Image default
DNEVNI

Oporaviti se bolje, ‘zelenije’, inkluzivnije i osigurati da nitko ne bude zapostavljen

Piše: D. Bradvica, agencije

Posljednjih nekoliko mjeseci pandemija COVID-19 pogodila globalnu ekonomiju a njene posljedice posebno su vidljive kod zemalja u razvoju poput Bosne i Hercegovine.

Najveće negativne posljedice već osjetile industrije vezane za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, prehrambene usluge i transport, dok su tekstilni i metalni sektori doživjeli ozbiljne poremećaje u lancu opskrbe. Kako bi zakoračili ka oporavku nužne su žurne i sveobuhvatne intervencije da bi se sačuvala radna mjesta, zaštitile najranjivije grupe i spriječilo nazadovanje bh. gospodarstva.

Sve ovo navodi se u analizi ekonomskog utjecaja pandemije koju je, uime Tima Ujedinjenih nacija u BiH, proveo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a cilj je da se izradi sveobuhvatan pregled posljedica, s posebnim naglaskom na ranjive grupe i gospodarske grane.

Radna mjesta i kvalitetu života ugroženi

Alarmantnim smatraju podatak kako u najteže pogođenim sektorima – smještaj i prehrambene usluge, 43 posto svih poduzeća vjeruje da će morati potpuno prestati s radom za tri mjeseca.

– Ova prezentacija je prva od mnogih procjena stanja za koje se nadamo da će poslužiti kao podrška svim akterima u planiranju i u aktivnostima koja se odnose na oporavak od pandemije, a posebice važnim naporima koje vlasti u BiH provode u ovom pogledu, kao i međunarodni partneri. Za UN u BiH, fokus je na tome kako možemo podržati i doprinijeti svim naporima da se oporavimo bolje, ‘zelenije’ i inkluzivnije sa težištem na Agendi 2030 i osiguravanju da nitko ne bude zapostavljen, niti zaboravljen, kaže Ingrid MacDonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, smatra da analiza dolazi u pravom trenutku i od izuzetnog je značaja jer ‘znamo kako su točne, dosljedne, pravovremene i transparentne informacije od ključne važnosti za poduzimanje ispravnih koraka u odgovoru na aktualnu krizu’.

– Analiza pruža uvid neophodan za razumijevanje različitih aspekata krize i smanjenje negativnih ekonomskih posljedica kojima su već izložena poduzeća, institucije, zajednice, kao i posebno ranjive osobe čija su radna mjesta i kvalitetu života ugroženi. Izvjesno je da odgovor za očuvanje ekonomije zahtijeva suradnju svih razina vlasti i sudionika iz različitih oblasti – vlada, poslovnog okruženja, financijskih institucija i međunarodnih organizacija, poručila je Nedera.

‘Ekonomski puls BiH’

Kao osnova za Analizu je korištena i UNDP-a platforma ‘Ekonomski puls BiH’, koja u realnom vremenu daje uvid u stanje gospodarstva i mjera ekonomskog oporavka u BiH zahvaljujući informacijama koje se prikupljaju od više od tisuću poduzeća širom države. Na temelju prikupljenih podataka, većina anketiranih predstavnika poduzeća u idućih tri do šest mjeseci planira poduzeti mjere smanjenja troškova rada, poput smanjenja plaća ili otpuštanja. Ista poduzeća su ipak zauzela optimistično stajalište da će takve mjere biti privremene. Primarni podaci također pokazuju da su žene, i radnice i vlasnice poduzeća, teže pogođene negativnim posljedicama pandemije nego muškarci.

Dodajmo kako je na online prezentaciji Analize ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19 u BiH sudjelovalo više od 120 predstavnika svih razina vlasti u BiH, međunarodnih financijskih institucija, veleposlanstva, agencija i gospodarskih asocijacija/komora.   

VEZANO

FUCZ nije dostavio dokumentaciju o respiratorima uz obrazloženje da je sva izuzeta

urednik

Zbog ‘Trgovske gore’ BiH spremna ići do Strasbourga

urednik

Johann Sattler: Za iskorake na europskom putu mora postojati politička volja

urednik