Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

U RALJAMA PRLJAVE POLITIKE: Zašto tužiteljstvo uvijek ‘udara’ na Bošnjake, Srbe i Hrvate?

Piše: D. Lukić

U prosincu prošle godine nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe prezentirao je Europskoj komisiji, državama članicama EU-a i vlastima BiH glavne nalaze Izvješća nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH.

Nije teško pogoditi da je Priebe tada konstatirao ono što građani BiH znaju već godinama, a to je da u vladavini prava u BiH postoji niz duboko zabrinjavajućih nedostataka. Osim što je to izvješće ‘zabrinulo’ međunarodnu zajednicu, za ključne političke lidere, pa i njihove pravosudne marionete, to izvješće je u biti značilo samo 25 stranica papira koji će završiti u nekoj ladici iz koje se nikad više neće ni izvući.

Ozbiljni problemi

Samo nekoliko mjeseci nakon Priebeovog izvješća ti ‘duboki nedostatci’ su potpuno isplivali na površinu tijekom pandemije korona virusa, kada je vlast u Federaciji BiH svojim odlukama poput suspenzije Zakona o javnim nabavkama doslovno omogućila masovnu pljačku državnog novca. Jasno, radi se o aferi zvanoj ‘Respiratori’ koja je rezultirala privođenjem federalnog premijera Fadila Novalića, direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, te Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena Malina preko koje je odrađen posao uvoza spornih respiratora u vrijednosti većoj od 10 milijuna maraka. Taj slučaj tek treba dobiti svoj pravi zaplet i rasplet, ali sudeći po onome čemu smo svjedočili proteklih dana posve je moguće da i taj ‘proces’ završi kao i brojni dosadašnji u kojima su se na optuženičkim klupama nalazili političari poput Živka Budimira, Dragana Čovića, Fahrudina Radončića… Svi oni su nakon dugotrajnog mrcvarenja po sudovima ostali ‘čistog obraza’.

-Ozbiljni problemi u sudskim odlukama postali su očigledni zbog nedostatka liderskih kapaciteta, te navoda o politizaciji i sukobu interesa, neefikasnosti organizacije VSTV-a, nedovoljnog dosega i transparentnosti i, zbog neuspjeha u provedbi reformi. Povjerenje javnog mijenja je posebno u ovu instituciju posebno je poljuljano navodima o korupciji predsjednika VSTV-a te navodnim manipulacijama u imenovanjima i disciplinskim postupcima, stoji u izvješću eksperata koji je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

U te dvije rečenice uglavnom je stalo sve ono što već znamo, a to je da pravosuđe u BiH nema baš veze s pravdom, kao i da je politički utjecaj i pritisak na pravosudne organe previše očit i tako će biti sve dok aktualne vodeće politike u BiH potpuno ne odu sa scene, a to trenutačno nije moguće izvesti čak ni u slučaju velikog pritiska međunarodne zajednice kojeg pak nema. Nijemo se promatra grozna višegodišnja retorika političkih lidera koji se prema pravosuđu ponašaju kao prema ‘švedskom stolu’. Lideri se zaklinju u presude koje idu u njihovu korist, dok se one koje im ‘smetaju’ u ostvarenju njihovih privatnih interesa proglašavaju ‘udarom na Bošnjake, Srbe ili Hrvate’.

Konstanto urušavanje pravosuđa

To konstantno urušavanje pravosuđa davno je dovelo do toga da građani nemaju povjerenje niti u silna tužiteljstva niti u sudove na različitim razinama. Milijun je primjera u kojima su se tužiteljstva i sudovi ‘ogriješili’. Neki događaji koji su bili jasni kao dan drže se godinama u ladicama, dok se neki ekspresno procesuiraju, a toliko je providno da se ta procesuiranja uglavnom događaju u izbornim godinama i u trenutcima kada politički lideri ‘lome koplja’ oko primamljivih pozicija, odnosno oko kontrole financijskih tokova u državi. Međunarodna zajednica dosada je potrošila ogromne novce za unaprjeđenje pravosuđa, ali teško je reći da je to urodilo plodom. U raljama ključnih političkih faca u BiH pravosuđe nema budućnost, bez obzira na silni novac koji se ‘ukrca’ u njega.

Jedan primjer koji je prije nekoliko godina doživio potpisnik ovih redova. Tužiteljstvo je pokrenulo ogromnu akciju i privelo dvadesetak osoba zbog poreznih prijevara. Najavljeno je da je to najveći slučaj ikad u BiH. Nazvao sam jednu od zvučnih osoba s liste osumnjičenih za komentar, a razgovor je išao ovako:

-A ne znan šta da ti kažem. Nisam nikad paa’ dosad. Ko još ima na tom spisku?, upitao je osumnjičeni.

 Nakon što sam mu pročitao imena ostalih osumnjičenih uslijedio je slijedeći komentar:

-Ha, ima tu i Bošnjaka. Da su samo Hrvati reka’ bi da je to udar na Hrvate. Ovako ne znan šta reći’. Ma reci da nisan kriv’.

Na tome smo završili priču.

Proteklih dana eto doživljavamo ‘udar na Bošnjake’. Tako kaže Bakir Izetbegović. Po njegovoj logici dakle svi Bošnjaci su stali u lik i djelo Fadila Novalića.

VEZANO

DEBEVEC:Najviše trpe predmeti ratnih zločina

urednik

Ako je presretnuti glas, Sebije Izetbegović, to je dokaz jezive torture koju prolaze ‘izvođači radova’ u SDA

urednik

Tužitelji istražuju slučaj ‘Maline’

urednik