Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Ako je presretnuti glas, Sebije Izetbegović, to je dokaz jezive torture koju prolaze ‘izvođači radova’ u SDA

Afera ‘Respirator’ je nedvojbeno, udruženi zločinački kriminalni pothvat, pljačka države i naroda nastala na vrhuncu zla i nepogode koja je pogodila BiH i preko leđa zdravlja i života prestravljenih ljudi u našoj zemlji.

Tu mrlju i sramotu više nitko ne može oprati niti opravdati. Netko je ukrao nekoliko milijuna maraka, tko je počinio bruku i sramotu, teški grijeh, koliko je strpao u džep i po čijem nalogu, vjerujemo da će razotkriti Tužiteljstvo BiH i SIPA-a.  

Šutnja međunarodne zajednice

Potpuno je razumljiva obrana premijera Fadila Novalića, na nju ima pravo, njegova frustracija, pa i odbijanje hrane i pića puna tri dana. Međutim, stanje nesreće je u FBiH netko zloćudno iskoristio za pljačku i kriminalno bogaćenje. Tužiteljstvo BiH je ovih dana izloženo nepodnošljivom i nedopustivom linču, uglavnom od samog vrha SDA pa do raznih priljepaka i jastrebova bliskih najjačoj ‘zelenoj’ stranci u BiH.

Zanimljivo, preko noći je Bakir Izetbegović sa svojim najbližim suradnicima, prije svih članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem, zaboravio na ‘građanski štih’ kojim se kitio i dičio dok se po javnom prostoru razračunavao sa zagovornicima konstitutivnosti, jednakopravnosti i nacionalne legitimnosti (HDZ BIH) pa je s mindera zakukao kako je uhićenje Fadila Novalića nezapamćeni udar Tužiteljstva na Bošnjake.

Harangu uglavnom šire udruge ili pojedinci koji su predmet ‘obrade’ od strane tužitelja, poput ratnih osumnjičenika koji se terete za stravični zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici. Nedopustiva je šutnja međunarodne zajednice u BiH koja bi morala žestoko osuditi sve pritiske na Tužiteljstvo BIH i stavljanje ‘mete’ na čelo Glavne tužiteljice Gordane Tadić. 

U nekim ranijim daleko benignijim slučajevima ‘Kvinta’ se oglašavala i upozoravala na nužnost neovisnog pravosuđa.

Politički pritisak

Odvjetnica Fadila Novalića Vasvija Vidović , koja je desetljećima odrađivala pravne poslove za SDA, pokušava aferu ‘Respirator’ locirati na politički poligon tezom da se radi o političkom progonu, državnom udaru i izazivanju neviđenog kaosa.

To prije svega znači da gospođa Vidović jako dobro razumije poziciju svoga klijenta i priznaje da nema ubojitih aduta za dokazivanje nevinosti Novalića pa se hvata za političku slamku spasa, mobiliziranje javnosti, i moguće zastrašivanje tužitelja. Jer, podsjećamo, sva tri tužitelja su bošnjačke nacionalnosti. 

-Uhititi ovakvog premijera jeste državni udar, a moram kazati da od četvrtka nisam ni jeo ni pio, panično je spinovao Novalić, zamjenjujući teze i stavljajući se u poziiciju premijera države, a to je kod nas Zoran Tegeltija.

Kada bi Novalić i ostao u pritvoru, pa i duže, a neće jer je jučer pušten, njega u punom kapacitetu može zamijeniti, primjerice, dopremijer Vesko Drljača.

‘Nema nijednog dokaza da je moj klijent počinio zloupotrebu položaja, te da Tužiteljstvo  nije činjenično opisalo kada je i kako na koji način uzeo dar ili primio novac. Sud BiH može donijeti povijesnu odluku i da može imati nesagledive posljedice po funkcioniranje  FBiH i da može nastupiti kaos ako mu se odredi na pritvor s obzirom da on potpisuje isplatu mirovina i invalidnina’.

To naprosto nije istina jer je u Federaciji ključni potpis žive, zdrave i slobodne, ministrice financija Jelke Miličević.

-Cijeli ovaj postupak je veoma zabrinjavajući, vidi se da se ne temelji na dokazima i zabrinjavajuće je ono što će se desiti ako dođe do pritvora. Doći će do ozbiljnih poremećaja, ako ne i do pada Vlade FBIH, govorila je Vasvija Vidović.

Uhićenje premijera jednog entiteta nije državni udar, strašna bi bila situacija da se ostvario plan ‘misterizonog glas’ da se vlast preda u ruke Fahrudinu Solaku.

Dijelovi snimljenog razgovora ukazuju da je bilo ozbiljnih promišljanja da se preko ‘državnog udara’, dakle polunasilno preotme vlast od predsjednice Kriznoga stožera  Jelke Miličević i totalno protjeraju Hrvati iz Federalnih institucija koje su odlučivale u stanju nesreće. 

Ženski glas

Haranga braniteljskih udruga, pojedinih hodža i ‘žena SDA’ su pritisak na Tužiteljstvo i skretanje pozornosti s moguće odgovornosti SDA i bračnog para Izetbegović. Važno je naglasiti u dokazima koje je Tužiteljstvo pripremilo stoji prepiska Fadila Novalića i N.N. ženske osobe.

