Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Puštanje Novalića, ‘patriotsko’ i legalističko posramljivanje SDA: Misteriozna nagodba!

Ispunila se želja bošnjačkih prvaka Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, ali i poglavara Islamske zajednice reisa Huseina Kavazovića da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću skinu lisice i omogući dokazivanje neovinosti i obrana sa slobode. 

Suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik famozne ‘Srebrene maline’ Fikret Hodžić su iskoristili kolateralu pa su i oni nabrali iz pritvorske ćelije.

Spasiti Fadila, žrtvovati Solaka i Hodžića

Zanimljivo je, njih malo tko spominje od bošnjačkih čelnika, optužbe o zavjeri protiv Bošnjaka, montiranom procesu ili nebuloze o državnom udaru se odnose samo na ‘gladnog i žednoga’ Novalića. Njih je po svemu sudeći Bakir Izetbegović ‘pustio niz vodu’, što moguće sugerira da bi rado želio da Solak i Hodžić budu žrtveni jarci i da se na njhovim leđima sruči i skonča sva pravosudna tortura i da se u prepoznatljivoj vertikali pod svaku cijenu spasi Fadil Novalić.

To je zapravo jamstvo da SIPA i Tužiteljstvo neće ići i malo dalje pa, kako neki špekuliraju ili žele, možda privesti i famoznu Sebiju Izetbegović koja je, izvan svake sumnje, i zakuhala aferu svojim ambicijama uguravanja na pijedestal borbe protiv koronavirusa i spašavanja ljudi. 

Nebitno, Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović, Edin Ramić, boračka udruženja i drugi ‘zeleni’ trabanti nemaju nikakvog razloga za likovanje. Dapače, puštanje premijera Fadila Novalića da se brani sa slobode je surovo ‘patriotsko’ i legalističko posramljivanje SDA i njezinog čelništva.

Ništa se u temeljnom nije promijenilo, Novaliću je potvrđena osnova sumnje, on je i de facto okrivljen, jer je dobio mjere zabrane, a Izetbegoviću i Džaferoviću je sutkinja Tatjana Kosović izbila jadne adute da se radi o poniženju i zavjeri Dragana Čovića protiv Bošnjaka i da on želi preuzeti vlast u FBiH.

Prilika za oporbu

Sarajevska oporba je puštanjem Novalića na slobodu politički apsolutno profitirala, ona ima dodatni elan i motiv da zapali ‘ljeto’ i da zaravna kompromitiranu koaliciju ‘petak 13’. Za očekivati je i da vrh Islamske zajednice nakon izlaska Novalića principijelno i nepokolebljivo ustraje na zahtijevu da se sramna pljačka zvana ‘respirator’ do kraja rasvijetli. Sve drugo bi bilo primitivno amnestiranje kriminalaca koji su ponizili sve prestravljene, oboljele i umrle ljude u ovoj zemlji.

Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović su još jednom pokazali da oni s građanskim konceptom nemaju ama baš ništa i da su žestoki zagovornici, što se manje više i znalo osim onima zaslijepljenima, nacionalnih koncepata i podjela pa i da podrivaju  pravosudne institucije.

Repovi iza oslobađanja

Iza privremenog oslobađanja Fadila Novalića ipak vise repovi. Po sarajevskome minderu kruže ‘pouzdane’ priče da je njegovu slobodu istrgovao Bakir Izetbegović, ne zato što obožava Novalića nego da se pravosudno zlo dalje ne širi u samo gnijezdo odlučivanja, u vrh vertikale gdje neprikosnoveno stoluje njegova supruga.

Navodno je samo dvojba je li u pomoć preko noći uskočio ‘omraženi’ bošnjakofob Dragan Čović ili je pak prste umiješao Fahrudin Radončić za kojega sarajevska čaršija bruji da ima presudni utjecaj i u Tužiteljstvu i u Sudu i da ga je zapravo otrgnuo neopreznom Izetbegoviću nakon što je Meddžida Kreso napustila poziciju predsjednice Suda BiH.   

