Image default
DOM

Izbor boja i stil uređenja doma mnogo govori o njegovom vlasniku

Na osnovi toga kako je netko uredio svoj životni prostor, može se puno toga doznati o ličnosti i karakteru domaćina, koji toga najčešće čak i nije svjestan. Naime, potpuno je normalno da kad kod nekog ulazimo prvi put u dom malo pogledamo okolo da vidimo čega tu sve ima i kako sve to izgleda. Isto se, naravno, događa i kada mi nekoga premijerno pozovemo u goste. A da bi, kad sljedeći put odete kod nekog u posjet, znali na što točno trebate obratiti pozornost, evo nekoliko sugestija koje će Vam pomoći preko namještaja i odabranih detalja nekoga bolje upoznati.

Crvena, zelena,….

Tako, na primjer, i izbor boja dosta toga može otkriti – crvena je najčešći izbor toplih i srdačnih osoba čvrstog karaktera, željnih akcije, dok će svoj dom u zeleno presvući smireniji ljudi i ljubitelji prirode, kao i oni koje teže opuštanju. Izbor plave boje kao dominantne u jednom domu otkriva staloženu osobu, koja na dom gleda kao na svoju malu oazu, dok se iza žute krije otvorena i optimistična kućanica. Oni kojima su komocija i zadovoljstvo na prvom mjestu uglavnom biraju smeđe nijanse, dok je željnima otmjenosti i luksuza ljubičasta najmilija. Sofisticiranost i elegancija krase osobe koje uživaju u crnoj, dok se bijela povezuje s predanim i iskrenim ljudima.

Izbor stila

O nečijim sklonostima puno govori i izbor stila uređenja doma. Tako će se opuštene osobe koje se ne bave tuđim životima najčešće opredijeliti za ambijentalni stil, dok će ljubitelji prirode i romantičari u duši mahom birati rustiku. Retro stilovi su omiljeni osobama koje se često vraćaju u prošlost, kao i oni koji žele istaknuti svoju poziciju u društvu, dok je minimalizam najčešći izbor poslovnih ljudi, kojima su preglednost i red u životnom prostoru najvažniji.

Ukoliko u stanu prevladava samo jedna boja, vjerojatno si u gostima kod mirne osobe, koja baš i ne voli biti u središtu pozornosti, dok je šarenilo boja i materijala tipično za aktivne i radoznale osobe nemirnog duha. Prostrane i svijetle prostorije najviše gode osobama otvorenim za nova upoznavanja i druženja, dok se u manjim, zatvorenijim i nešto mračnijim prostorijama bolje osjećaju oni nešto nesigurniji. Kada je izbor i raspored svjetla u pitanju, domaćini se uglavnom dijele u dvije kategorije – oni kreativniji uglavnom biraju ambijentalnu, a praktičniji centralnu rasvjetu.