Image default
SVIJET

Kim Jong Un se tri tjedna nije pojavljivao u javnosti?

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u posljednja  dva mjeseca  je  neuobičajeno malo pojavljivao u javnosti,  a posljednje tri sedmice državni mediji nisu uopće  izvještavali o njegovom prisustvu na javnim događajima, kažu analitičari.

Sjeverna Koreja tvrdi da nema potvrđenih slučajeva koronavirusa,  a o zdravstvenom stanju  Kima se učestalo nagađa nakon što je prošlog mjeseca propustio ključnu nacionalnu godišnjicu.

Kim se javno pojavio ukupno četiri puta u aprilu i maju, u usporedbi s 27 puta u istom razdoblju prošle godine.

Od dolaska na vlast 2011. godine, prethodni najmanji broj  javnih pojavljivanja koje je Kim imao tokom aprila i maja bio je 2017. kada se pojavio 21 puta, izjavio je Chad O'Carroll, izvršni direktor Korea Risk Group, organizacije sa sjedištem u Seulu, koja prati Sjevernu Koreju.

“To nije normalno”, rekao je u postu na Twitteru ove sedmice, prenosi Reuters.

Kao vođa s gotovo apsolutnom moći nad 25,5 miliona stanovnika Sjeverne Koreje i pristupom sve većem arsenalu nuklearnog oružja, Kimovo zdravlje i boravište je pod pažnjom  međunarodne zajednice zbog bilo kakvih znakova nestabilnosti.

Južnokorejski zvaničnici smatraju da je predostrožnost zbog koronavirusa vjerovatni razlog za ograničeno pojavljivanje Kima u javnosti.

Neimenovani, zvanični izvor Reutersa u Seoulu kaže da Kim vjerovatno rukovodi zemljom iz svoje omiljene vile u Wonsanu, na obali.

Sjevernokorejski čelnik se možda usredotočio na neke od domaćih ekonomskih i političkih ciljeva koje je zacrtao prije nego što je počela  koronavirusna kriza, rekla je Rachel Minyoung Lee, bivša sjevernokorejska obavještajna analitičarka američke vlade.

U petak se navršavaju tri sedmice  otkako su državni mediji posljednji put objavili  slike Kima kako sudjeluje u javnom događaju.

Južnokorejska obavještajna  agencija   tvrdi da je Kim podvrgnut  operaciji gležnja.

VEZANO

ŽIV JE: Pojavio se Kim Jong-un

urednik

Sjeverna Koreja navodno digla u zrak međukorejski ured za vezu

urednik

MISTERIJA: Gdje je Kim Jong-un? Je li živ?

urednik