Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Migrantska kriza, ‘afera respiratori’ i zavrzlame na relaciji SDA-HDZ BiH-SNSD ‘otjerale’ Radončića u oporbu

Piše: Dragan Bradvica

Ono o čemu se već neko vrijeme šuškalo u utorak je dobilo i svoju službenu potvrdu – Fahrudin Radončić više nije ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine niti je SBB dio vladajuće koalicije na državnoj razini.

Obraćajući će novinarima sam Radončić je kazao kako koalicija SDA-HDZ BiH-SNSD ma dovoljno ruku na državnoj razini da provodi odluke, a kako on neće praviti probleme u funkcioniranju vlasti na razini Federacije ali je ponovno pozvao SDA i HDZ BiH na napokon implementiraju izborne rezultate i naprave novu Federalnu vladu. Također, jasno je poručio da su vladajuće koalicije u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji za sada stabilne i sigurne. 

– Razlozi za moj potez su potpuno principijelne prirode, nema tenzija, nema nervoze i polemika. Zahvaljujem se SDA što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja, kazao je Radončić.

Tri razloga za odlazak

Kao prvi razlog za povlačenje navodi migrantsku krizu koju je, kako kaže, htio riješiti legalnim deportacijama naglašavajući da imamo problem s Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu koji ne želi pomoći da deportiramo više od 9.500 migranata koji su ogromni sigurnosni rizik

– Imali smo situaciju da je tada predsjedavajući Predsjedništva gospodin Džaferović, pa ministrica vanjskih poslova primila tog veleposlanika, ogradili se od mene kao ministra sigurnosti i mog plana, i u svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar sigurnosti podnio ostavku, zato što predsjedavajući odnosno šef države staje na stranu jednog veleposlanika, a da nije saslušao argumente Ministarstva sigurnosti. Ja sam zaista tada rekao i upoznao neke ljude da ćemo se mi povući iz Vijeća ministara. To nisam uradio iz prostog razloga što sam čekao da se završe dvije stvari: da se završi vrijeme pandemije i da ministarstvo sigurnosti dobije svog zamjenika kako ne bi bio pravni diskontinuitet, pojašnjava Radončić. Drugi razlog je strateško neslaganje vezano za ‘aferu respiratori’ te kaže kako ni u kom slučaju ne žele tvrditi kako je federalni premijer Fadil Novalić kriv niti će on o tome odlučivati.

– Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno ali uništavanje 10,5 milijuna maraka se mora procesuirati. Neću pristati na opciju jednostranačkog i nacionalističkog prijećenja tužiteljima. Trojica tužitelja u ovom slučaju su Bošnjaci i ne vidim ništa antibošnjački. ali praviti metu od državnih tužitelja, od policajaca i sudaca, ne vidim da bi to bilo koji ministar sigurnosti u svijetu mogao da gleda, naveo je on.

I treći razlog jesu odnosi u vladajućoj koaliciji za koje je procijenio kako neće doći do relaksacije te Vijeće ministara neće moći davati rezultate koje očekuju žitelji.

– Vijeće ministara je talac odnosa SDA-HDZ-SNSD i nažalost dugoročno situacija nije optimistična. Nekad morate izaći iz nečega gdje se ne osjećate dobro, istaknuo je Radončić.

Nije predizborni potez

Odgovarajući na novinarska pitanja potvrdio je da je predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću još ranije iznio svoj stav a jučer o svemu upoznao i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju. Negirao je da je njegova odluka predizborni potez.

– Molio bih vas da mi vjerujete da ovo nije predizborni potez. Mi ćemo se truditi i danas sam razgovarao sa Tegeltijom. Mi smo uvjereni da će lokalnih izbora biti. Nas dvojica o tome ne odlučujemo nego neko treći. Nije ovo nikakav predizborni potez, radi se o potezu koji ne treba dramatizirati koji je normalan u svim europskim i zemljama svijeta ako imate stratešku razliku sa svojim koalicijskim partnerom i ako je on zadužen jer je dobio više glasova na izborima da provodi tu politiku potpuno je korektno da izađe i kažete ja se ne slažem sa tim nema nikakvih polemika, svađa, zle krvi, svako radi svoj posao. Uvijek ću se truditi da svojim prijateljima iz SDA pomognem gdje mislim da rade korist za općeg dobra, tvrdi Radončić. Pojasnio je i to kako Ministarstvo sigurnosti BiH, prema podjeli među strankama, ide SDA i ne vidi niti jednog razloga da već na prvoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za njegovog nasljednika i za ministra.

Izbori u Mostaru

Novinare je zanimalo i je li istinita informacija da se prije nekoliko dana u Mostaru održao sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici HDZ-a BiH, SDP-a, Naše stranke i SBB-a. 

– Mišljenja sam da se izbori u Mostaru zaista moraju dogoditi i da je užasna je činjenica da se to ne događa već previše godina. Očekujem, što se tiče SBB i mene napraviti jedna koalicija za Mostar po principu kako je to urađeno za Srebrenicu. Govorim o bošnjačkom političkom faktoru, rekao je Radončić.

VEZANO

PUT KA TRANSPARENTNOSTI Sattler: Među 14 prioriteta iz Mišljenja je i Zakon o javnim nabavkama

urednik

Koncept deportacije migranata autora Fahrudina Radončića je potučen, ‘pranje’ preko Čovića i Dodika prozirna demagogija

urednik

Bošnjačka reprezentacija ‘oskrnavljena’ izlazi na lokalne izbore: DF pikira na gradonačelnika Tuzle, Radončić zbog slaboga SBB-a bez gradonačelnika i načelnika

urednik