Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA KOŠARKA

JASMIN REPEŠA: Volio bih se vratiti na klupu, ali sigurno neću žuriti s odlukom

Piše: Ersan Bijedić

Uspješni košarkaški trener Jasmin Repeša se na svoj 59. rođendan jučer (rođen 1. lipnja 1961. godine) našao u rodnoj Čapljini.

Uz privatne obveze našao je vremena obići prijatelje.

 – Dok je mama bila živa, dolazio sam puno češće u Čapljinu. Sad poslije korone, odnosno prvi put kad se moglo ući u državu, sam došao obići malo i prijatelje, rekao je Jasmin Repeša po dolasku iz Dubrovnika gdje živi s obitelji.

Kako je otpao Fortitudo

Repeša je trenutno slobodan trener koji je posljednji angažman imao u podgoričkoj Budućnosti, vodeći crnogorski tim do finala regionalne ABA lige. Kasnije je povezivan s nekoliko klubova, a posebno je ove godine bio aktualan Fortitudo iz Bologne. Prije desetak dana su svi mediji čak i objavili da se vraća u klub koji je vodio od 2002. do 2006. godine, ponio titulu prvaka Italije (kasnije je tamošnje prvenstvo osvojio i s Milanom) i igrao finale Eurolige, ali se par dana kasnije dogodio obrat. Novi trener Fortituda je Romeo Sacchetti, aktualni talijanski izbornik.

 – Istina je da sam u Fortitudo trebao ići još u siječnju kad su imali krizu rezultata, a s obzirom da ja nisam radio, to je bilo jako aktualno. Međutim jednostavno nisam htio preuzimati klub u tijeku sezone i dogovorili smo se da nastavimo razgovarati kad završi prvenstvo. Na sreću nisam otišao jer bih bio trener samo jednu utakmicu pošto je nastupila pandemija korona virusa. Tako je i njihovo prvenstvo prekinuto, pojašnjava Repeša.

Bez panike i žurbe

Stvari su se aktualizirale nakon što je pandemija počela popuštati, a samim tim i restrikcije. Klubovi su počeli aktivnije raditi i sklapati kadrove i strategije za budućnost.

 – Prije nekih mjesec dana razgovori su obnovljeni, jako intenzivno i s velikom njihovom željom, a ništa protiv nisam imao ni ja, jer bi to bio klub u kojem sam već napravio vrhunske rezultate (finale Eurolige i osvojeno prvenstvo). To su grad i klub koje poznajem i gdje bi mi se bilo puno lakše adaptirati u svim segmentima, pojašnjava Repeša i dodaje:

 – Sve je izgledalo lijepo i krasno dok se nije počelo razgovarati o konkretnim stvarima, odnosno budžetu. Korona je napravila svoje i budžet je premali da bi se napravila neka solidna ekipa, da bi se radio pravi rezultat. Jednostavno nema velikog smisla da se ulazi u nešto što u nekom doglednom vremenu nema ozbiljniju perspektivu. To je isključivi razlog zašto se nije otišlo dalje s pregovorima. Žao mi je da je tako, međutim to je nešto što je objektivno danas svugdje na svijetu. Jednostavno sport puno trpi zbog panedmije koja je napravila svoje. Kad će se sve oporaviti – je pitanje za sve nas.

Novi trenerski angažman će tako sačekati.

 – Ponuda uvijek ima, ali je pitanje ima li dobrih ponuda, odnosno ponuda koje bi mogle zadovoljiti da se može ozbiljno raditi i praviti pravi rezultat. To je sve teže pronaći u Europi. Vidjet ćemo, nije nikakva panika, ima i drugih obveza kojima se mogu okrenuti. U svakom slučaju volio bih se vratiti na klupu, ali sigurno neću žuriti s odlukom, zaključio je Jasmin Repeša.

Stravičan udar za sport svugdje

Pandemija korona virusa je teško pogodila gospodarstvo, a samim tim i sport u svim segmentima.

 – Ostaje nam vidjeti kako će se stvari odvijati. Ekonomski je to jedan stravičan udar za sport svugdje na svijetu. U Europi je svaka država priča za sebe, različiti su pristupi i ustrojstva, razmišljanja. Mislim da je puno lakše u Americi gdje je jedna država i gdje se zauzme jedan stav i ide u tom pravcu. Čak i jedna Euroliga, iza koje stoji jedan veliki biznis, nije nastavila natjecanje, to je dovoljan primjer kolika je različitost Europe od Amerike. Drukčiji je pristup od države do države, Nijemci 6. lipnja nastavljaju i pokušat će da završe prvenstvo. To je jedina država gdje će se igrati, Španjolci najavljuju i trebali bi se sastati na Kanarima da odigraju ostatak. Svi drugi, Francuzi, Talijani, Rusi, ABA liga… svi su poništili prvenstvo i neće ga nastavljati. Kako će to izgledati na jesen kad budu trebala početi nova prvenstva, to je sve za vidjeti. Prerano je bilo što govoriti jer je takva situacija da je teško nešto pametno kazati, izjavio je Repeša.

Džida je napravio fine rezultate s Čapljinom

Prati događanja u košarkaškom sportu svugdje pa tako i u BiH, gdje je prošle sezone Prvu ligu opet igrala Čapljina, njegov matični klub, gdje je počeo igrati, a zatim i raditi kao trener.

 – Čapljina se vratila i imala jednu vrlo solidnu sezonu. Mislim da su u drugom dijelu izgledali puno bolje nego u prvom. Džida, moj bivši igrač (trener Čapljine Boris Džidić, op.a.), je u tom drugom dijelu napravio neke fine rezultate. To gledam ipak više sa strane i nisam dublje upućen.

BiH ima perspektivu u mladima

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju je kratko prije izbornika Vedrana Bosnića vodio upravo Jasmin Repeša, je ove godine u okviru kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine odigrala dvije utakmice.

 – Reprezentacija ima svoju perspektivu, međutim sva natjecanja su tu poništena, prema tome faktički u godinu dana će se odigrati samo dvije utakmice i to je jako malo što se tiče košarkaškog programa za gledatelje, a ujedno problem za rad igrača. BiH sigurno ima potencijala i perspektivu u mladim igračima. Ukoliko ih zdravlje posluži, mislim da mogu ponovno biti konkurentna ekipa na europskom tržištu, a dokle – to će ovisiti i o drugima.

OSOBNI KARTON

Datum rođenja:           1. 6. 1961.

Mjesto rođenja:           Čapljina

Trenerska karijera

Reprezentacija

Hrvatska          2005. – 2009.

2012. – 2014.

BiH     2018.

Klupska karijera

Dona   1994. – 1995.

Cibona 1995. – 1997.

Tofaš   1997. – 2000.

Split     2000. – 2001.

Slask    2001.

Cibona 2001. – 2002.

Fortitudo         2002. – 2006.

Virtus  2006. – 2009.

Benetton         2009. – 2011.

Cibona 2011. – 2012.

Unicaja            2012. – 2013.

Cedevita          2013. – 2015.

Milano 2015. – 2017.

Budućnost       2018. – 2019.

VEZANO

Repeša dvije godine na klupi Fortituda

urednik

Repeša vjerojatno preuzima Pesaro

urednik