Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Kako u Hrvatsku i natrag?

Piše: V.S.Herceg

Nakon što zemelje Europske unije popuštaju mjere koje su vrijedile u cilju sprječavanja širenja pandemije, pa tako i mjere prekograničnog kretanja, bh. građani pretvoreni su u svojevrsne građane trećeg reda. Naime, dok su do sada svi s dvojnim državljanstvom (BiH-Hrvatska), granicu mogli priječi i sa hrvatskom iskaznicom, “zahvaljujući” odluci Vijeća ministara BiH, u BiH sa hrvatskog područja sada se može ući samo sa hrvatskom putovnicom. Iz ove mjere su izuzeti oni državljani RH koji prolaze kroz koridor kod Neuma, koji granicu i dalje mogu prelaziti po starom režimu – uz osobnu iskaznicu, što je po mnogima još jedna diskriminacija i kršenje ljudskih prava u doba korone.

U RS i FBiH ukinuta mjera samoizolacije, ali …

Dodatni problem stvarala i mjera 14. dnevne kućne samoizolacije. Ovu mjeru Stožer za izvanrednu situacije Republike Srpske jučer je ukinuo za građane koji ulaze u taj entitet i to samo za svoje građane. Odluka će se primjenjivati od danas, 21. svibnja u 6 sati, a ukidanje mjere samoizolacije slijedili su i u FBiH.

No, ovo posebno stvara poteškoće za žitelje s dvojnim državljanstvom (BiH – Hrvatska) koji su obiteljskim vezama i brojnim obvezama vezani za susjednu Hrvatsku. Popuštanjem mjera ovaj problem kulminira. Granična policija, inspekcije, zatrpani su pozivima zbunjenih građana, no jedno je sigurno – preko granice u Hrvatsku i nekako, ali povratak ima svoje posljedice – prekršajni nalog ako ne posjedujete putovnicu koji podrazumijeva kaznu od 200 KM i, do danas, obvezna 14-todnevna samouzolacija.

No, ova odredba vrijedi samo žitelje BiH s dvojnim državljanstvom BiH-Republika Hrvatska, ne i na one bh. žitelje s dvojnim državljanstvom BiH-Republika Srbija s kojom naša zemlja ima potpisan bilateralni sporazum o prelasku državne granice uz osobnu iskaznicu.

Ipak, ovdje nelogičnostima nije kraj jer, prema službenim podatcima MUP-a Hrvatske o prijelazu granice sa BiH, stoji da “građani RH i nakon ulaska Hrvatske u EU granicu s BiH, osim s putovnicom, mogu prelaziti i s osobnom iskaznicom izdanom nakon 1. siječnja 2003. godine”.

Mnoge donesene mjere već sada su predmeti sudskih odlučivanja, a za neke su već i donesene presude zbog kršenja temeljnog ljudskog prava na slobodno kretanje.

Ovim povodom prema Vijeću ministara reagirao je iministar pravde Josip Grubeša, istaknuvši da osoba koja ima osobnu iskaznicu BiH se nikako ne može smatrati strancem, pa čak i ako je u RH ušla s putovnicom Republike Hrvatske, jer je dozvoljeno imati dvojno državljanstvo.

Iz ovog ministarstva naglašavaju da se ovakvim postupanjem djelatnika Granične policije apsolutno dovodi u pitanje pravna sigurnost, uz opravdano pitanje kako se uopće osobe sa dvojnim državljanstvom mogu smatrati stranim državljanima od strane BiH, te da nikako ne bi smjeli prekršajno odgovarati.

Tko i kako može u Hrvatsku

Naime, radi se o odluci Vijeća ministara BiH kojima se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima u BiH, a ista se NE ODNOSI na državljane susjednih zemalja koji u BiH imaju poljoprivredno zemljište, zdravstvene radnike koji dolaze u BiH; osobe koje zahtjevaju hitno medicinsko liječenje; prekogranične radnike; službe i timove Civilne zaštite; pripadnike vojnih snaga NATO, EUFOR u BiH; strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH; vozače i pratitelje u prijevozu posmrtnih ostataka; posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu; čelnike država i članove izaslanstava; tranzit stranaca radi povratka u zemlju boravka bez zadržavanja na teritoriju BiH; strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u BiH, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od strane Vijeća ministara BiH.

Odluka vrijedi do kraja ovog mjeseca, ali već je pričinila nesagledive poteškoće mnogim žiteljima sa dvojnim državljanstvom.

Predsjednik Vlade HNŽ-a, dr.sc. Nevenko Herceg, komentirajući nepopuštanje mjera, ali i probleme koje isti pričinjavaju brojnim žiteljima s dvojim državljanstvom, među kojima su u najvećem broju Hrvati, na jučerašnjoj konferenciji za medije je kazao:”Ja ne mogu razumjeti ta rješenja kao što nisam mogao razumjeti ni mnoga druga rješenja. Takva diskriminacija i nerazumjevanje kada Europa liberalizira mjere i počinje otvarati granice je neshvatljivo. Oštro osuđujem takva rješenja”.

Stranci u Hrvatsku samo zbog ekonomije i hitnosti

Kako je za Dnevni list pojasnila Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, hrvatskim državljanima dozvoljen je ulazak u Republiku Hrvatsku. Dvojni državljani se na graničnom prijelazu trebaju identificirati kao hrvatski državljani. Hrvatskim državljanima koji dolaze u RH ne određuju se mjere samoizolacije već su se dužni pridržavati preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Preporuke je moguće pronaći na web stranicama HZJZ.

