Image default
LOKALNO

CK ZHŽ: Ograđujemo se od sudjelovanja Crvenog križa na komemorativnoj šetnji

Crveni križ Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se ograđuju od sudjelovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na “komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941.-1945.” održanoj u subotu, 16. svibnja, u Sarajevu, a u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u (SABNOR) BiH.

“Po naravi i ciljevima, spomenuta ‘komemorativna šetnja’ ima političke konotacije, posebno ako u obzir uzmemo izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup”, priopćili su iz Crvenog križa ZHŽ-a.

Napominju kako pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima su nepristranost i neutralnost.

“Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode”, navodi se u priopćenju.

Propagiranje i unaprjeđenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima, kako se navodi u priopćenju,  među osnovnim je ciljevima Crvenog križa, a što je, ističu, upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

“Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakovljem Crvenog križa na spomenutoj ‘komemorativnoj šetnji’, pozivamo Crveni križ FBiH i Društvo Crvenog križa BiH da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta. Ispričavamo se građanima BiH koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost”, stoji u priopćenju.

VEZANO

Za socijalno ugrožene u FBiH 900 paketa hrane i higijenskih sredstava

urednik

Važna uloga Crvenog križa Bosne i Hercegovine u vremenu korona krize

urednik

Oko 225 tisuća konzervi za socijalno ugroženo stanovništvo

urednik