Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Vuk sit, a ovce na broju!

Piše: V.S.Herceg

Nakon skoro mjesec i pol dana, točnije, nakon što je Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda 20. travnja odobrio je 265,2 milijuna SDR (Special Drawing Right) ili oko 361 milijuna USD ili 333 milijuna eura hitne pomoći za BiH u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI) i pa čak i intervencije i organiziranog sastanka od strane međunarodne zajednice u BiH, izgleda da je na pomolu dogovor oko raspodjele ovog novca.

Nakon “odmjeravanja snage” prvenstveno HDZ-a BiH i SDA u Federaciji BiH, Vijeće ministara BiH jednoglasno je usvojilo na jučerašnjoj sjednici Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo financiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ova tema, koja je bila još jednim povodom političkih kriza i to u vrijeme pandemije, punila je novinske stupce i uzimala sate medijskih priloga, na dnevni red jučerašnje sjednice je uvrštena naknadno, kao “tekuća pitanja”.

Koliko kome ide?

Dok je su u SDA inzistirali da novac MMF-a dobiva samo Federacija, kao i dio RS i Distrikt Brčko, postignut je kompromis te uvaženi stavovi HDZ-a BiH da u istu budu uvrštene i županije. Na koncu, dade se zaključiti da je cijeli sukob izbio samo zbog, bukvalno, nekoliko riječi, ali koje bi županijama jamčile dolazak toliko potrebnih milijuna MMF-a.

Naime, prema odluci koja je usvojena, a koja je prijedlog državnog ministra financija Vjekoslava Bevande, Ministarstvo financija i trezora BiH izvršit će alokaciju instrumenta za brzo financiranje sukladno Odluci Fiskalnog vijeća, potpisanom pismu namjere i Memorandumu o razumijevanju u sljedećem omjeru: 61,5% za Federaciju BiH sa svojih 10 županija, 37,5% za Republiku Srpsku i 1% za Brčko Distrikt BiH. Upravo tih nekoliko riječi glase “za Federaciju BiH sa svojih 10 županija”.

U ovom kontekstu možda je dobro podsjetiti na odluku Vlade FBiH od 4. travnja o raspodjeli 21 milijun KM iz federalnog proračuna županijama, općinama i gradovima, gdje bi i većinski hrvatskim sredinama bio upućen značajan novac. Ova odluka je poništena dan kasnije nakon velikih negodovanja pojedinih premijera i načelnika o načinu raspodjele novca.

Koji će biti kriteriji raspodjele?

Podsjetimo i na riječi predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića koji je svojedobno kazao: “Kroz prvih 300 milijuna eura koje bi trebalo doći od strane MMF-a, inzistirat ćemo da potpisnici tog aranžmana uz dva entiteta uvijek spominju i 10 naših županija, čime bismo osigurali da nema političkog nadmudrivanja u raspodjeli”, poručio je Čović koji se ponovno osvrnuo i na, kako je istaknuo, neravnomjernu raspodjelu javnih prihoda navevši primjer Sarajevske županije koja s proračunom od 900 milijuna i po raspodjeli PDV-a dobije 460 milijuna KM – kao šest županija.

Pojedini mediji već su pisali o dogovoru ove dvije stranke da će se raspodjela sredstava vršiti po principu da pola iznosa ide izravno u federalni proračun, a da se druga polovica prebaci županijama sukladno broju stanovnika prema popisu iz 2013. godine.

Također, podsjetimo i da je Odbor za lokalnu samoupravu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pozivao da se u Odluci o prihvaćanju sredstava od MMF-a uvrsti kriterij raspodjele prema broju stanovnika u županijama i lokalnim samoupravama i broju zaposlenih u realnom sektoru, dok 20% sredstava može biti dodijeljeno za pomoć županijama i lokalnim samoupravama koje ne mogu ispunjavati propisane obveze i dužnosti.

Kompromis i ‘restart’ odnosa ili…

Kako će se raspodjela sredstava u Federaciji vršiti, vjerojatno je tema daljnjih razgovora zavađenih i stalnih partnera HDZ-SDA, ali ovaj pomak, posebice gledan u svjetlu međusobnih optužbi nakon izbijanja afere ‘Respiratori’, mogao bi se protumačiti kao najava barem nešto blaže retorike nakon spoznaje da sjede na “stolicama sa staklenim nogama”.

Pojedini analitičari u ovakvom raspletu vide kompromisnu poveznicu – da se dogovor o raspodjeli MMF-ovih milijuna, koji nije mogao biti postignut skoro mjesec i pol, postiže samo dva dana nakon puštanja premijera Fadila Novalića na slobodu i oštrih međusobnih optužbi.

“Više nemamo partnera u Federaciji”, nedavno je rekao predsjednik HDZ-a BiH. Ostaje za vidjeti hoće li to partnerstvo sada biti “resetirano” ili slijedi nadmudrivanje oko još jednog “vrućeg krumpira” – Središnjeg izbornog povjerenstva.

Što je SDR?
SDR je međunarodna pričuvna imovina, koju je MMF stvorio 1969. radi nadopune službenih rezervi zemalja članica. Vrijednost SDR-a temelji se na košarici od pet valuta – američkom dolaru, euru, kineskom renminbiju, japanskom jenu i britanskoj funti.SDR služi kao obračunska jedinica MMF-a i nekih drugih međunarodnih organizacija. SDR nije ni valuta niti zahtjev prema MMF-u. SDR je u početku definiran kao ekvivalent 0,888671 grama finog zlata – što je u to vrijeme također bilo ekvivalentno jednom američkom dolaru. Nakon propasti Bretton Woods sustava, SDR je redefiniran kao “košarica valuta”.
Valute uključene u SDR košaricu moraju ispunjavati dva kriterija: izvozni kriterij i kriterij koji se može slobodno koristiti. Valuta ispunjava izvozni kriterij ako je njezin izdavatelj član MMF-a ili monetarne unije koja uključuje članice MMF-a, a ujedno je i jedan od prvih pet svjetskih izvoznika. Da bi MMF MMF-a odredio “slobodno upotrebljivu”, on se mora široko koristiti za plaćanje međunarodnih transakcija i široko se trguje na glavnim burzama. Slobodno upotrebljive valute mogu se koristiti u financijskim transakcijama Fonda. SDR košarica preispituje se svakih pet godina ili ranije ako je opravdano da bi se osiguralo da košarica odražava relativnu važnost valuta u svjetskim trgovinskim i financijskim sustavima.

VEZANO

Kandidat za novog ministra BiH odgovorio zašto je ponavljao razred i studirao 12 godina

urednik

Novci od MMF-a još uvijek blokirani

urednik

Vijeće ministara BiH donijelo odluke o raspodjeli novčanih donacija i opreme

urednik