Što vam se može dogoditi ako pojedete košticu lubenice
Lubenica
Mnogi liječnici upozoravaju da sjemenke lubenice nisu dobre za zdravlje, pogotovo ako ste skloni gastrointestinalnim problemima. Naravno, neće vam rasti "lubenica u želucu", kako su nas upozoravale naše bake, ali mogu izazvati nadutost, bolove, pa čak i proljev.
Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodnim putem izbacujemo, kaže gastroenterologinja Anastazija Timošenko.
Bijele sjemenke su mekane i lakše ih je progutati, a crne je teško žvakati, pa ih mnogi radije iz tog razloga uklanjaju. No, s obzirom na to da su bogate nutrijentima, posebice omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučuje se jesti ih pečene.
Operite i osušite sjemenke. Kad su potpuno suhe, pokapajte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite po limu. Posolite ih, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta.
Slobodno se poigrajte sa začinima poput kajenskog papra, cimeta ili prstohvatom šećera, prenosi Danas.
Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol, pa čak i proljev.