Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

ILIJA CVITANOVIĆ: Još nisam čuo obrazloženje Čovića o Izbornom zakonu

Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo – bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu, kazao je za N1 Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a.

Drago mi je da je napravljen pomak u odnosima Hrvata i Bošnjaka. Ovo je dogovor koji tek treba provesti u djelu. Ovaj dogovor meni kao predstavniku hrvatskog naroda postavlja mnogo upitnika. Mi smo po ovom dogovoru proveli presudu Ustavnog suda iz 2010. prema kojoj se izjednačava vrijednost svakog glasa. Ono što kod mene izaziva dozu nepovjerenja je drugi sporazum koji se odnosi na promjenu Izbornog zakona, a to je Dom naroda i Predsjedništvo. Budući da imamo iskustvo i da je 2013. postignut dogovor da nema biranja predstavnika malobrojnijem narodu i da se to nije poštovalo – bojim se hoće li doći do izmjene Izbornog zakona i da li će ovaj sporazum proći u Parlamentu. Želim naglasiti da ću tražiti isti status za Grad Travnika kao što je u Mostaru, izjavio je Cvitanović, a slično je ponovio i jučer gostujući u Podcastu Bura.

– Problem je što i dalje Mostar ostaje drugačije uređen u odnosu na sve druge jedinice lokalne samouprave. Nemamo ništa protiv da Mostar ima i dogradonačelnika i i veće ovlasti predsjednika Gradskog vijeća, ali tražimo da se isto uradi i u Travniku i u drugim sredinama. Naš je prijedlog da se svaki grad iznad 50.000 stanovnika uredi po uzoru na Mostar. Travnik je spominjan u Daytonu kao paralela Mostaru. No nisam vidio da se govorilo o Travniku. HNŽ i SBŽ su zamišljene kao paritetne županije. Dok sam u politici neću odustati od traženja da se Travnik uredi kao Mostar, rekao je.

HDZ 1990 će, rekao je, biti značajno zastupljen u Gradskom vijeću Mostara i neće podržati izmjene gradskog Statuta ako se nešto slično ne primijeni i na Travnik.

-Naravno da podržavamo izmjene izbornih pravila. To nije sporno, ali smo ušli u područje dogovora o izmjenama Statuta a ne znamo tko će biti akteri u novoizabranom Gradskom vijeću. Isto tako, što je s izmjenama Izbornoga zakona? Vidio sam da je nešto načelno dogovoreno, no još nisam čuo obrazloženje predsjednika Čovića. Mi smo već imali jamstva SDA da će se ići u izmjene Izbornoga zakona tako da jedan narod drugome neće birati predstavnike. Ja ne vjerujem u taj dogovor. Vidjeli smo i reakcije drugih stranaka iz Sarajeva i nitko to nije spreman podržati. Zato ne vjerujem u dogovor, izjavio je Cvitanović u Podcastu Bura.

VEZANO

U srijedu s Vučićem u Beogradu… Dodik traži i Čovićevu podršku za RS

urednik

Čović očekuje da će novac MMF-a uskoro stići do županija

urednik

Dragan Čović pozitivan na Covid-19!

urednik