Image default
DNEVNI

PUT KA TRANSPARENTNOSTI Sattler: Među 14 prioriteta iz Mišljenja je i Zakon o javnim nabavkama

Piše: Dragan Bradvica

Europska unija našoj zemlji u petak je donirala medicinsku opremu vrijednu 800 tisuća eura što je još jedna pomoć medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Nabavku opreme je financirala EU u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa kojeg provodi UNDP BiH a oprema je nabavljena u skladu sa standardima Unije za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu.

– Za BiH je osiguran paket pomoći od više od 300 milijuna eura, a od toga je sedam milijuna eura izravno za nabavku medicinske opreme. Ovo je isporuku robe u vrijednosti od više od 800 tisuća eura a najvećim dijelom je riječ o osobnoj zaštitnoj opremi, ali mogu naglasiti da je tu također visokotehnološka roba, dakle govorimo o rengen-uređajima, respiratorima koji će se također moći koristiti i za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji… Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka pandemije moći koristiti u zdravstvene svrhe, poručio je voditelj Delegacije EU u BiH specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler.

Put ka EU i transparentnost

Isto tako, naglasio je kako su pripremili i podršku u iznosu od 28 milijuna eura investicija za zdravstveni sektor u BiH. Sredstva će se osigurati za kliničke centre u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i bolnicama širom BiH. To je dakle dio koji se odnosi na zdravstvo i spašavanje života ali tu je i drugi dio koji se tiče spašavanja radnih mjesta.

Sattler kaže kako je za to potrebna odgovarajuća koordinacija mjera na svim razinama te je iz tog razloga pozvao na uspostavljanje radne grupe na socioekonomski odgovor te je izrazio zadovoljstvo što je to Vijeće ministara BiH i uradilo. Napomenuo je da žitelji BiH žele vidjeti približavanje Uniji, odnosno žele vidjeti članstvo ove zemlje u EU.

– Upravo iz tog razloga želim da koristim priliku pozdraviti travanjsku inicijativu Predsjedništva BiH kojom je u utvrđen put za novi program reformi. Riječ je o jednom procesu koji je inkluzivan, a na čijem je čelu Predsjedništvo BiH, ali uključuje i druga tijela od Vijeća ministara zakonodavnih tijela i, što je vrlo važno, civilni sektor. Zato koristim priliku pozvati svakoga da se uključi u ove aktivnosti. Dozvolite i da vam navedem vrlo konkretan primjer šta sa sobom donose europske integracije. Među onih 14 ključnih prioriteta je i Zakon o javnim nabavkama. Mi smo u proteklim danima vidjeli koliko je skandala vezanih oko nabavki, a kažem to je jedan vrlo konkretan primjer poboljšanja koje dolazi iz procesa europskih integracija, istaknuo je Sattler.

Zahvala EU

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, zahvalio se EU na iznimno važnoj i velikoj donaciji. Rekao je kako je BiH dobila respiratore, ‘ali prave respiratore, odnosno strojeve koje će sutra moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenjima u bolnicama u BiH’.

– Za BiH EU je najvažniji i najbliži partner. Mi pripadamo obitelji europskih naroda i ovo što je Unija uradila u mjesecima pandemije zaista pokazuje koliko mi vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU, iako to možda nekad ne izgleda, mišljenja je Radončić.

Podsjetio je da je BiH na prvoj donatorskoj konferenciji primila prvu veliku pomoć od 80,5 milijuna eura upravo od EU. Zbog toga što dalje uživamo u velikoj pomoći kaže kako smo vrlo zahvalni a posebno se zahvalio Sattleru.

– Ovo je prilika da neki naši političari i stožeri nauče šta je transparentnost u radu, šta je transparentnost u raspolaganju novcima koji vam se povjere, kako se može doći do veoma, veoma kvalitetne opreme uz pomoć stručnjaka i kako ta oprema postaje trajna kategorija u smislu njene eksploatacije i nakon prolaska pandemije, ustvrdio je Radončić. I on je podcrtao kako sada imamo veoma težak izazov socioekonomskih saniranja šteta koje je pandemija napravila u BiH a jedino uz veliku pomoć EU možemo izaći iz ekonomske krize.

VEZANO

Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna međunarodnom pravu

urednik

Radončić objasnio ostavku: ‘Ja tu ne vidim ništa antibošnjački’

urednik

Zovko traži reakciju Europske komisije zbog ugrožavanja slobode vjere u BiH

urednik