Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

NA POMOLU NOVI SKANDAL: Nitko ne zna gdje je 20 respiratora!

Osam dana nakon što su u javnost izašle fotografije sa sastanka u Sarajevu koji se dogodio ispred odvjetničke kancelarije Kadrije Kolića pravnog zastupnika direktora FUCZ Fahrudina Solaka na kojima se vide vlasnik ‘Srebrene Maline’ Fikret Hodžić i šef kabineta premijera Vlade FBiH Hasan Ganibegović, stigla je potvrda i iz Vlade FBiH da se sastanak zaista i dogodio.  

Da se sastao sa Hodžićem i Kolićem jučer je potvrdio sam Hasan Ganibegović.
Imajući u vidu povećan interes javnosti za rad Ureda premijera FBiH, a u kontekstu istražnih radnji vezanih za nabavku respiratora, želim iznijeti nekoliko činjenica i odgovora na pitanja koja su se pojavila u javnosti proteklih dana – naveo u svojoj izjavi direktor Ureda premijera FBiH Hasan Ganibegović.

Ganibegović ‘priznao’ sastanak

-U nedjelju, 10. svibnja, razgovarao sam sa odvjetnikom direktora FU Civilne zaštite, a zbog tog razgovora pozvan sam i u Tužiteljstvo BiH, gdje sam dao izjavu. Odvjetnik obrane, jednako kao i tužiteljstvo, ima pravo da prikuplja činjenice, a ja nemam razloga da ih krijem. Da ovi sastanci nisu ništa nezakonito potvrdila je i činjenica da Sud BiH nije uputio zamjerku ni na jedan od njih. Osim što nisu bili nezakoniti, nijedan sastanak nije bio ni tajni. Na pitanje zašto sam išao u kancelariju odvjetnika Kolića, postavlja se kontrapitanje – gdje drugo da se sastanak održi, ako ne u odvjetničkoj kancelariji koja je službeni proctor – navodi Ganibegović. 
Što se tiče interesa istražnih organa za dokumentaciju, prirodno je, dodaje, da se prikupi sva moguća dokumentacija i službe u Vladi FBiH su reagirale profesionalno, te ustupile Tužiteljstvu tehničke uređaje i svu potrebnu dokumentaciju, koja doduše u ovom slučaju nije opsežna jer Vlada ne vrši proces javnih nabavki.
-Vlada je od početka pandemije primila jako puno ponuda za raznu medicinsku opremu, testove, pa i ponude za respiratore. Sve smo ih, bez izuzetka, proslijedili Zavodu za javno zdravstvo kao relevantnoj zdravstvenoj instituciji na razmatranje i dalje postupanje. Ne vidim ove istražne radnje kao politički pritisak na Vladu, već kao proceduralnu stvar. Neka institucije rade svoj posao. Nakon svega što se dešavalo proteklih dana, ja osobno, a vjerujem i svi građani ove zemlje želimo da se istraga što prije okonča. U interesu javnosti i građana nije da ovo bude samo medijska priča, već da pravosudni organi utvrde sve činjenice i postupe u skladu sa njima – naveo je Novalićev šef kabineta Hasan Ganibegović.
Uvoz 100 respiratora iz Kine koji je za potrebe zdravstvenog sustava Federacije BiH, a po nalogu FUCZ izvršila Hodžićeva kompanija Srebrena malina trenutno je pod istragom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), slučaj je preuzelo državno Tužiteljstvo, a otktiće da su nabavljeni neadekvatni respiratori koji su plaćeni više od 10 milijuna maraka izazvao je bijes javnosti.

Gdje je 20 respiratora?

U tijeku istrage, SIPA je obavila izvide i u prostorijama federalne, izuzela mobitele određenim dužnosnicima, ali za sada barem službeno, nije poznato tko su osumnjičeni u spornoj nabavci respiratora. Vlada Federacije BiH je suspendirala direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a mjesto upravljanja preuzeo je Mustafa Kadribegović koji je jučer na upite iz medija rekao da Federacija BiH još uvijek nije dobila preostalih 20 respiratora koji su trebali stići prošlog tjedna.
– Respiratori još nisu stigli, a gdje su točno i što će biti s njima su pitanja za dobavljača. Ako budu dostavljeni FUCZ, tek onda možemo razmatrati šta s njima –  izjavio je Mustafa Kadribegović, dok je Mirna Delalić kao odvjetnica Fikreta Hodžića rekla da zbog postupka koji se vodi nije mogućnosti odgovarati na takva pitanja.
Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazali su da pretpostavljaju da bi i pošiljka od 20 respiratora trebala stići u BiH preko Aerodroma Sarajevo, na isti način kako je već stiglo 80 respiratora.Podsjetimo tih prvih 80 respiratora osbno je ‘dočekao’ premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
– Međutim, do danas takva pošiljka nije stigla. UIO će imati informaciju kada ostatak respiratora stigne, jer će morati da se prijave za uvozno carinjenje. Uprava ne raspolaže informacijom kada bi eventualno preostalih 20 respiratora moglo stići u BiH – rekao je je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO za Radioasarajevo.ba.

VEZANO

TUŽITELJSTVO BiH: Sve osobe koje su imale ulogu u nabavci respiratora u fokusu su provjera

urednik

Reis o hapšenju Fadila Novalića

urednik

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: Traži se pritvor za Fadila Novalića

urednik