Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

BLOKADA U HNŽ-u: HDZ traži partnere mimo SDA?

Piše: S. B. Š.

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Stjepan Bošković u izjavi za Dnevni list ističe kako će se blokada prevazići kako građani HNŽ-a ne bi ispaštali. ”Ja samo mogu kazati da se razgovara o prevazilaženju blokade. Blokadu ćemo prevazići sa onima koji žele da ova županija počne normalno raditi i funkcionirati”, kaže Bošković

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije, na kojoj je trebao biti usvojen rebalans proračuna i Zakon o izvršenju proračuna, a koji su trebali pratiti prethodno usvojeni tzv. ”Korona zakon”,  prekinuta je 28. svibnja. Radnici i gospodarstvenici koji su direktno pogođeni posljedicama pandemije ne mogu dobiti pomoć zbog sukoba HDZ-a i SDA u Skupštini HNŽ-a, odnosno u HNŽ-u. Pomaka u postizanju dogovora do jučer nije bilo. Čak šta više, situacija oko ”Korona zakona” i rebalansa proračuna mogla bi eskalirati dubokom političkom krizom u HNŽ-u i pucanjem koalicije HDZ-a i SDA.

Iz HDZ-a BiH na neizravan način prijete kako postoji mogućnost izbacivanja SDA iz vlasti u HNŽ-u.

Stranački razgovori

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Stjepan Bošković u izjavi za Dnevni list ističe kako će se blokada prevazići kako građani HNŽ-a ne bi ispaštali. ”Ja samo mogu kazati da se razgovara o prevazilaženju blokade. Blokadu ćemo prevazići sa onima koji žele da ova županija počne normalno raditi i funkcionirati”, kaže Bošković upitan kada i kako će se prevazići problem koji je nastao na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a.

Čak je precizirao kako HDZ ne razgovara samo oko rebalansa proračuna, već i oko implementacije izbornih rezultata iz 2018. ”Razgovaramo sa stranaka iz HNS-a, te sa svim strankama koje su u skupštini. Mislim da ćemo naći rješenje”, kazao je Bošković.

S druge strane – iz SDA kažu kako dva županijska odbora pregovaraju o prevazilaženju problema koji je nastao u Skupštini HNŽ-a.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a ElvedinGrcić kaže kako se pregovori vrše na višem nivou-između županijskih odbora SDA i HDZ-a. ”Mora se doći do dogovora i kompromisa s obje strane. Ono što su bili amandmani i zahtjevi hrvatskih zastupnika je neprihvatljivo i u suprotnosti je sa zakonom”, kaže Grcić. On očekuje kako bi do dogovora moglo doći u ovom tjednu.

Predsjednik županijskog odbora SDA Edin Mušić jučer je bio na zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta BiH i nije bio u mogućnosti odgovoriti na naše upite oko pregovora SDA i HDZ-a.

Gdje je problem?

Podsjetimo kako su hrvatski zastupnici napustili zajedanje Skupštine HNŽ-a 28. svibnja jer, kako su naveli, nisu željeli raditi pod ucjenama, nakon što je Klub Bošnjaka posegao za vitalnim nacionalnim interesom na Zakon o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a za 2020.godinu.

Tome je prethodilo više pauza, te međusobnih optužbi na relaciji HDZ- SDA zbog neusvajanja Zakona o dopunama zakona o izvršenju proračuna HNŽ-a na Vladi HNŽ-a. Vlada je tijekom zasjedanja Skupštine uspjela usvojiti navedeni zakon, no ”zakuhalo” je kada su hrvatski zastupnici uložili više amandmana na isti koji, po ocjeni bošnjačkih zastupnika razvlašćuju ministra financija HNŽ-a.

Treba napomenuti kako bez usvajanja rebalans i Zakona o izvršenju nema ni provođenja tzv. Korona zakona koji je usvojen na prošlom zajedanju Skupštine.

Što se tiče omjera snaga u Skupštini HNŽ-a treba napomenuti kako HDZ ima 13 ruku, HDZ 1990 dvije, HRS jednu, SDA osam, SDP tri, SBB dvije, te DF jednu. 

VEZANO

HNŽ: ZA PROJEKTE KOJI SE SUFINANCIRAJU IZ VODNIH NAKNADA VIŠE OD 3.500.000,00 KM

urednik

HNŽ: Nema novih pozitivnih, testirana 74 uzorka

urednik

REZOVI U PRORAČUNU HNŽ-a: Vlada isplaćuje plaće za 10.000 radnika koji nisu radili, nema smanjenja plaća za prosvjetu, školstvo, zdravstvo…

urednik