Image default
DNEVNI

ŠTO SE DOGAĐA U REPUBLICI SRPSKOJ: U FBiH u svibnju umrlo četvero ljudi, u RS-u čak 57!

FOTO: Ilustracija

Oba bosanskohercegovačka entiteta su u ovom mjesecu praktično ukinule sve obavezujuće restriktivne mjere i odlučile se na povratak na ‘normalni’ način život uz neke izuzetke kao što je odluka da nema povratka učenika u školske ustanove.
No, iako puno bolje nego u mjesecu travnju, po službenim podacima stanje s koronavirusom u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ne napreduje u podjednako dobrom smjeru.

Raste broje oporavljenih

Zadnji dostupni podaci govore da je u Federaciji BiH do sada  testirano ukupno 27.767 uzoraka, a covid-19 je potvrđen kod 1.004 osobe. Od toga je 548 kod žena (54,58 posto), a kod muškaraca 456 (45,42 posto).
Po županijama je potvrđen sljedeći broj slučajeva: Hercegovačko-neretvanska 259, Zeničko-dobojska 243, Sarajevska 113, Unsko-sanska 107, Zapadnohercegovačka 87, Tuzlanska 85, Srednjobosanska 43, zatim 41 potvrđen slučaj u HBŽ, Bosanskopodrinjska županija ima  23, a Posavska tri.
Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 28 pacijenata pozitivnih na COVID-19, a ni jedan pacijent nije na respiratoru. Zaključno sa nedjeljom, u Federaciji BiH su oporavljena 782 pacijenta, dok je trenutno aktivnih 185.
Od 37 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 22 osobe su muškog spola (59,46 posto) i 15 ženskog (40,54 posto), a 23 preminula pacijenta, njih 62,16 posto, su bili stariji od 65 godina. U zadnja 24 sata u Federaciji BiH je potvrđen samo jedan slučaj koronavirusa dok je Republici Srpskoj potvrđeno novih 22.
U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u protekla izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 22 osobe u tom bh. entitetu. Od novog koronavirusa u RS se do sada oporavilo ukupno 638 osoba, a testirano je ukupno njih 21.309. Do sada je u RS potvrđeno 1.266 slučaja koronavirusa, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi koronavirus.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) ukupno se liječi 79 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirana su 33 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam oboljelih. Kod tri bolesnika zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjelu kirurgije (stara lokacija UKC) je 10 osoba sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 23 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom. U bolnici u Doboju zbrinuto je 56 pacijenata sa Covid-19 oboljenjem, Prijedoru 14, Trebinju 11, Gradišci šest i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri osobe.
Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS naveli su da se u Studentskom centru „Nikola Tesla” u Banjoj Luci nalazi 155 osoba kod kojih je potvrđen test na  koronavirus, a nemaju simptome, 27 je smješteno u Domu učenika u Doboju, 16 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, te dvije u Domu učenika u Bijeljini.

Podaci za mjesec svibanj

No, ono što zabrinjava, ako se analiziraju podaci od primjerice početka ovog mjeseca jest to što se u Republici Srpskoj kontinuirano povećava broj novozaraženih, dok taj broj u Federaciji opada. Moglo bi se čak reći da su se neke županije i regije u FBiH oslobodile koronavirusa, pa je tako tijekom prošlog vikenda iz mostarske bolnice javljena vijest da nijedan pacijent više nije hospitaliziran zbog Covida-19.

Ako zavirimo u noviju statistiku koja obuhvata samo mjesec svibanj doći ćemo do podatka da je Federacija BiH na dan 1. svibnja 2020. imala 920 potvrđenih slučajeva koronavirusa, dok je Republika Srpska imala njih 842. Otprilike dva tjedna kasnije, na dan 17. svibnja situacija se drastično promijenila. Republika Srpska sada bilježi 1266 potvrđenih slučajeva, dok je taj broj u Federaciji BiH 1004.

To znači da je u datom vremenskom razdoblju u Republici Srpskoj identificirano čak 424 novih slučajeva koronavirusa, dok je za isto vrijeme u Federaciji BiH evidentirano samo 84 novih slučajeva. Na dan 1.5.2020. Republika Srpska je imala 35 smrtnih slučajeva, a Federacija BiH 33. Sedamnaest dana kasnije Republika Srpska ima čak 92 umrla, a Federacija BiH 37, što znači da je za pola mjeseca u Republici Srpskoj umrlo čak 57 osoba, a u Federaciji BiH četiri osobe.
Iako su ovi podaci podložni detaljnijoj analizi kako bi se utvrdili stvarni uzroci ovakvog razvoja situacije, već na prvi pogled su zabrinjavajući, jer neki segmenti života u Bosni i Hercegovini ne mogu ponovo zaživjeti na pravi način dok se u potpunosti ne stabilizira i stanje u Republici Srpskoj. Jedan od takvih primjera je i neizvjesnost oko povratka nogometne Premijer Lige BiH, koja bi se očito po trenutnoj epidemiloškoj situaciji uskoro mogla igrati kada je u pitanju Federacija BiH, no upitno je da li se to može s ovakvim lišim pokazateljima iz Republike Srpske.

Također, ne treba ni spominjati da bi se uslijed popuštanja mjera u oba entiteta i povećanog kretanja stanovništva zaraza mogla ponovo početi širiti i na ona područja gdje je trenutno suzbijena.  G. S.VEZANO

KRIZNI STOŽER HNŽ: Zašto je pogoršana epidemiološka slika?

urednik

KORONA U BiH: Preminula još 21 osoba

urednik

U SKB Mostar dvoje preminulih od koronavirusa

urednik