Image default
DNEVNI

Kongresni turizam na jesen spašava sezonu u Neumu

Nova pravila važe i na obali bh. mora. Plaže i kupališta naredbom Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH moraju imati definfekcijska sredstva, kupači su nadalje dužni poštivati i socijalnu distancu, dok se posebna pozornost mora obratiti na ležaljke na koje se nakon svake uporabe mora nanijeti dezinfekcijsko sredstvo.

Slična pravila ubuduće važit će i u hotelima na bh. obali, potvrdio je ravnatelj hotela Sunce u Neumu Davor Krešić.

– Ulazi u hotele, kao i u restorane i ostale ugostiteljske objekte moraju imati takozvane dezinfekcijske barijere, te obvezne dezinficijense za ruke. Naravno, i u ovom slučaju strogo se mora poštivati socijalna distanca. Moramo biti oprezni. Ne smijemo dozvoliti luksuz i vratiti se na početak pandemije. Gostima, također, u interesu mora biti pridržavanje mjera i preporuka, kao i izbjegavanje gužvi. Trenutačno je situacija na plažama u Neumu takva da će se distanca zbog manjka kupača sama od sebe poštivati, navodi Krešić.

Došli prvi kupači

S krajem svibnja stigli su i prvi kupači. Riječ je o gostima iz ostalih bh. gradova, ponajviše iz Sarajeva. Zadovoljni su ponudom u Neumu i navode kako nema potrebe za kvalitetnim odmorom tragati izvan granica BiH. Neum nudi sve što treba. Oni s kojim smo razgovarali svake godine ljetuju na samom početku sezone, jer tad pronalaze željeni mir.

– Prija odmor u ovom periodu godine. Lijepo je, a ugodno je i more. Svaki dan se kupamo. U Sarajevu iz kojeg dolazim ovih dana je kišovito. Smatram da nema potrebe ići izvan BiH. Neum nudi sve za kvalitetan odmor, kaže Rijad Zalihić koga smo zatekli na obali Jadrana.

Davor Krešić

Zna i za mjere koje su na snazi, ali o tomu i ne misli, jer na plaži nije bilo mnogo kupača. Davor Krešić smatra da se s novim ublažavanjima i skorim koja su u najavi nešto od sezone ipak može spasiti. Veliki hotelijeri objekte pripremaju za otvaranje, a prava slika na plažama očekuje se tek sredinom srpnja.

– Ukoliko se stvari smire po pitanju pandemije uz dobar deveti i deseti mjesec, dosta kongresnog turizma i prenošenje sezone i u jedanaesti – nešto bi se i dalo spasiti. Zasad nemamo otkaze za rujan i listopad, tako da se optimizam budi. Preduvjet je da se situacija smiri. U tom slučaju se nečemu možemo i nadati, navodi dalje.

S velikim zanimanjem prati dešavanja u Skupštini i Vladi HNŽ-a, koje su u misiji donošenja takozvanog korona zakona.

– Ne možemo biti zadovoljni s izdvajanjima županijske vlasti. Zakon nedavno nije usvojen i to nažalost zbog političkih igara većine. Na nama je da iznađemo sredstva za obveze prema državi, ali i radnoj snazi. Bojim se da će biti sve teže. Pomoći države nema, a igre kojim svjedočimo u županiji samo otežavaju stvari, dodaje.

Čekaju sezonce

Njegovo mišljenje dijeli i ugostitelj Stanko Raić. S nestrpljenjem čeka na otvaranje granica, jer je to kaže, prvi preduvjet za dolazak gostiju i u Neum.

– Da su okolnosti normalne, sad bismo imali predsezonu i to u punom jeku. S otvaranjem granica, stvari će se sigurno popraviti. Ako nas posluži i vrijeme, do kraja ljeta će se nešto moći i uraditi. Ipak, tko nije spreman na pad prihoda, sigurno će na koncu sezone zapasti u probleme. Mjere na koje čekamo prevažne su u ovom trenutku za sve. Već šest mjeseci nemamo prihode. Mnogo bi značilo ako bi se otkočilo, posebno na županijskoj razini, jer svaka marka pomoći je važna i značila bi. Uskoro bi nam trebali pristići sezonski radnici, ali u ovom momentu ne znam od čega ih platiti. Sreća je pa u našem restoranu radi šestoro ljudi iz obitelji i nitko ne pita za plaću, rekao je.

D. A.

VEZANO

U BiH 70% manje turista

urednik

Uhićen u Neumu nakon pljačke u Hrvatskoj

urednik

U Hrvatskoj više od pola milijuna turista

urednik