Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Novalić vodi sjednice ali na njima neće biti Milićević, Mandića i Kalajdžić?

Piše: Dragan Bradvica

Velika afera oko nabavke respiratora od strane ‘Srebrene maline’ ne samo da je prešla granice Bosne i Hercegovine nego i Europe jer o njoj pišu i američki mediji nije niti blizu kraja a već je dovedeno u pitanje funkcioniranje Vlade Federacije.

Naime, nakon što je Sud BiH odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor on je pušten ali uz mjere zabrane što pak znači zabranu kontakta sa svjedocima i onima koji su važni za istragu.

Među njima je federalna ministrica financija i šefica federalnog kriznog stožera Jelka Milićević i ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić što pak znači da se normalne sjednice Vlade ne mogu održavati bez obzira što je Novalić na slobodi.

A sve to znači dodatnu paralizu ovog entiteta koji ionako nema novu vlast iako su izbori održani u listopadu 2018. koja može ugroziti sve isplate iz proračuna kao i eventualno donošenje nasušno potrebnih mjera spasa ekonomije. Ukoliko se to dogodi ponovno će najdeblji kraj političko-korupcijskih afera izvući narodi i žitelji ove zemlje.

Dva ministra HDZ-a BiH

Sam Novalić se u ponedjeljak u sedam sati pojavio na svom radnom mjestu a iz njegovog ureda su medijima potvrdili kako se on vraća svojim redovnim aktivnostima ali i kako se pridržava izrečenih mjera zabrane.

Na upit na koji način poštivati te mjere kada je u pitanju održavanje sjednica Vlade FBiH, odgovaraju da će, ukoliko uopće i bude sjednice ovaj tjedan ona proći bez Milićević i Mandića. I dok je ministar Mandić već na bolovanju i neko vrijeme ne prisustvuje sjednicama za Miličević kažu da i ona može, ukoliko na sjednici postoji određena točka dnevnog reda iz ovog resora, izostati te ovlastiti nekoga od pomoćnika da bude na sjednici. Mjere zabrane se odnose i na tajnicu Vlade FBiH Edite Kalajdžić koja također ne smije biti na sjednicama koje vodi premijer.

Iako je istina da ministri mogu ovlastiti nekoga da umjesto njih sudjeluje na sjednicama i ta osoba mora provodit politike i glasati onako kako to žele ministri, postavlja se pitanje hoće li Milićević, koja je uz to i dopremijerka, pristati da ne bude na sjednicama Vlade.

Isto tako, nije nevažno da u ovom scenariju čak dva ministri iz reda HDZ-a BiH, od ukupno šest koliko ih sjedi u Vladi, ne bi bili na sjednicama dodaljnjeg. Ništa manje nije važna i činjenica da su najvažnije zakone i mjere koje je donosila federalna vlast koordinirali Novalić i dva dopremijera pa je veliko pitanje na koji način će se sve to od sada odvijati.

Svima je jasno kako će se slučaj oko respiratora neće tako brzo okončati pa je pitanje hoće li potrebne mjere, rebalansi proračuna, reformski zahvati i mnogo čega još što se mora donijeti jučer a ne danas robovati ‘aferi respiratori’.

Žurno sazvati sjednicu Doma naroda

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti klub izaslanika SDP u Domu naroda Parlamenta FBiH traži žurno održavanje izvanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcioniranje izvršne vlasti. Kako navode, u rješenju Suda BiH se nalazi izričita zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126.a stav 1. točka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužiteljstva BiH u vezi ovog kaznenog predmeta.

– Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu Milićević ,Kalajdžić, direktor  Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši voditelj ureda Fadila Novalića Hasan Ganibegović, te uposlenici FUCZ-a. Sve ono što smo mogli vidjeti u medijima ukazuje na kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima poštuju, naveli su iz SDP-a Jasno je, poručuju, da se pred Domom naroda FBiH nalazi vrlo kompleksno pitanje kako će premijer Novalić voditi Vladu, uz sve ove nove okolnosti zabrana.

– Dodatna otežavajuća okolnost nastavka raspolaganja premijerskih ovlaštenja u smislu raspolaganja javnim novcem proizlazi iz činjenice da je Sud izrekao mjere zabrane za osumnjičene, sto znači da je prihvatio osnovu sumnju za kaznena djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret. FBiH se nalazi u vrlo osjetljivom trenutku ekonomskih i socijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom, te stoga smatramo izuzetno važnim održavanje sjednice na kojoj će se razmotriti sve ustavne i poslovničke mogućnosti kako bi gospodarstvo i žitelji imali na raspolaganju puni kapacitet izvršne vlasti u obnašanju svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti, smatraju iz SDP-a. Na kraju navode kako se sve ovo može smatrati i svojevrsnim pozivom izbornim pobjednicima da pristupe imenovanju nove Vlade FBiH, na koju se čeka već 19 mjeseci.

VEZANO

NA POMOLU NOVI SKANDAL: Nitko ne zna gdje je 20 respiratora!

urednik

Novalić: Zaustavili smo radikalni trend gubitka radnih mjesta

urednik

Vlada FBiH pomaže Sandžaku u sprečavanju širenja pandemije

urednik