Image default
DNEVNI

ŠTO ĆE BITI S TURIZMOM U MOSTARU: Kamo sreće da je novca kao u Sarajevu!

Turistička zajednica Sarajevske županije objavila je nedavno javni poziv za dodjelu milijun maraka sredstava za sufinanciranje hotelijera, smještajnih objekata, incoming putničkih agencija i turističkih vodiča.

Sredstva će se raspodijeliti na način da će hotelijerima i smještajnim objektima pripasti 800.000 KM, incoming putničkim agencijama – 150.000 KM, a turističkim vodičima 50.000 KM.

Na poziv se mogu prijaviti biznisi čije je poslovanje onemogućeno uslijed pandemije koronaviorusa, a cilj sufinanciranja je, kako je navedeno, održanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti, odnosno izmirivanje kratkoročnih obveza. iz sufinacniranja su isključeni krediti i lizing.

Pomoć i u Hercegovini

Sredstva će se koristiti za isplatu minimalnih plaća za ožujak, travanj i svibanj, do visine minimalne plaće definirane općim kolektivnih ugovorom od 406 KM. Sufinanciranje će poslužiti za izmirenje fiksnih troškova kao što su voda, struja, odvoz smeća, održavanje, IT programi, internet, fiksni telefoni i slično.

Hotelijeri, vlasnici smještajnih objekata i putničkih agencija kojima ovo sufinansiranje ne bude dovoljno, moći će se prijaviti na javni poziv koji će raspisati Ministarstvo gospodarstva Županije Sarajevo.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, vodeći ljudi u oblasti turizma ističu kako proračun Turističke zajednice u ovoj županiji nije ni približan onome u Sarajevskoj, te da se tamo ne može očekivati izdvajanje kao u Sarajevu, ali i kako se svakako namjerava i u Hercegovini pomoći turističkim djelatnicima.

– Prije svega moram kazati da mi je drago što će Vlada u Sarajevu povući jedan ovakav potez. Žao mi je što mi ne raspolažemo ni približmno proračunom poput njihovog, ali ćemo se i mi definitivno uključiti u projekt pomoći kada je riječ o minimalnim plaćama za djelatnike u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, rekao je zamjenik ravnatelja Turističke zajednice HNŽ-a Semir Temim.

Promocija najvažnija!

Turistička zajednica u stalnom je kontaktu s nadležnim osobama u ministarstvima financija i turizma.

– Spremni smo izdvojiti određena sredstva, ali u suradnji i dogovoru s pomenutim ministarstvima. Pronaći ćemo određena rješenja. Bitno je da turističke zajednice u ovom vremenu pripreme sredstva ne samo za pomoć, već i za promociju turizma, koja će biti potrebnija nego ikada, smatra Temim.

Tu, ističe, misli na promociju destinacija u Hercegovini na razini Bosne i Hercegovine, ali prije svega na razini Europe i Svijeta.

– Potrebno nam je novca više nego ikada za promociju turizma u HNŽ-u. Moramo animirati sve kako bismo vratili turiste makar na približan broj onome koji smo ranije imali, dodao je.

Podsjećanja radi, značajan broj turističkih djelatnika u staroj jezgri Mostara još uvijek nije nastavio raditi, a razlog je taj što turista odavno nema. Najavljuju kako će se vratiti kada se vrate i turisti. Za to će prije svega trebati otvaranje granica.D. A.

VEZANO

Sa ‘Ay Carmela’ otvoreno ‘Mostarsko ljeto 2020’

urednik

Izabrana najbolja liječnica obiteljske medicine u HNŽ-u

urednik

MOSTARCI OGORČENI NA ODLUKE VLASTI: Kako ćemo preživjeti ovo ljeto?

urednik