Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

PRVENSTVO SE NEĆE NASTAVITI! Europski se putnici znaju, ali ne i hoće li Sarajevo dobiti titulu, odnosno hoće li Čelik i Zvijezda ispasti

Piše: Slaven Nikšić

Nogometni savez BiH odredio je šesti lipnja kao krajnji rok za nastavak sezone Premijer lige BiH, a kako su iz Ministarstva zdravlja RS-a jučer još jednom potvrdili da u svom entitetu do 1. srpnja neće dozvoliti bavljenje profesionalnim sportom, zaključak je jasan – sezona je gotova. Znalo se to i ranije, ali evo sada je skoro pa službeno. A postat će službeno kada to IO NS BiH ovog tjedna i potvrdi.
– U svakom drugom terminu poslije 6. 6., bojim se da bismo sve ‘sahranili’, rekao je generalni tajnik NS BiH Adnan Džemidžić.
Rekao je to prije potvrde iz RS-a da oni neće dozvoliti bavljenje profesionalnim sportom do 1. srpnja, što će reći da je sada nebitno što bi bilo kad bi bilo… ali izjava mu je svejedno ‘masna’. Jer osim što se po njemu u Savezu brinu za zdravlje igrača koje ne žele ‘sahraniti nenormalnim ritmom’, dijelom izjave “bojim se da bismo sve ‘sahranili'” kao da su priznali – da su već i prije korone nešto sahranili? Nogomet u BiH?

Osobni interesi ostali jači od Lige

Tresla se brda, rodilo se – ništa. Ni miš. Svi pregovori oko mogućeg nastavka sezone, koji su samo potvrdili da Premijer liga BiH jedva funkcionira, bili su uzaludni. Jer u RS-u smatraju da je i dalje nesigurno baviti se profesionalnim sportom, a i da nije tako – sumnjamo da bi se odigralo onih preostalih jedanaest kola Lige te polufinale i finale Kupa. Jer osobni su interesi uvijek bili jači od Lige pa je mnogima odgovaralo da se prvenstvo, a uzročno/posljedično i Kup, ne nastave. Tko su oni, zapravo nije ni bitno. Bitno je to što Savez nema ama baš nikakve kontrole nad klubovima koji, tako je sad ispalo, rade po vlastitom nahođenju. A ustvari se samo izjašnjavaju ‘za’ ili ‘protiv’ – na što po stanju stvari, koje je oduvijek djelovalo nesređeno, imaju pravo.
Dakle, kraj? Nema više Premijer lige ove sezone koju je pandemija koronavirusa zaustavila 13. ožujka (zadnje, 22. kolo odigrano je 8. ožujka)? 

UEFA pomjera rok? I što onda?

Navodno u UEFA-i razmatraju pomjerane roka za završetak sezone, a zasad službeno stoji da je to 2. kolovoza. Ako je to istina, a izvori iz NS BiH tako tvrde, onda za Premijer ligu BiH još ima nade – barem na papiru. Barem u očima onih najvećih optimista, onih nepopravljivih koji ne žele vjerovati u teorije zavjere.
Ali sve ako u Republici Srpskoj ne popuste, sumnjamo da ćemo vidjeti zeleno svjetlo – zbog gore navedenih previše istaknutih osobnih interesa preko kojih klubovi ne žele preći, a zapravo imaju pravo što se tako postavljaju. No ako se ipak ne biste iznenadili što se sezona ne bi nastavila ni u tom slučaju, dakle ako u RS-u popuste, barem bi dobili jasnu sliku stanja i odnosa unutar Lige.

Poništavanje sezone – logična opcija

Izvršni odbor NS BiH po ranijim je najavama trebao danas zasjedati, a ako se naša nogometna vlada zaista sastane – gotovo sigurno će proglasiti kraj sezone. Morala bi jer je UEFA nacionalnim savezima kao rok za izjašnjavanje po pitanju nastavka/završetka sezone postavila 25. ovog mjeseca. To je poprilično jasno, ali sve ostalo – nije do kraja.
Jer u propozicijama našeg nogometnog Ustava ne postoji determinirana klauzula u ovakvim slučajevima. A to će reći da postoje moguća dva konačna ishoda – da se prvenstvo poništi, ili da se proglasi prvak, odnosno u niži rang izbace oni koji to po tabelu zaslužuju. Poništavanje prvenstva djeluje kao logična opcija, jer proglasiti trenutno vodeće Sarajevo prvakom nakon 22 od ukupno 33 kola ne djeluje pošteno… kao što ne djeluje pošteno izbaciti Čelik koji je sada bod daleko od luke spasa.
Što se Europe tiče, igrala bi ju je četiri najbolje plasirana kluba, s tim da bi europsko mjesto pobjednika Kupa, kojeg nećemo imati, zauzeo drugoplasirani klub – odredila bi to propozicija UEFA –e za slučajeve da se Kup ne odigra.

Slijedi normalna ljetna pauza

I što onda kada se ovog tjedna obznani da se prvenstvo neće nastaviti? Ništa. Sve se vraća u ‘normalu’ Drugim riječima, premijerligaši će odmah po objavi na normalnu ljetnu pauzu – iako su se s grupnim treninzima tek reaktivirali. Jer – drukčije se ne može. Jasno, NS BiH najprije će morati odrediti datum početka nove sezone, a ova i dalje aktualna počela je 19. srpnja. I pripreme bi počele u uobičajeno vrijeme, polovinom lipnja, a do tada bi se rješavali ugovori, posudbe i sve što prati taj period.

VEZANO

Zašto u ‘antifašističkom’ Sarajevu šetamo ‘ustaškim ulicama’?

urednik

Test protiv Krupe uvest će u međugorske mečeve

urednik

Jakovljević: Ne smije nas zavarati Veležov rezultat iz prvog meča

urednik