Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Tko je vlast a tko oporba? Ide li se u slaganje novih većina bez SDA?

Piše: Dragan Bradvica

Ionako složena politička situacija u državi od utorka je još složenija jer lider SBB-a Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjestu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, napušta vladajuću koaliciju na državnoj razini a tek ostaje za vidjeti što će biti na federalnoj i županijskoj razini.

Ukoliko ovome dodamo ponašanje stranaka koje su činile stupove vladajuće koalicije SDA, HDZ BiH i SNSD-a, kao i poteze DF-a naša zemlje ponovno se našla u apsurdnoj situaciju koja u knjige političke znanosti može ući pod nazivom ‘kako ne treba raditi’.

Naime, i nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije bilo je više nego jasno da se ne zna tko je vlast a tko oporba, a ono što je još i gore jeste činjenica da više nitko nema većinu za provedbu bilo kakve odluke. Naravno, sve ovo još od ranije bilo je jasno i na sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gdje se većina pravila od točke do točke dnevnog reda.

Država, Federacija, županije

Od samog početka bilo je jasno kako će se politička koplja itekako lomiti na relaciji SDA i SNSD te će biti niz blokada. Uz to, vladajuću koaliciju dodatno pritiska i neriješeno ‘hrvatsko pitanje’  jer stranke okupljene oko HNS-a inzistiraju na promjeni Izbornog zakona BiH i provedbi presude Ustavnog suda BiH u ‘slučaju Ljubić’ na što bošnjačka strana nije pristajala.

Tako smo i došli do situaciju da se državna vlast nije mogla uopće niti konstituirat više od godinu dana nakon izbora, a nove federalne i pojedinih županijskih vlasti nema do dan danas. Dolaskom 2020. godine u kojoj se trebaju održati lokalni izbori političke tenzije su se dodatno podgrijale a sve kulminiralo kada je SDA uz pomoć oporbenih stranka izabrano nove članove Središnjeg izbornog povjerenstva BiH što je izazvalo revolt SNSD-a i HDZ-a BiH.

Čelnik potonje stranke Dragan Čović već je nedvosmisleno kazao kako za njega više ne postoji vladajuća koalicija i partnerstvo sa SDA. Nakon što su se polako s ‘broda koji tone’ počeli povlačiti Komšićev DF i SBB postalo je kristalno jasno da vlasti više nema.

Sada se samo postavljaju dva pitanja – hoće li ova manjinska vlada FBiH i pojedine vlade županija ovako životariti sve do 2022. ili će SNSD i HDZ tražiti nove partnere i na taj način izgurati SDA iz vlasti?

Kada govorimo o državnoj vlasti tu je gotovo nemoguće praviti neke značajnije rokade u vlasti je SDA ima člana Predsjedništva BiH a upitno je bi li i Komšić pristao na tu vrstu priče.

Kada govorimo o federalnoj razini i tu je u bošnjačkom glasačkom tijelu SDA najjača stranka ali HDZ BiH s SDP-om, Našom strankom, Nezavisnim blokom, Narodom i pravdom, PDA,  A-SDA, DF i SBB-om bi imao većinu za novu vlast ali stvari svakako ne bi išle glatko.

Tim više što su neke od navedenih stranka još rigidnije u stavu kako se Izborni zakon BiH ne treba mijenjati na način na koji to žele stranke s hrvatskim predznakom. Uz to, veliko je pitanje bi li stranke koje su oporba i pristale sada ići u vlast prije lokalnih izbora, a već 2021. to sigurno neće učiniti nitko jer su opći izbori 2022. i u godini dana se malo toga može napraviti sudjelujući u vlasti. Naravno, nakon ‘obaranja’ vlasti ‘šestorke’ u Sarajevskoj županiji vrlo su turbulentni odnosi Naše stranke, Naroda i pravde i SDP-a s jedne strane sa SBB-om i DF-om s druge pa je pitanje mogu li uopće više biti u istoj koaliciji.

U županijama je već drugačija situacija pa bi se, ovisno o kojem se dijelu Federacije radi mogle praviti koalicije gdje bi išao svatko sa svakim i tako došao do vlasti. Ipak, sam Radončić je kazao kako, bar za sada, neće ići na ‘rušenje’ vlasti u Sarajevu i Tuzli.

Savršen recept za propast

Prema svemu sudeći i ovaj mandat će proći u političkim igrama i igricama u kojima će ponovno najdeblji kraj izvući obični žitelji ove zemlje. Vizija, jasnih strategija i planova nikada nije niti bilo a sada ih je apsurdno i očekivati.

Vlasti i oporba će biti i dalje nejasno odvojene, kako koja točka dnevnog reda pojavljivala pred parlamentarcima tako će se i praviti većina i manjima pa će bilo kakve krucijalne stvari čekati neka bolja vremena.

To znači da reforme ne možemo očekivati, a ionako usporen puta ka Europskoj uniji biti će dodatno usporen. Ono što je još i važnije, pandemija koronavirusa ostavila je velike posljedice na ionako krhku bh. ekonomiju pa je sada pitanje na koji način će teći oporavak i spas egzistencije žitelja.

Uz to, nitko ne zna hoće li se na jesen virus vratiti pa je pitanje s ovakvom konstelacijskom političkih snaga kako ćemo se boriti s novom epidemijom. Kada svemu dodamo krupne korupcije afere koja potresaju prvenstveno SDA, koja to pak predstavlja kao udar na Bošnjake i politički montirane procese, slika trenutnog ‘apsurdistana’ je potpuna i imamo savršen recept za propast.

VEZANO

Nelson: Profiteri koriste krizu, pitanje je hoće li će biti kažnjeni

urednik

Nove 22 pozitivne osobe

urednik

Zbog ‘Trgovske gore’ BiH spremna ići do Strasbourga

urednik