Image default
GASTRO

Znate li kako naučiti djecu da vole voće i povrće?

Roditelji vrlo dobro znaju kako je s djecom koja nikako ne vole jesti voće i povrće. Natezanje oko svakog zalogaja, ucjene i suze često su neizostavni dio obroka. Djeca obožavaju nezdrave slatkiše i ispijanje velikih količina sokova, stoga im ne odgovaraju okusi koji nisu toliko intenzivni i slatki. Često i oponašaju svoje prijatelje ili stariju braću te bi najradije živjeli samo od brze hrane.

Pomoći ćemo vam da doskočite ovom problemu, zabavite se s djecom i naučite ih nešto novo. Donosimo pet isprobanih odličnih trikova koji će vam pomoći da klinci zavole prave prirodne povrtne i voćne okuse i koji su im toliko potrebni u razvoju, piše portal ‘roditelji.hr’.

Posadite vlastiti vrt

Krenite od samog početka. Bez obzira na to živite li u stanu ili kući, zasigurno ćete bar na prozoru pronaći mjesta za pokoju mini rajčicu, papriku, salatu, začinsko bilje, jagode ili bobičasto voće. Zajedno uživajte u sadnji, promatrajte vašu sadnicu kako raste, crtajte napredak biljke i pratite njen rast, zalijevajte je zajedno. Neka dijete bude odgovorno za sadnicu, naravno uz vašu pomoć. Dajte sadnici neko smiješno ime, a kad pristignu plodovi, dijete će biti jako znatiželjno, veselo i ponosno na sebe. Za svako novo povrće i voće koje želite da dijete isproba, ispričajte mu kako ono raste i kako se mijenja. Usporedite ih s onime što ste vi i vaše dijete zajednički uzgojili. Te će priče djetetu biti zanimljive, kao i sami obroci.

Potičite pametno odlučivanje o hrani uz zabavu

Skori povratak u školu pravo je vrijeme za edukaciju kroz zabavu i to već pri biranju namirnica u kupovini. Našim modernim klincima koji jako puno uče uz nove tehnologije, potrebne su i vještine donošenja odluka u stvarnom životu. Pri svojoj kupovini u Lidlu zajedno odaberite voće i povrće. Za svaku kupovinu iznad 90 kuna vaš će klinac dobiti i popularnu Stikeez figuricu voća i povrća. Dodatna edukacija za naše mališane 21. stoljeća omogućena je i kroz super edukativnu aplikaciju StikeezFarmer u kojoj virtualni farmeri sade i beru voće i povrće. To je platforma koja je njima bliža nego nama, ali zašto ne uključiti i prednosti moderne tehnologije? Potaknite tu edukativnu igru za mobilne telefone, birajte zajedno u kupovini koje ćete povrće i voće kupiti i pripremiti te sakupljajte zabavne figurice i poigajte se zajedno s njima.

Kuhajte zajedno

Uključite vašu djecu i u pripremu hrane. Time će vaše dijete razvijati svijest u prehrani i upoznati namirnice koje će kasnije pronaći na svom tanjuru, ali i dobiti osjećaj koliko je truda zapravo uloženo u pripremu obroka. Manje dijete može pripremati međuobroke, a veća djeca se mogu uključiti u cijeli proces pripreme obroka. Dopustite djetetu da pritom izrazi svoje želje, otkrije svoje omiljene kombinacije i zavoli povrće i voće kroz neke nove kombinacije okusa.

Zavarajte ih i zaigrajte

Većina manje djece ne voli neprivlačno zeleno povrće poput poriluka, brokule, kupusa i kelja jer ovi plodovi imaju zelenu boja koja ih na prvu odbija. S tom je djecom najteže. Želite li ih ipak natjerati da pojedu ove odlične izvore kalija, magnezija i željeza, zakamuflirajte ove namirnice s drugom hranom. Režite povrće sitno i sakrijete ga u rolade, lazanje, bolonjez ili pak složite zabavne i smiješne tanjure u obliku dragih im likova iz crtića ili smiješnih lica. Još bolje, neka sudjeluju u tome i sami ih kreiraju. Vežite hranu uz edukaciju i igru, neka dijete samo izabere pet različitih boja i pet odgovarajućih različitih namirnica uz koje će se poigrati, ali ih i kasnije s guštom pojesti.

Neka vaš objed bude doživljaj

Za obiteljskim stolom ne unosimo samo hranu, nego i razgovaramo, uživamo u zajedništvu obitelji i zbližavamo se. Nekim obiteljima je to jedini trenutak u kojem se uspiju okupiti svi članovi, pogotovo je važan nedjeljni ručak. Zajednički obroci trebaju biti zabavni, ali i mjesto za učenje i poticanje lijepog ponašanja za stolom. Povežite to s mirnom i ugodnom atmosferom i zajedno s djetetom se potrudite oko lijepog posluživanja jela. Neka to bude kruna vaše edukacije i poticanja na zdravu prehranu. Dijete će privući lijepo poslužena hrana, a onda će i uživati.

VEZANO

Zanimljivo: Europljanke i visokoobrazovane osobe konzumiraju više voća

urednik

Želite li i vi mentalno snažno dijete?

urednik

Postoje indicije da su djeca s koronavirusom manje zarazna od odraslih

urednik