Image default
DOM

Potražite inspiraciju u prirodi!

Pronalazak odgovarajućih ideja, kojima će se stambeni prostor pretvoriti u oazu, opremljenu i prilagođenu vlastitim ukusima i načinu života, nije jednostavan i zbog toga što ponekad premalo poznajemo sami sebe. Ispitivanje vlastitih sklonosti, kao i sklonosti ostalih članova kućanstva, primarni je zadatak kako bi konačni ciljevi bili u potpunosti uspješno ispunjeni.

Prostorni sklad

Svijet koji nas okružuje teži ravnoteži i skladu, koji su dokazani te izraženi kroz mnogobrojne matematičke i fizikalne zakone i formule. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u stambeni prostor u kojem živimo.

Ovakva okruženja su izrazito ugodna i opuštajuća te djeluju pozitivno na psihu i raspoloženje. Prostorni sklad se postiže optimalnim rasporedom namještaja tj. volumena u prostoru, kvalitetnim odnosima svjetla i sjene te kolorističkim izražajima, koji u velikoj mjeri definiraju ugođaj prostora.

Skicirajte ideje

Jednostavna igra na papiru, u kojoj ćete skicirati poglede na četiri zida dnevnog boravka, spavaće ili dječje sobe, zamisliti ih kao vage na čije stranice postavljate željeni namještaj i boje, na način da niti jedna ne preteže volumenom namještaja, nedostatkom svjetlosti (koji se može nadomjestiti svijetlim toplim bojama) ili agresivnim koloritom, pomoći će vam u stvaranju skladnog i uravnoteženog ugođaja.

Ukoliko ne možete postići ravnotežu na sve četiri strane, potrudite se uravnotežiti bar dvije nasuprotne strane zidova. Harmonija i ravnoteža često su nadahnuće umjetnicima, pa ih kao kreativnu snagu pokušajte iskoristiti i vi! Priroda je beskonačno inspirativna i poticajna, pa nije niti čudno da je baš ona ostavila toliko traga kroz različita arhitektonska, dizajnerska, slikarska ili kiparska ostvarenja.

Potaknite kreativnost

Proučavanjem umjetničkih djela poput slika, skulptura ili fotografija, zasigurno ćete potaknuti i vlastitu kreativnost. Dramatični trenutak slike ili pokreta skulpture može pobuditi osjećaje, sjećanja ili stvoriti novu ideju, koja će biti odgovor za traženi detalj ili definiciju kompletnog ugođaja prostora. Zapažanje i osjećaj za detalje vrlo su važni za kvalitetno uređenje prostora, ali i za život uopće. Putovanja su oduvijek donosila nadahnuća i novu stvaralačku energiju te se svi nakon njih osjećamo zrelijima i bogatijima. Upoznavanje različitih kultura, običaja, zemalja, arhitektonskih dostignuća i svega ostaloga idealno će poslužiti onima koji traže izvor inspiracije i za uređenje vlastitog doma.

VEZANO

Iskoristite prirodu za ljepotu

urednik