Image default
EU

Borrell: EU neće priznati promjene granica bez palestinsko-izraelskog dogovora

 Čestitajući Izraelu na formiranju nove vlade, visoki predstavnik EU Josep Borrell podsjetio je Izrael, u svjetlu njegovih planova da anektira okupiranu palestinsku zemlju na Zapadnoj obali, da EU neće priznati bilo kakve nedogovorene promjene granica iz 1967. godine.

– Međunarodno pravo je temeljni stup poretka zasnovanog na međunarodnim pravilima. U tom smislu, EU i njene države članice podsjećaju da neće priznati bilo kakve promjene granica iz 1967. ukoliko ih ne dogovore Izraelci i Palestinci. Dvodržavno rješenje, s Jerusalemom kao budućom prijestonicom obje države, jedini je put da se osigura održivi mir i stabilnost u regiji – navodi u saopćenju šef evropske diplomatije.

– Snažno apelujemo na Izrael da se suzdrži od svake jednostrane odluke koja bi dovela do aneksije okupiranih palestinskih teritorija i bila bi, kao takva, suprotna međunarodnom pravu – kazao je.

Borrell je istaknuo da EU primjećuje „s teškom zabrinutošću“ prijedlog izraelske vlade koji je podnesen ne odobrenje parlamentu o aneksiji dijelova okupiranih palestinskih teritorija, kako je i naveo izraelski premijer Benjamin Netanyahu kada je predstavljao plan svoje vlade izraelskom parlamentu, Knessetu, 17. maja, i kako je navedeno u koalicijskom sporazumu potpisanom ranije.

On je ponovio da je po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa, „EU spremna da podrži i organizira nastavak sadržajnih pregovora između dvije strane, o rješenju pitanja konačnog statusa i ostvarenju trajnog i pravednog mira. Mi smo spremni da se odmah angažiramo s novom vladom i sa svim relevantnim faktorima u bliskoistočnom procesu“, rekao je Borrell, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

VEZANO

Dodatna sredstva za Zapadni Balkan u narednom proračunu EU-a

urednik

Sattler: Istinski šampioni europskih integracija

urednik

EU sužava listu zemalja kojima dopušta ulazak

urednik