Image default
DNEVNI LOKALNO

ERIC NESLON: Izbori u Mostaru moraju biti održani ove godine

U intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE), Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH, ističe da postoji način da se osigura održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a to je, kazao je, da Parlament BiH usvoji zakone koji su neophodni da se ove godine održe izbori.

 Izbore u Mostaru, koji nije bilo od 2008. godine zbog političkih nesuglasica u pogledu izbornih pravila, i u EU smatraju jednim od ključnih prioriteta koje bh. vlasti moraju ispuniti. Kako bi u listopadu u BiH trebali biti održani lokalni izbori, no oni za Grad Mostar još uvijek nisu raspisani, veleposlanik Nelson, odgovarajući na pitanje RSE postoji li način da se to prevaziđe te je li vidio stvarnu opredijeljenost političara da se to pitanje riješi, ukazao je da bi Parlament BiH trebao usvojiti zakone nužne da se ove godine održe izbori.

Podsjetio je da je i Europski sud za ljudska prava intervenirao ocijenivši da je lakrdija da se ovo povlači toliko godina i da građani Mostara ne mogu glasati.

“Izbori u Mostaru moraju biti održati ove godine! Pitanje je samo kako će se to dogoditi – hoće li sud morati intervenitati ili će političari i parlamentarci sačiniti rješenje. Mi nastavljamo ohrabrivati dijalog strana da postignu nužan kompromis i to urade, a ne samo da ga odguraju u ruke suda. Ovo je nešto što Parlament može razriješiti… Jako je važno da lideri bilo koje političke stranke ne stavljaju svoje uskostranačke interese iznad potrebe i prava građana Mostara“, poruka je veleposlanika Nelsona.

Korupcija

Budući je Veleposlanstvo SAD-a izrazilo je zabrinutost navodima o korupciji tijekom pandemije koronavirusa u BiH, sugovornik RSE dodaje da afera ‘Repsiratori’ potvrđuje njihovu zabrinutost da je korupcija veliki problem u BiH.

“Čujemo građane koji upozoravaju na stanje i razinu korupcije te je uvredljivo i žalosno vidjeti slučajeve korupcije u krizi kakva je ova. U normalnim okolnostima, korupcija predstavlja pronevjeru javnih, građanskih sredstava, ali u ovakvoj krizi ona može značiti i gubitak života“, ukazuje, među ostalim, Nelson.

Pravosuđe

Na upit o vlastitim očekivanjima od bh. pravosuđa, obzirom da su brojne međunarodne organizacije, ali i eksperti EU-a, iznijeli ocjenu da se pravosuđe ne bavi kriminalom i korupcijom, naročito onom visokopozicioniranih osoba, te su čak upozorili da je pravosuđe pod političkim utjecajem, veleposlanik SAD-a u BiH kaže da se nada da će pravosuđe moći funkcionirati neovisno i transparentno i da će mići da osigurati provođenje pravde.

“Nažalost, brojni su indikatori koji ukazuju da je pravosuđe pod jakim utjecajem političkih stranaka, gdje suci i tužitelji, čini se, donose odluke koje se ne temelje na interese građana, već političkih stranaka i političkih lidera. Svatko tko pročita mišljenje EU-a o BiH može vidjeti koliko je to zabrinjavajuće… Potrebne su žurne reforme u oblasti pravosuđa kako bi se osigurao njegov integritet i neovisnost te ćemo mi nastaviti zagovarati kod parlamentaraca i drugih da usvoje zakone i da se te zakone i provodi kako bi se osiguralo pravda u ovoj zemlji. Bh. javnost svjedočila je velikom javnom revoltu zbog spornih momenata u istragama o okolnostima smrti Davida Dragičevića i Dženana Mamića“, navodi Nelson.

Problem je sustav koji se temelji na pokroviteljstvu

Upitan vidi li na političkoj sceni nove političke snage neopterećene nacionalizmom i politikom podjele, Nelson za RSE kaže da vidi povećana očekivanja građana BiH da njihove vlasti i lideri preuzmu odgovornost, da vidi povećan umor od status quo politike, koja se ponajviše temelji na nacionalnosti i etnicitetu, održavanju ratnih podjela i držanju ratnih rana otvorenima.

“Vidim da građani kontinuirano traže i očekuju prosperitetniju budućnost u zemlji koja će osigurati pristojno obrazovanje njihovoj djeci, pristojne mogućnosti, zdravstveni sustav za njihove obitelji. Sve je ovo sad važnije no ikad. I, tužno, ali građani u sve većem broju odlučuju da je njihova budućnost moguća samo ako napuste zemlju. A što se desi kada ju napuste? Imamo dva milijuna građana BiH u dijaspori i vidimo da oni dobro uspijevaju u zemljama u kojima je jaka vladavina prava. Onda shvatite da problem nisu ljudi niti njihove vrijednosti, problem je sustav koji se temelji na pokroviteljstvu i koji održava status quo i nastavlja podjele. Ja vidim nadu u mladim ljudima koji su zainteresirani da imaju bolju budućnost“, poručuje on.

VEZANO

HNK Mostar predstavom ‘Spremni’ završava sezonu

urednik

Cvijeće i svijeća za ubijenog Islama Ahmetovića

urednik

Hoće li HDZ BiH ‘izgubiti’ Livno, a ‘osvojiti’ Ramu? Može li SDA ‘pasti’ u Jablanici?

urednik