Image default
DNEVNI RUKOMET

ANTE KUKRIKA: Napuštam Kosovo, a razmišljam i o završetku karijere

Piše: Ersan Bijedić

Svoju posljednju rukometnu utakmicu u dresu kosovskog Besa Famgasa je Čapljinac Ante Kukrika (38) odigrao još u ožujku, međutim i on, kao i rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Nikola Prce, se i dalje nalaze u Peći.

Stroge mjere

Na Kosovu su restrikcije zbog koronavirusa i dalje vrlo stroge pa im je kretanje jako ograničeno.

 – Postalo je prilično teško jer nam je prethodnih tjedana bilo dozvoljeno da možemo vani samo sat i pol i to ne kad hoćemo, nego je termin za izlazak određen prema posljednjem broju u putovnici. Nikolu nisam vidio gotovo mjesec dana. Njemu je ipak lakše jer je tu s obitelji. Očekivali smo da će to popustiti prošlog vikenda, ali su to samo produžili do 2. lipnja, s tim da sad imamo dva sata umjesto sat i pol. Tako imamo mogućnost obaviti osnovno, kupiti namirnice i slično, a ne možeš se viđati s kim hoćeš jer svi imaju različite termine za izlazak, priča Ante Kukrika.

S aktualnim prvakom Kosova, Besa Famgas, bio je na turniru u Makedoniji, a onda su sredinom ožujka krenule stegovne mjere.

 – Dosta ozbiljno su to ovdje odmah shvatili. Čim se dogodio jedan – dva slučaja, odmah je sve zatvoreno, gradovi su stavljeni u karantin. Po broju zaraženih nije dramatično stanje, ali imaju stroge mjere. Kad se vratim u BiH, opet me očekuje 14 dana samoizolacije pa je ovo postalo dosta teško trpjeti, priča Ante.

 – Nikad mi se nije dogodilo da ne odem kući u Čapljinu čitava četiri i pol mjeseca, dodao je.

Poseban status

On u Besa Famgas ima poseban status s obzirom da je za ovaj klub odigrao svoju čak sedmu sezonu. Osvojio je 6 titula prvaka i 5 naslova pobjednika Kupa. Na Kosovu još nije odlučeno što će biti s rukometnim prvenstvom, ali čini se da bi jedina fer odluka bila da njegov klub opet bude proglašen prvakom jer im je za potvrdu titule ostalo samo odrađivanje posla.

 – U ligi smo i ove sezone bili standardno najjači. Nismo imali pravu konkurenciju ni kad smo bili slabiji. Mada je Priština napravila dobru ekipu i dobili smo ih tek u završnici. Klub je doveo nekoliko pojačanja pa su se ponadali da bi mogli više napraviti u Europi, tako da su porazi od švicarskog Winterthura bili razočaranje. Po imenima nismo nikad imali ni blizu jaču ekipu, ali nešto nije kliknulo među igračima. Bile su to loše dvije utakmice, kaže Kukrika.

Broj 18 koji je Ante nosio sedam godina, odlučio je konačno razdužiti.

 – Nisam još ništa pričao s klubom, ali sam se malo zasitio svega tu. Sve sam osvojio, bio kapetan ekipe tri godine i prošao sve što se tu može. Mogu reći da sam 99 posto završio s ovim klubom. Osim toga lomim se i razmišljam o završetku karijere i trenutno sam bliže tome da završim. Upisao sam i trenersku školu koju vodi RSBiH. Zasad je moj interes raditi s djecom, pa vidjet ćemo. Još razmišljam o svim tim opcijama. Bitno je da sve ovo prođe pa da se čovjek može normalno organizirati, rekao je Ante Kukrika.

Očekuje se odluka saveza

Po uputama EHF-a svi rukometni savezi bi trebali poslati listu sudionika europskih kupova za sljedeću sezonu do 1. lipnja.

 – Dugo su se ovdje nadali da će se ostatak odigrati, sad se očekuje konačna odluka o prvenstvu. Mi igrači ne možemo ići dok službeno ne objave da je kraj, ali i svakako ne možemo do 1. lipnja jer se tek tad otvaraju granice, kazao je Kukrika.

Osvojio 21 trofej

Ante je u svojoj karijeri nastupao za 12 klubova u 9 zemalja, bio prvak i osvajač Kupa u 6 različitih država, igrao u europskoj, afričkoj i azijskoj Ligi prvaka te bio član reprezentativnih vrsta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za mlađe selekcije Hrvatske je igrao na dva europska i svjetskom prvenstvu. Bio je kapetan “generacije Brazilaca”, odnosno reprezentacije koja je pod vodstvom izbornika Irfana Smailagića na juniorskom SP-u u Brazilu osvojila 5. mjesto. Nakon matične Čapljine i Zrinjskog (Mostar) je nastupao za tad snažni Metković s kojim je 2002. godine osvojio Kup Hrvatske, što mu je prva titula. S tuniskim Club Africainom, za koji je nastupao dvije godine, je osvojio dva nacionalna Kupa, prvenstvo i afričku Ligu prvaka. S makedonskim Vardarom je osvojio naslov prvaka, sa slovačkim Tatranom iz Prešova prvenstvo i Kup, s libanonskim As Sadom titulu prvaka i Kup te kosovskim Besa Famgas šest prvenstava i pet trofeja Kupa. Ukupno je to 21 titula, od čega 10 naslova prvaka, 10 titula osvajača Kupa i trofej najboljeg u afričkoj Ligi prvaka. Ukoliko Besu proglase prvakom ove sezone, došao bi i do 22. trofeja.

ANTE KUKRIKA

Datum rođenja:           16. 5. 1982.

Mjesto rođenja:           Čapljina

Visina/težina:  197cm/98kg

Pozicija: lijevi bek

Reprezentacija

Hrvatska         1998. – 2002.

BiH     2010. – 2013.

Klupska karijera

Čapljina          1995. – 2000.

Zrinjski           2000. – 2001.

Metković (Hrvatska)  2001. – 2004.

Club Africain (Tunis) 2004. – 2005.

Prato (Italija)  2005. – 2006.

Club Africain (Tunis) 2006. – 2007.

Vardar (Makedonija)  2008. – 2009.

Pandurii (Rumunjska)            2009. – 2010.

Esperance (Tunis)       2011.

Tatran (Slovačka)       2011. – 2012.

Sloga   2012.

As Sad (Liban)           2012. – 2013.

Besa Famgas (Kosovo)          2013. – 2020.

VEZANO

Prce i Kukrika, čapljinska dobitna kombinacija za titulu prvaka Kosova

urednik

Kukrika osvojio 13 titula na Kosovu, klub će umiroviti njegov dres sa brojem 18

urednik