Image default
DNEVNI

SNJEŽANA ZOVKO: Pozivamo od srca sve ljubitelje dobre glazbe, filmskih hitova i buzukija da nam se pridruže u nedjelju

Razgovarala:Vesna Hlavaček

U nedjelju, 21. 6. , u mostarskom parku Zrinjevac, bit će održan prvi koncert Simfonijskog orkestra Mostar od početka pandemije COVID-a19. Uživat ćemo u filmskoj glazbi. Tim povodom razgovaramo sa Snježanom Zovko, ravnateljicom SOM-a.

Nadamo se kako će lijepo vrijeme ići na ruku ljubiteljima glazbe i omogućiti im užitak. Kakav ste nam program pripremili?

-Koncert filmske glazbe planiran je za kraj koncertne sezone 2019./20. i hvala Bogu, uspjeli smo posložiti kockice, osigurati dolazak kolega iz ostalih gradove BiH koji će nam, kao i do sada, pomoći da svojim sugrađankama i sugrađanima omogućimo nezaboravan koncert. Na repertoaru je deset skladbi iz poznatih filmskih klasika kao što su Godfather, Schindlers List, Le Professionnel, Zorba The Greek, Psycho, Mission Impossible, Chariots of Fire i dr.

Tko će ravnati Orkestrom?

Orkestrom sastavljenim od gudača, puhača i rock-banda ravnat će maestro Robert Homen iz Zagreba s kojim smo prošle godine u ovo vrijeme u Parku Zrinjevac izveli gala koncert „Viva Opera!“. Taj je koncert izuzetno dobro prihvaćen od publike, a nadamo se da će nam se i u nedjelju pridružiti svi zaljubljenici u filmsku glazbu koji te večeri prošetaju našim gradom.

Hoćete li angažirati i soliste?

-Kolega Almir Hukelić, meštar na buzukiju, iz Sarajeva zasigurno će mnoge od naših posjetitelja navesti na sirtaki, a dvoje vokalnih interpretatora, Lucija i Ivica Zovko, brat i sestra, dokazat će da je glas najsavršeniji instrument i ne sumnjamo da će naša publika s njima pjevati u glas. 

Nadate li se sličnom nastavku sezone?

Našim koncertom zatvaramo sezonu, no na jesen namjeravamo otvoriti novu koncertnu sezonu Koncertom mladih talenata, na kojem ćemo svojoj publici predstaviti mlade glazbenike iz cijele BiH, a zasigurno ćemo imati i goste iz Republike Hrvatske. Mladima koji marljivo vježbaju instrument potrebno je pružiti priliku da čim više nastupaju s Orkestrom i na taj način pokažu svoje umijeće služeći kao putokaz ostaloj djeci i mladeži i ukazujući svojim primjerom na prave vrijednosti. Na taj način želimo odati priznanje i njihovim roditeljima i profesorima. 

Kako je ona uopće protjecala, od otvaranja, prošle jeseni? Što se sve našlo na repertoaru?

-Koncertnu sezonu 2019./20. otvorili smo, po dobro ustaljenoj praksi i kako zaslužuje naš Grad, velikim koncertom u našem Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača s japansko-hrvatskim virtuozom na violini Shoom Akamatsom i maestrom Igorom Tatarevićem iz Zagreba. Bio je to koncert posvećen Mendelssohnu, a izveli smo uvertiru Hebridi, Koncert za violinu i orkestar u e-molu i Beethovenovu Sedmu simfoniju, najavljujući 2020. kao godinu u kojoj cijeli svijet slavi 250. rođendan velikog majstora Bečke klasike, Ludwiga van Beethovena. U listopadu smo, zahvaljujući višemjesečnom predanom radu našeg maestra Tatarevića koji je napisao sve orkestracije najljepših balada švedske pop-skupine ABBA, priredili u velikoj dvorani u Kosači koncert za pamćenje „JesenjA Big Band baladA“. Solistice su bile Anđela Bukovac iz Mostara, Ivana Duvnjak iz Zagreba, a ulogu Björna dočarao nam je vrlo talentirani mladić iz Novske, Sandro Bjelanović. Koncert smo i reprizirali 14. veljače, za Valentinovo, i posvetili ga našem kolegi iz Splita, izvrsnom čelistu Mihovilu Karuzi, oboljelom od rijetkog oblika karcinoma. Zahvalni smo našim sugrađanima, kao i hercegovačkim tvrtkama, koji su kupovinom ulaznica omogućili da humanitarni koncert ispuni svoj smisao. Koncert „U susret Božiću“ reprizirali smo i u prepunoj dvorani u Novom Travniku, a uspjeli smo ga realizirati zbog požrtvovnosti kolege Ivice Džambasa i uvjereni smo da ćemo i ove godine nastaviti suradnju. Podrška 500 gledatelja, tri bisa, uz nazočnost Predsjednika Federacije i njegovih suradnika, kao i razgovor poslije koncerta shvatili smo kao znak da smo stekli velike poklonike i naravno, rado ćemo doći u bilo koji grad Lijepe naše domovine i prenijeti raspoloženje i dobre vibracije koje ponajbolje može učiniti prava glazba. Tradicionalnim Novogodišnjim koncertom u siječnju uplovili smo na bečki način u 2020., a uz našeg prijatelja, novinara i moderatora, Borisa Čerkuča, našoj smo publici omogućili po treći put osjećaj da sjede u dvorani Glazbenog zavoda austrijske prijestolnice. 