Ozbiljna pravna zajednica ipak smatra kako je sutkinja Tatjana Kosović nesalomivi i neovisni sudski autoritet te da je odluka o puštanju Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića donesena u kontekstu opredijeljenja Suda BiH da se, gdje god je to moguće, optuženima omogući obrana sa slobode.

Na tome inzisitiraju i predstavnici međunarodne zajednice, glavni donatori domaćeg pravosuđa. Ipak, šef SDP-a Nermin Nikšić upozorava kako ‘minder’ ipak ponešto i zna i da sumnje i zavjere ne treba odmah baciti u potok.  

-Što se mene tiče ništa se današnjom odlukom Suda nije promijenilo, kao što se ne bi promijenilo ni da je odluka bila drugačija. Naime, i dalje smatram kako nitko nije kriv dok se to u odgovarajućem postupku ne utvrdi. Sud je dopustio optuženima da se brane sa slobode, a smatram da se konačno trebamo naučiti da se odluke Sudova poštuju i provode, a ne komentiraju, rekao je Nikšić. 

Predsjednik SDP-a ističe kako i dalje daje punu podršku pravosudnim tijelima na utvrđivanju i rasvjetljavanju činjenica oko spornih nabavki.

– Smatram da trebaju objektivno, stručno i profesionalno u najkraćem mogućem roku okončati postupak. Naravno i dalje osuđujem svaki pritisak na rad pravosudskih institucija. Ne mogu da vjerujem da u SDA nisu svjesni da na taj način nanose štetu institucijama Bosne i Hercegovine, a u konačnici i optuženima u ovom slučaju. Već su se u javnosti pojavili komentari kako je odluka Suda iznuđena pritiskom SDA, da su se nagodili s onima koji su im navodno kompletnu aferu namjestili i slične stvari – znakovito je proturio „bubu“ u uho Nikšić.  

Sve je moguće u BiH

-Dogovarao sa Fikretom, pripremao ga za TV nastupe, mijenjao stožere da ubrza nabavku, nama javno govorio da ga ne poznaje i da ne zna ništa o respiratorima, svi zajedno falsificirali ugovore, brisao poruke, mijenjao telefon kad je istraga počela pisao kinezima. Pušten da se brani sa slobode, račlanio je Elmedin Konaković čelnik Naroda i pravde i sjani poznavatelj metoda unutar SDA.

-Na čelu Vlade FBiH od ovog trenutka ponovo. Premijer i Bošnjak po mjeri koalicije “Petak 13”. Sutra vjerovatno sjednica Vlade FBiH na kojoj nam o životima odlučuje, cinično je prokomentirao Konaković.

Ali, vođa SDA Bakir Izetebgović i dalje bezočno gura prst u oko raspamećenoj javnosti.

-Očigledno je da Tužiteljstvo stoji iza ovog montiranog procesa. Ovo je očigledan udar na gosp. Novalića i bošnjačku strukturu vlasti. Gospođa Tadić je veoma osobna, medijski se prepucavala s Draganom Mektićem i na kraju mu svezala tužbu. Evidentno je da ona ugađa SNSD-u i HDZ-u, pogledajte samo brojke i odnos prema Bošnjacima, naprimjer prema generalu Drekoviću, kaže Bakir Izetbegović, te dodaje da je ovaj proces zapravo državni udar.

Odvjetnica Vasvija Vidović, veoma bliska vrhu SDA, razumno je pojasnila kako je puštanje Fadila Novalića i donošenje mjera zabrane očekivana odluka, jer je Tužiteljstvo prikupilo sve dokaze i da nema bojazni da će premijer možda utjecati na svjedoke. Pa, i to je zorni dokaz koliko je afera ‘respirator’ zapravo očigledni uzorak teškog i lako dokazljivog kriminala koji nikako ne bi smio biti preveliki izazov i zalogaj za pravosuđe. 

Osim, naravno, ako neka misteriozna ruka ne umiješa svoje prste i nametne nekakvu suludu nagodbu. U ovoj državi je sve moguće.

VEZANO

‘Korona-zakon’ ugledao svjetlo dana ali zadovoljan samo Novalić

urednik

Vratio se Novalić a s njim i nova zaduženja!

urednik

“Srebrena malina” traži da joj se omogući plaćanje preostalog iznosa PDV-a

urednik