Image default
BIH

Razočaranost nedavnim izjavama Dodika i Čovića

U Misiji OESS-a u BiH razočarani su nedavnim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te zanemarivanjem demokratskih standarda u pogledu održavanja izbora.

“Uvjetovanjem odobravanja sredstava potrebnih za održavanje izbora temeljenim na političkim raspravama o sastavu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, vlasti rizskiraju narušiti ustavni poredak i funkcioniranje demokracije. Opstruiranje izbora na taj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi suprotno opredjeljenjima BiH kao države članice OESS-a da organizuje i održava izbore sukladno međunarodnim obvezama i standardima, uključujući i obveze prema OESS-u. Podsjećamo sva nadležna tijela, uključujući i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamenta BiH, na zakonsku obvezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući sukladno odredbama Izbornog zakona BiH, SIP BiH raspisao je lokalne izbore 7. svibnja, što znači da sredstva za financiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. svibnja. Sve primjedbe u svezi procesa imenovanja članova SIP-a bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada“, poručuju iz Misije OESS-a u BiH i pozivaju sve strane da se uzdrže od politiziranja SIP-a BiH. Ističu i da u sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalificirane, stručne i nepristrane osobe, koje su po zakonu obvezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristran način.

“Naglašavamo da su se sve države članice OESS-a, uključujući BiH, obvezale brzo postupiti po izbornim preporukama Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), čime bi se unaprijedilo izborni proces u BiH a to je ono na što bi vlasti i institucije trebale usmjeriti svoju pozronost i postupke“, zaključuju iz OESS-a.

VEZANO

Borenović podnio prijavu protiv Dodika

urednik

Ivancov i dužnosnici RS u Banjoj Luci obilježili Dan pobjede nad fašizmom

urednik

‘NA BLEIBURGU IH JE SVE TREBALO POBITI’: Dodik iskreno o Bleiburgu – nema službene reakcije iz HNS-a!

urednik