Glazba nas podiže i hrabri u teškim trenutcma koje proživljavamo…

-Tako je. Nedavno mi reče prijateljica iz Argentine, profesorica španjolskog i engleskog jezika kako mentalne bolesti liječe dvije stvari: vrt i glazba. Ukoliko im se istinski posvetimo ozdravit će nam i duša i tijelo.

Kako ste, zajedno s Orkestrom, proveli vrijeme od početka pandemije?

Glazbenici su miljenici Božji, jer se, bez obzira na izolaciju, mogu družiti sa svojim instrumentom. Po prirodi stvari, vježbanje je od malih nogu naša svakodnevica, a individualni rad je ono što podrazumijeva dobru pripremu za zajedničko muziciranje. Nije nam teško pao period izolacije, no priznajemo da smo teška srca bili primorani otkazati najavljene koncerte u ožujku, travnju i svibnju. Ljeto je pred vratima, a uz mjere koje predlaže naš tim epidemiologa i uz malo osobne odgovornosti možemo uživati u podneblju i ljepotama krajolika naše domovine. Vrijeme do početka nove sezone iskoristit ćemo za planiranje koncerata, osiguravanje financijske podrške i svih onih detalja na koje treba obratiti pozornost pri realizaciji projekata kakve smo do sada uspješno realizirali, prije svega uz svesrdnu pomoć našeg osnivača – Grada Mostara, premijera HNŽ-a g. Nevenka Hercega, hercegovačkih gospodarstvenika i naravno, naše cijenjene publike, radi koje i postojimo. 

Što se zbiva u Vašem Novom svijetu?

Škola stranih jezika Novi svijet konstantno radi na usavršavanju metoda prenošenja znanja stranih jezika, bez puno zamaranja gramatičkim pravilima, s većim naglaskom na konverzaciju. Petnaestogodišnje postojanje u našem gradu polučilo je prepoznatljivost i kvalitetu nastave, a izvorni govornici, profesori, jamac su uspjeha u nastojanju da naši polaznici u vrlo kratkom vremenu propričaju jezik koji uče. Cijene tečajeva ne mijenjamo već šest godina, a male skupine polaznika (4-5 osoba u skupini) omogućuju svima zanimljiv rad u iznimno pozitivnoj radnoj atmosferi. Učimo svaki dan i nastojimo radom na sebi znanjem obogatiti naše klijente. Njemački jezik drži primat, no španjolski mu se „opasno“ približava, jer naša prof. Alina Mateos, koja izvrsno govori i hrvatski jezik, od samog početka učenja navikava polaznike na konverzaciju na španjolskom jeziku.

Kako je organiziran rad na Sveučilištu?

-Koliko sam doznala iz razgovora s kolegama i kolegicama sa Sveučilišta studenti su imali osiguranu on-line nastavu, koja kvalitetom nije odstupala od uobičajenog načina rada. 

Kojem skladatelju će sljedeća godina biti posvećena?

-Ovu godinu cijeli glazbeni svijet obilježava kao Beethovenovu godinu, a mi se iskreno nadamo da ćemo u prosincu, upravo na rođendan velikog bečkog skladatelja, imati prigodu održati koncert u dvorani Bečkih dječaka. Ako bude sve teklo prema planu, koncert s pijanistom Petrom Klasanom iz Zagreba, koji je čest solist u Beču, izveli bismo koncert u našem gradu, reprizirali u Zagrebu i kako dolikuje, upriličili u Beču. Na repertoaru bi bili veliki koncert za klavir, poznat pod nazivom Emperor i Treća simfonija, čuvena Eroica. Kome ćemo posvetiti narednu godinu osmislit ćemo pri pisanju nove koncertne sezone, no pratit ćemo, kao i do sada, rad velikih svjetskih orkestara, jer našem gradu želimo vratiti naziv Baden Baden juga, koji je zasigurno s razlogom nosio početkom 20. stoljeća.

Pozovite slušatelje na koncert, postoje li neki posebni uvjeti?

-Pozivamo od srca sve ljubitelje dobre glazbe, filmskih hitova i buzukija da nam se pridruže u nedjelju u 20:00 sati u Parku Zrinjevac. Ulaz na koncert je besplatan, a dobro raspoloženje i vedro vrijeme zajamčeno. S dečkima, velikim profesionalcima iz PS Produkcije, kvaliteta zvuka i kompletan ugođaj koncerta bit će na vrhunskoj razini. Zahvalni smo Banci partneru – Addiko Bank koja je svojim sponzorstvom omogućila realizaciju našeg koncerta. Park kao otvoreni prostor omogućava potrebnu distancu pa se nadamo velikom odzivu publike. Svima želimo srdačnu dobrodošlicu.

VEZANO

INTERVJU Ernest Imamović: Samokovlija kroz svoja djela, unatoč stradanjima i razaranjima, ipak pledira na ljudski um da uđe u procese vlastitog pročišćenja i katarze

urednik

INTERVJU Velibor Milivojević: Politikom pomirenja pokrenimo Mostar u jedno novo vrijeme

urednik

ŠIME STRIKOMAN: Ova nagrada me tjera da ustrajem u svojoj misiji očuvanja ljudskog u čovjeku, ljubavi čovjeka za drugog čovjeka

urednik