Je li je zdravija svježa ili kuhana rajčica?
Rajčica
Rajčica je bogata hranjivim tvarima, a blagotvornost ove namirnice povećava se kuhanjem. Kuhana rajčica pomaže u snižavanju razine masti u krvi, ubrzava regeneraciju mišića nakon vježbanja, čini kožu zdravijom i smanjuje rizik od raka.
Sok od rajčice za oporavak poslije treninga
Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od rajčice nakon vježbanja pomaže regeneraciji mišića. Grčki znanstvenici su otkrili da su se sportaši koji su pili sok od rajčice poslije napornog treninga brže oporavljali od onih koji su pili energetska pića.
Rajčica je jedna od najpopularnijih namirnica
Zahvaljujući činjenici da ju možemo kombinirati s različitom hranom i hranljivim sastojcima kao što su vitamin C, kalij rajčica je među najpopularnijim namirnicama na svijetu, piše Aktivni.si.
Sok od rajčice za zdravlje srca
Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne čaše soka od rajčice dnevno tijekom šest tjedana može smanjiti razine LDL-a i povećati razine HDL-a, potencijalno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, prenosi Danas.rs.
Kuhanje rajčice poboljšava apsorpciju likopena
Rajčica sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u eliminaciji slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Likopen je efikasniji kada se rajčica kuha jer toplina čini likopen dostupnijim.
Dakle, umak od rajčice napravljen od svježe ili konzervirane rajčice, čak i kečap, daju više likopena od svježe rajčice. Dodavanje maslinovog ulja tijekom kuhanja rajčice dodatno potiče apsorpciju likopena.