Image default
BIH DNEVNI

Kardinal Puljić o Komšiću: On nosi jednu averziju prema nama

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić govorio je u intervjuu za Radio Mariju i Katolički tjednik o održavanju mise za žrtve iz Bleiburga, te Rezoluciji o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio u srijedu.

Kardinal Puljić je kazao da se u vrijeme mise dogodila „jedna od najogorčenijih harangi“ protiv njega i Katoličke crkve u Sarajevu. Ta je haranga, kazao je, stvorila klimu prema kojoj mora biti istina ono što kažu kritičari održavanja mise. Pojasnio je kardinal i kako je došlo do održavanja mise u Sarajevu.

– Sarajevo nije bilo izbor, nego nužna potreba, jer nisam mogao izaći iz BiH. Mogu se razni motivi izvući iz te harange. Sigurno jedna od tih je i predizborna kampanja ili da se skrene pažnja s drugih događanja u BiH, a treći je da ono što se nije ostvarilo u ratu, da se sada ostvari. Da se nije istjeralo katolike, oni su ostali, možda je to sad jedna tendencija. Ne bih rekao da to svi misle, a neki sigurno misle – rekao je kardinal Puljić.

Komentirajući Rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima, kardinal je rekao kako politika ima svoja razmišljanja, a Katolička crkva svoja.

– Crkva ne moli za ustaše, crkva ne moli za zločince, moli za ljude koji su žrtva, za njihove duše. Mi time što molimo za pokojne, ne stavljamo se u njihovu osudu, nego jednostavno molimo, to je naša kršćanska dužnost. Nisam upoznat s tom Rezolucijom, ali ako su to napravili mislim da je nisu napravili iz ljubavi prema BiH. I ja sam protiv ideologije ustaštva i također komunizma koji je pravio zlo, i nacizma. To je razumljivo. Ali ne može nešto biti važnije od molitve kršćanske za dušu – rekao je kardinal.

Na konstataciju da su mediji htjeli nametnuti Katoličkoj crkvu namjeru da rehabilitiraju ustaštvo, Puljić je kazao da se on molio za sve stradale i sve žrtve Drugog svjetskog rata. Kazao je da misa za žrtve Bleiburga u Austriji nije zabranjena, već da je zabranjena politizacija te mise.

– Treba ima hrabrosti pa da svako svoje dvorište očisti, a da smeće ne baca u tuđe dvorište – kazao je kardinal Puljić povodom kritika predstavnika drugih vjerskih zajednica iz BiH, prije svih Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Kardinal tvrdi da član Predsjedništva BiH Željko Komšić nikada nije pozitivno govorio o Hrvatima i katolicima.

– On nosi jednu averziju prema nama. I ja se ne mogu načuditi odakle mu ta odbojnost. Ajde što može biti politička, ali genetska, to je jedna opasnost. Ovim on, zapravo, pokazuje što nosi u sebi – kazao je kardinal Puljić.

Na pitanje hoće li Komšića više zvati na uskršnje i božićne prijame, kardinal je odgovorio da „vjerovatno do toga neće doći“.

VEZANO

Grlić Radman uputio poruku potpore kardinalu Puljiću

urednik

MILANOVIĆ O BLEIBURGU: Na čelu je čovjek koji je u Njemačkoj robijao za ubojstvo

urednik

Genjac: Stav SDA je bio da Sarajevo nije mjesto za održavanje mise

urednik