XX: “Morate brzo reagirati na 150 000 testova, jer će ih netko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira i za nas, i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje”.

NOVALIĆ: “Solak će morati preuzeti vlast. Respriatori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje.”

Ako se uistinu pokaže da je ‘misterizoni ženski glas’, Sebije Izetbegović, to je dokaz jezive torture koju u SDA prolaze ‘izvođači radova’. Treba li se prisjećati da je Sebija Izetbegović oblijepila Sarajevo samoljubivim jambo plakatima na početku pandemije koronavirusa, da je javno negodovala što nisu zatvorene granice BiH, da je na Vladi upravo ona gotovo zapovijedala da se suspendira Zakon o javnim nabavkama, da je napokon nesretnog ‘bugarskog nindžu’, Solaka, gurala u prve redove kidnapiranja federalne vlasti.

Ali, njezinog potpisa očigledno nema nigdje i tu je problem, prije svega, za Fadila Novalića, koji je morao ‘operirati’ u ime nečije ruke i pohlepe.    

Sarajevski portal The Bosnia Times piše i da su u mobitelu Fadila Novalića pronađene poruke koje upućuju da bi osoba koja je insistirala na nabavci beskorisnih respiratora mogla biti generalna ravnateljica KCUS-a i supruga vođe SDA , Sebija Izetbegović!  

Je li to točno, u SIPA-i taj portal nije dobio službenu potvrdu informacije, budući da su saslušanja Novalića, Hodžića i Solaka trajala satima.

Također, taj medij upozorava da je s aferom itekako povezan KCUS, a time i ravnateljica  Izetbegović, ukazuje na činjenica da su istražitelji SIPA-e u srijedu cijeli dan pregledali dokumentaciju KCUS-a u službama financija, javnih nabavki i tehničkom sektoru.

-Saznajemo da je cilj pretresa bila potraga za dokumentima o izravnim pogodbama koje su napravljene od 1. ožujka do sada te da su istražitelji kopirali ili izuzeli veći broj dokumenata. Činjenica je da je KCUS u navedenom razdoblju sklopio nekoliko vrijednih poslova i to izravnim pogodbama s omiljenim dobavljačima gospođe Izetbegović, ali i nekim sasvim anonimnim firmama. Tako je ravnateljica Izetbegović 18. ožujka sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM s anonimnom tapetarskom firmom CUBICUS čiji je vlasnik, inače navodno prijatelj budućeg zeta, imao zadatak nabaviti 40 respiratora. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio je na račun KCUS-a čime je ova čudna transakcija dobila neke elemente „pranja novca“, piše The Bosnia Times.

-Radi se o teškoj koruptivnoj aferi koja se mora kazneno sankcionirati, neovisno o kome je riječ. S druge strane, mora se poštivati i pretpostavka nevinosti i pravo svakog čovjeka da ima fer i pošteno suđenje. I, kada sam ja imao poznate pravne probleme, isticao sam važnost povjerenja u pravosudne institucije i zato ponavljam da vjerujem u profesionalizam Tužiteljstva  i Suda BiH. Ne mogu komentirati detalje s istim, ali bih volio da se premijeru Novaliću omogući obrana sa slobode, vrlo je razložno poručio ministar sigurnosti i šef SBB-a Fahrudin Radončić.

-Kao dokazane patriote, branit ćemo sve naše zapovijednike, generale i sve naše pripadnike od pokušaja bespotrebnog i bezrazložnog javnog sramoćenja, među kojima je i premijer Fadil Novalić, koji je pored funkcije koju obnaša i ratni vojni invalid, pripadnik Armije RBiH. Ne sporeći ulogu pravosudnih institucija naše zemlje, vjerujući u njihovu pravičnost, bez obzira što je ista poljuljana u više navrata, ne možemo se oteti dojmu, a da ne primjetimo da se iste stvari kao u predmetima protiv naših generala pred Sudom BiH, dešavaju i u slučaju s premijerom Novalićem, očigledno su dirigirana i naručena, između ostalog, i sumanuta priopćenja nekih udruga protiv kojih se također vode istrage pred tužiteljstvima.  

Zanimljivo je kako je nedavno u selu Slavinovići kod Tuzle, imam Esnaf Imamović posvetio „hutbu“, govor koji imami obavezno drže svakog petka sa mimbera u džamiji za vrijeme molitve džume-namaza, u kojem je osudio uhićenje premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića zbog korupcijske afere „Respiratori“. Zlobnici tvrde kako je hodža Imamović zapravo u svom govoru samo pročitao stajališta Bakira Izetbegovića koji je također osudio uhićenje omiljenog premijera tvrdeći da je time Tužiteljstvo BiH ponizilo premijera kao Bošnjaka. J. S.

VEZANO

Harisu Silajdžiću operirali srce

urednik

SAD SVI ‘BJEŽE’ OD RESPIRATORA Je li moguće da se u ‘Novalićevim’ kartonskim kutijama nalaze obični respiratori za kola hitne pomoći?

urednik

SIPA oduzela mobitele Novalićevom šefu kabineta i tajnici Vlade FBiH

urednik