Također, Odlukom Stožera Civilne zaštite RH je također omogućen ulazak stranim državljanima u RH ukoliko se radi o poslovnim razlozima ili drugom gospodarskom interesu za RH ili neodgodivim osobnim razlozima. Ukoliko se radi o poslovnom posjetu, državljani EU/EGP moraju na graničnom prijelazu pokazati dokumentaciju iz koje je vidljiv gospodarski interes za RH ili dokaz o interesu gospodarskog subjekta za ulazak te osobe ili poziv na poslovni sastanak.

Kod neodgodivih osobnih razloga, strani državljani moraju imati dokumentaciju kojom se dokazuje posjedovanje nekretnine koja se nalazi u Hrvatskoj, ili plovila (moguće i nositelj leasinga) za sebe i članove obitelji, kao i dokumentaciju iz koje je vidljivo da je dolazak u svrhu sahrane člana obitelji i granična policija će im uručiti letak na kojem se nalaze upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S hrvatskom osobnom ne može se u BiH

“Prilikom ulasku u BiH, Granična policija BiH obavlja granične provjere sukladno Zakonu i Odluci Vijeća ministara BiH, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u BiH, izuzeti su državljani RH koji tranzitiraju kroz Neumski koridor. Ove mjere ne odnose se na vozače i suvozače teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prijevoza robe u drumskom prometu, kao i posade i kabinskog osoblja zrakoplova čije je krajnje odredište BiH. U slučaju međunarodnog tranzita prijevoza robe drumskim putem, boravak posade teretnog vozila u BiH se ograničava na najviše 12 sati”, rekla je Vican.

Pojašnjavajući novonastali problem, Vican kaže: “Državljanima BiH ne smije biti zabranjen ulazak u BiH. Državljani BiH mogu prijeći državnu granicu s važećim putnim ispravama. Putna isprava je važeća putovnica ili drugi identifikacijski dokument koji je izdao nadležni organ vlasti BiH, te važeća osobna iskaznica i drugi identifikacijski dokument s fotografijom koji se može koristiti za prelazak državne granice i priznat je međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana”.

Iz GP podsjećaju da BiH nema potpisan međunarodni sporazum sa državama EU, pri kojemu se omogućuje prelazak zajedničke državne granice s osobnom iskaznicom kao važećim dokumentom.

Ipak, prema službenim podatcima MUP-a Hrvatske o prijelazu granice sa BiH, stoji da “građani RH i nakon ulaska Hrvatske u EU granicu sa BiH, izuzev s putovnicom, mogu prelaziti i s osobnom iskaznicom izdanom nakon 1. siječnja 2003. godine”. No, umjesto da svojim građanima BiH proširuje prava, ona im ista nastavlja oduzimati i to s visokom razinom diskriminacije pravdane borbom protiv koronavirusa.

HSP BIH traži hitno ukidanje mjera samoizolacije i da se ministar Mandić “probudi”

HSP BiH traži od nadležnih organa FBiH da hitno ukinu mjeru samoizolacije za državljane BiH koji se nalaze inozemstvu i žele doći svojim

kućama. “Tražimo da se hitno stavi van snage odluka o samoizolaciji u trajanju od 14 dana jer ovdje se radi o jednom apsurdu, koji izaziva ogromno

nezadovoljstvo kod ljudi, s obzirom na poboljšanje stanja u svezi širenja korona-virusa. Tražimo da Vijeće ministara hitno promjeni odluku o zabrani ulaska u BiH. Iz HSP-a nadalje ističu:”U subotu smo mogli vidjet cirkus u Sarajevu, gdje su tisuće partizansko-komunističkih sljedbenika igrale kozaračko kolo ne poštujući osnovne mjere distance te gdje su prekršena sva uputstva stožera FBiH. Koliko znamo, nitko nije sankcioniran.

HSP BiH traži od ministra Mandića da se konačno probudi te da počne upravljat ministarstvom kojem je na čelu, a ne da to rade neki pomoćnici.

Smatramo da je epidemiološka situacija dobra te tražimo hitno ukidanje ovih štetnih mjera koje štete prvenstveno gospodarstvu BiH te svim njenim državljanima”, ističu iz HSP-a.

Prestanite nas omalovažavati

I iz HDZ 1990 pozivaju Vijeće ministara BiH da hitno promjeni Odluku o zabrani ulaska u BiH bez posjedovanja valjanog putnog dokumenta BiH. Podsjećaju da većina Hrvata u BiH posjeduje hrvatsku putovnicu i hrvatsku osobnu kao državljani i Republike

Hrvatske i Bosne i Hercegovine. “U potpunosti ste situaciju napravili konfuznom i neizdrživom za mnoge građane koji zbog posla, zbog privatnih obveza svakodnevno moraju putovati u RH. Stoga, još jednom tražimo žurno poništenje takve Odluke i omogućavanje kretanja na način kako je do prije ove Odluke funkcioniralo. Hrvatski državljani u BiH nisu i ne smiju biti državljani trećih zemalja, a naročito državljani trećeg reda u BiH. Očekujemo žurnu reakciju”, navode iz HDZ 1990. I iz ove stranke od Federalnog ministra zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH traže da

predlože Stožeru Civilne zaštite ukidanje, kako ističu, famozne samoizolacije za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva kao što su to učinile i zemlje u okruženju. “Omogućite besplatno testiranje svima koji nakon dugo vremena žele doći svojoj kući, svojim obiteljima te nakon testiranja omogućite potpunu slobodu kretanja istima”, poručuju iz ‘Devedesetke’.

VEZANO

Paulo Rangel: Nisam optimističan da će BiH 2021. postati kandidat za članstvo u EU

urednik

DEJA VU 2016.: Očekujemo status kandidata do kraja godine, 2020.: Očekujemo status kandidata do kraja godine

urednik

BiH prespavala 11 mjeseci. Je li se napokon pobudila?

urednik