Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

ALUMINIJ: Izbor električara prolongiran za srpanj

Iako je jučer trebao biti izabran novi direktor mostarskog Aluminija, to se nije dogodilo nakon što je u javnost procurilo da je Nadzorni odbor planirao v.d. direktorom imenovati Željka Damjanovića, koji je ujedno i član Nadzornog odbora.

Čeka se Skupština

Kako je u pitanju klasični sukob interesa, NO je jučer ipak odlučio sačekati Skupštinu društva koja bi se trebala održati u srpnju. Do tada bi Damjanović trebao dati ostavku na članstvo u NO-u, a potom bi bio imenovan direktorom.

Ono što još preostaje jeste pitanje stručne spreme budućeg direktora. Naime, Damjanović navodno ima srednju stručnu spremu, a po statutu društva direktorom može biti imenovan samo kadar sa VSS-om. Ostaje vidjet na koji način će Nadzorni odbor riješiti to pitanje i hoće li kompaniju koju treba dizati od nule dati u ruke električaru. Ante Rezić tako će ostati direktor u ostavci sve do Skupštine.

 I dalje je nejasno što se trenutačno radi na najavljenom ponovnom pokretanju kompanije. Otkako je podružnica izraelske M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., potpisala ugovor o zakupu pogona Aluminij d.d. Mostar, javnost je uskraćena za bilo kakve informacije. Najavljene su velike i pozitivne stvari koje polako padaju zaborav.

Podsjetimo, prije nekih 50 dana označen je ‘ulazak’ izraelsko-kineskog konzorcija u uništeni mostarski gigant, a javnosti je rečeno da će za početak novi poslodavac primiti 80 djelatnika, i to u roku 60 dana od potpisa ugovora. Sukladno Ugovoru, pokrenut će proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana. Novih 90 djelatnika zaposlit će potom u roku 60 dana o dana pokretanja pogona Ljevaonice.

Istraga deset godina u toku

Iako izgleda da se ništa ne događa, izraelska grupacija navodno iza zatvorenih vrata obećava da će Ljevaonicu pokrenuti u rujnu bez obzira kakvo bude stanje na tržištu i kakve budu cijene sirovina. Ne treba ponovno napominjati da su ključni politički lideri iz reda hrvatskog naroda najavili preporod kompanije koja će u buduće tržišno djelovati i neće dopustiti ponovno stvaranje velikih gubitaka.

O 300 milijuna maraka duga za struju prema Elektroprivredi HZ HB zasada nitko ne progovara, a niti ni ne odgovara pred sudom. Tužiteljstvo je davno najavilo da ‘je istraga u toku. Krenula je prije nekih desetak godina…J. S.

VEZANO

RADNICI PREVARENI I OSTAVLJENI: Ugovor za Aluminij više ne važi!

urednik

U Aluminiju napravili prvi trupac!

urednik

Abraham grupa o ‘Aluminiju’: Nastavit ćemo neumorno raditi

urednik