Image default
DNEVNI NOGOMET

Puno vike nizašto

Piše: Slaven Nikšić

U regiji će svi uskoro opet zaigrati, Čeferin je najavio da će i navijači na tribine prije nego se to misli, a mi u BiH svi ćemo, zajedno s nogometašima, ostati samo gledatelji i to oni ispred TV-a koji sa velikim zanimanjem prate utakmice duhova u Njemačkoj.
Nitko se nije previše ni nadao, ali svejedno smo svi u zadnjih, pa skoro mjesec dana prebirali razloge – zašto se i kako Premijer liga treba nastaviti, odnosno zašto ne treba biti tako? Stavljali smo se u kontekst nogometne regije koja je u kompletu izvela projekt ‘Restart’, po tko zna koji put – uspoređivali smo se, a da nismo imali nikakve osnove. Jer vrlo brzo postalo je jasno da će u Premijer ligi biti jako teško ispoštovati sigurnosne korona standarde, zbog organizacijskih slabosti te financijske nemoći, ali zapravo je ispalo da je odluka o konačnom prekidu zapravo ranije donesena – da je sudbina tekuće sezone Premijer lige BiH zapečaćenja bez da se uopće raspravilo o njoj. Kako, zašto?

Maska, fasada…

Dva pitanja s kraja gornjeg pasusa, stalno smo se pitali i stalno je iskakala neka kombinacija odgovora – klupski interesi udružili su se sa neodlučnim Savezom i Ministarstvom zdravlja Republike Srpske koja i dalje, usprkos ukidanju izvanrednog stanja, ne želi ukinuti zabranu bavljena profesionalnim sportom do 1. srpnja.

U međuvremenu su se pojavile neke naznake da bi RS ipak mogao popustiti, ali neće to promijeniti ništa – sezona se neće nastaviti. Da, klubovi su počeli sa skupnim treninzima, izvršena je korona inspekcija stadiona, ali sve je to bila samo maska, fasada… baš kao i video konferencije Saveza i premijerligaša od kojih je zadnja, četvrta, sazvana u nenormalno kratkom roku. Dakle, puno vike nizašto? Upravo tako.

Nema alibija

Ispalo je da sa silnim odgađanjima i pomjeranju datuma ni UEFA nije sigurna što je najbolje napraviiti pa se tu, u toj neizvjesnosti, može pronaći nekakav alibi. Ali to što je rok za podnošenje odluke o nastavku/prekidu prvenstva, sa današnjeg dana pomjeren za dva tjedna, neće oprati naš Savez i Premijer ligu. Jer dosad se mogla donijeti okvirna odluka, ne samo zaključak da nastavak prvenstva nakon 7. lipnja ne bi bio izvediv. Mogao se, ako ništa, napraviti raspored… pa ako ga relevantni državni organi potvrde i jest dobro. Ali ovako, bilo je to samo gubljenje vremena i energije. Sasvim bespotrebno. U smislu ‘evo pokušali samo’, a to što se nisu pretjerano trudili, to ništa?

Da je bilo volje…

Ukratko, da je bilo volje za nastavak sezone, sigurno bi odluka bila plasirana već dosada. Ali nema je i neće je ni biti.
Ono što će ostati, frustracije su klubova i tribina, tek će neku utjehu dobiti oni koji drže europske pozicije (Sarajevo, Željezničar, Zrinjski, Borac), kao i Čelik te Zvijezda koji bi se spasili ispadanja, ali samo u slučaju da se sezone poništi, odnosno da se ne proglase prvaci i putnici u niži rang.


VEZANO

Zrinjski: Povratak pobjedama bez kojeg dalje ne bi išlo

urednik

Zrinjski: Jakirovićeve kritike urodile plodom

urednik

Osim: Protiv Mladosti smo apsolutni favorit i toga se bojim

urednik