Image default
DNEVNI

JE LI KOJOVIĆ ZABIO PRST U OKO NIKŠIĆU? Jasmin Imamović je ‘crvena crta’ SDP-a!

Dok su samoproglašeni ‘antifašisti’, koje je predvodio možda i najpoznatiji sarajevski ‘ublehaš’ Nijaz Skenderagić, tako ga je prije nekoliko godina fiksirao poznati novinar Senad Avdić, davali sebi oduška po prometnicama glavnog grada paranoično opsjednuti ‘ustaškim ukazanjima’ i polupismenim partizanskim rimama, dosta neopaženo je u javnom prostoru prošla iznenađujuća informacija iz Naše stranke o kandidaturi Derviša Čička za gradonačelnika Tuzle. 

Ne treba podsjećati kako se radi o, do sada, neosvojivoj utvrdi SDP-a, koja od prvih demokratskih izbora prije 30 godina i nakon rata fanatično odolijeva pred silnim naletim desne ‘zelene mašinerije’ predvođene SDA-om i svih trabanata koje je u toj bezočnoj, često prljavoj, političkoj borbi upregnula najjača bošnjačka stranka. 

Je li Kojović zabio prst u oko Nikšiću? 

Naša stranka i SDP su najčvršće, dobro i jedine, karike u Bosanskohercegovačkom bloku, a lideri Predrag Kojović i Nermin Nikšić proklamirani partneri, gotovo prijatelji. Njihova je dosadašnja suradnja bila iznimno korektna i principijelna, pa i učinkovita, i stvorili su dojam kako im je to nepokolebljvo zajedništvo strateška silnica, a dodatno širenje Bosanskohercegovačkog bloka neskriveni cilj.   

U tom društvu se već naziru, barem u Sarajevu, i Elmedin Konaković sa svojim Narodom i pravdom i Ibrahim Hadžibajrić sa Neovisnom Bosanskohercegovačkom listom. Taman kada je oporba u Sarajevu ‘otvorila pjenušac’, nakon pragmatičnog dogovora oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u glavnom gradu i prigradskim općinama, njihove je pristaše uznemirila kandidatura Derviša Čička iz Naše stranke za gradonačelnika Tuzle, gdje godinama neprikosnoveno vlada Jasmin Imamović, ‘crvena brana’ pred naletima desnih ‘zelenih jastrebova’, nedvojbeni trn u oko SDA. 

Je li Kojović zabio prst u oko Nerminu Nikšiću? Javnost i simpatizeri Bosanskohercegovačkog bloka su zbunjeni, šef SDP-a Nermin Nikšić pa i gradonačelnik Imamović su zanijemili, još se ne oglašavaju. U Nikšićevoj stranci je Jasmin Imamović nedodirjiv, uživa puno povjerenja stranačkog šefa kojem je lojalan i bio presudan u frakcijskim razračunavanjima kada su Enver Bijedić i Edin Delić, po instrukcijama bivšeg šefa Zlatka Lagumdžije, neki kažu i Bakira Izetbegovića, namjeravali SDP u Tuzli slomiti i isporučiti koaliciji s nacionalistima.

Neposluh?

Jasmin Imamović je ‘crvena crta’ za SDP ispod koje se ne ide i zato su konfuzija i neizvjesnost još i veći. U najmanju ruku su se očekivali nekakvi razgovori na tu temu, jer ako u Tuzli nema međustranačkog dogovora, u sredini koja je toliko već determinirana i prepoznata u političkom i ideološkome obujmu, onda je upitnik iznad partnerstva između SDP-a i Naše stranke velik kao Majevica.   

Podsjećamo, na zadnjoj sjednici Gradskog odbora Naše stranke Tuzla pozicija kandidata za mjesto gradonačelnika na listopadskim lokalnim izborima povjerena je strojarskom  inženjeru, poduzetniku, kulturnom meceni i bivšem vrhunskom sportisti Dervišu Čičku.
Informaciju je za bh. medije potvrdilo više članova Gradskog odbora Naše stranke Tuzla, među kojima i predsjednik Županijskog odbora Kojovićeve stranke, Zvjezdan Karadžin, ali nisu opširnije pojašnjavali taj potez.
Inače, Čičko je bio jedini kandidat za ovu poziciju, a sukladno unutarstranačkim procedurama njegovu kandidaturu treba potvrditi čelništvo Naše stranke u Sarajevu. Zanimljivo je kako se niti šef Predrag Kojović još nije očitovao o koracima iz Tuzle. Nije valjda da se radi o mogućoj neposlušnosti iz baze?
Cilj Naše stranke na općinskim izborima u Tuzli, kako je izjavio politički direktor Naše stranke, Edin Forto, jeste ulazak u Gradsko vijeće Tuzla, dodavši kako osobno ne sumnja da će se to ostvariti.

U Sarajevu nema trzavica

Za razliku od ‘grada soli’ u Sarajevu nema trzavica između predsjednika Naše stranke, Naroda i pravde, SDP-a i Neovisne bh. liste (NBL). Objavljeno je kako su Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić postigli načelni  dogovor o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima ove godine u glavnom gradu BiH.

Kako je plasirano u javno mnijenje član Naše stranke će biti kandidat za načelnika Općine Centar. To je ona općina za koju je Bakir Izetbegović ustvrdio kako je važnija od deset drugih. Trenutno za tu poziciju ima više kandidata, ali je navodni favorit Srđan Mandić (NS), bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture u županiji Sarajevo. Stranci Narod i pravda trebale bi “pripasti” Općine Novi Grad i Ilidža, gdje je potencijalni kandidat Nermin Muzur.

Socijaldemokratska partija (SDP) bi trebala delegirati svog kandidata za načelnika Novog Sarajeva. Također, postoji i opcija rokade odnosno da SDP ponudi kandidata za Novi Grad, a NiP za Novo Sarajevo. Vrlo je važno da su Kojović, Nikšić, Konaković i Hadžibajrić suglasni oko isturanja zajedničkog kandidata za gradonačelnika Sarajeva.

Ako se dakle ima na umu fascinantna lakoća oko kompromisa za šire područje glavnog grada, gdje su apetiti mnogih zantno veći, onda je potez Naše stranke u Tuzli tim više  neshvatljiv.

Jer, niti po razno se ne može niti u primislima posumnjati da je to možda urađeno u nekakvom tajnovitom dogovoru sa SDP-om, što bi bilo iza leđa Jasminu Imamoviću i nesumnjiva izdaja. Tu veliku misteriju moraju što prije razobličiti sami Nikšić i Kojović. J. S.  

VEZANO

INTERVJU Aljoša Čampara: NiP-ovci su odavno u SDA!

urednik

POVJERENSTVO: Amandmani SDP-a BiH na Ustav BiH nisu sukladni važećem Ustavu

urednik

SDP BiH na izbore izlazi sa 1.800 kandidata

urednik