Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Dok SDP ne zanima glasanje dijaspore, za tri mjesta u Hrvatskom saboru čak 106 kandidata

Piše: V.S.Herceg

Za tri mjesta tzv. dijaspore u Hrvatskom saboru natječe se čak 106 kandidata iz 11 političkih stranaka ili koalicija. Samo 30 kandidata je iz BiH, tri kandidata su iz Švicarske, jedan iz Australije, jedan iz Paragvaja i jedan iz Perua, dok su ostali iz Hrvatske.

Dok je u susjednoj Hrvatskoj kampanja za izbore za zastupnike u 10. sazivu Hrvatskog sabora u punom jeku, u BiH kao u jednom od najjačih uporišta XI. izborne jedinice “za dijasporu”, ista prolazi skoro nezamjetno iako svoje kandidate u toj izbornoj jedinici ima ukupno 11 stranaka.

Za tri mjesta tzv. dijaspore u Hrvatskom saboru natječe se čak 106 kandidata. Pitanja je puno: Hoće li HDZ izgubiti još jedan mandat ili ne, hoće li MOOST osvojiti prvi iz dijaspore, hoće li general Željko Glasnović i treći put biti saborski zastupnik, hoće li biti izbornih iznenađenja…

MOST-ova lista s najviše kandidata iz BiH

Posebnu pozornost u izborima za Hrvatski sabor ove godine imaju u MOST-u nezavisnih lista, stranci koja na svojoj listi ima najviše kandidata iz BiH. Od ukupno 14 kandidata, 12 ih je iz BiH.

Veliki je test i pitanje hoće li ova stranka, na čijoj je zagrebačkoj listi i Nino Raspudić iz Mostara sa zagrebačkom adresom, imati svoga zastupnika u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora. Naime, nositelj MOST-ove liste je predsjednik Hrvatske republikanske stranke u BiH Slaven Raguž i to će biti i svojevrsno odmjeravanje snage i priprema za lokalne izbore u BiH i za samog Raguža kao i za njegovu stranku.

MOST-ova lista je, ma kako god to drugi tumačili, svojevrsna novina s većinom mladim kandidatima.

No, ono što je sigurno je da će, ukoliko MOST-ova lista i ne bude imala svoga zastupnika iz dijaspore, na sceni biti ozbiljno odmjeravanje snaga sa ostalim favoritima liste HDZ-a, ali i Neovisne liste s prvim nositeljem, generalom Željko Glasnovićem.

On je već dva puta potvrdio apsolutnu nadmoć i tako osvojio mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru – jednom kao kandidat HDZ-a, a jednom kao neovisni kandidat. Njegovu Neovisnu listu podržao je i Domovinski pokret Miroslava Škore.

Glasnović je bio i jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika i jedan od onih koji su snažno bili angažirani u pitanjima Hrvata iz dijaspore. Kakav će rezultat biti na ovim izborima i hoće li proslavljeni general biti zastupnik i po treći put – otvoreno je pitanje. Ovo pitanje će dati i odgovor kolika je i izborna snaga “mladih lavova” MOSTA-, odnosno, HRS-a.

HDZ-ovu listu predvodi sestra Zvonka Bušića

HDZ već godinama ima vjerno biračko tijelo u BiH i tradicionalno je, velikim dijelom i konformistički, ova stranka računala na sva tri mandata iz dijaspore. Sve dok tu računicu nije “prekrižio” upravo Glasnović te su ostali na samo dva mandata. No, Glasnović je pokazao da se HDZ-u može “oduzeti” mandat te je time zasigurno ohrabrio i druge.

HDZ-ovu listu za XI. izbornu jedinicu predvodi Zdravka Bušić, zamjenica ministra vanjskih poslova i potpredsjednica HDZ-a.

Po profesiji je arhivistica i javnosti je više poznata kao sestra Zvonka Bušića, hrvatskog političkog aktivista i jednog u skupini otmičara putničkoga zrakoplova sa 76 putnika, na letu od New Yorka do Chicaga, u rujnu 1976. godine. Zbog te otmice zrakoplova i pogibije policajca prigodom deaktivacije bombe koju je ostavio u pretincu newyorške podzemne željeznice 21. srpnja 1977. godine je u Americi osuđen na doživotni zatvor, a pomilovan je u srpnju 2008. godine, nakon čega se vratio u Hrvatsku i, na žalost, u rujnu 2013. godine počinio samoubojstvo uz razočaravajuću poruku: “Nisam mogao živjeti u Platnovnoj pećini”. Kakav će rezultat imati malo poznata sestra pokojnog Zvonke Bušića, ostaje za vidjeti.

Zanimljivo je da će HDZ na listi u Zagrebu imati i Ljubušaka Ivu Lučića, također zagrebačkog profesora.

Gradonačelnik Ljubuškog ponovno na listi HDZ-a

Drugi na listi je aktualni gradonačelnik Grada Ljubuškog, Nevenko Barbarić koji je bio na ovoj listi i tijekom izbora 2015. u Domoljubnoj koaliciji koju je predvodio HDZ sa partnerskim strankama.

Podsjetimo da je tada uvjerljivo najviše glasova dijaspore dobio Željko Glasnović, 7.287 ili 30,26%, potom Božo Ljubić 2.914 glasova (12,10%), te Ivan Šuker 1.967 (8,17%) i Željko Raguž (5,02%). Do zadnjeg trena prebrojavanja glasova vjerovalo se da će treći zastupnik u Hrvatskom saboru tada biti upravo Nevenko Barbarić. On je tada, prema još uvijek nepotpunim rezultatima tadašnjih izbora, bio treći s osvojenih nešto više od 9% glasova, a Šuker je imao manje i od “četvrtoplasiranog”, Željka Raguža koji je osvojio 6,5% glasova. Međutim, potpuniji rezultati pokazali su potpuni zaokret i ‘izgurali’ su tadašnjeg ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića, a u korist Ivana Šukera, koji je rezultatom “preskočio” i Barbarića i Raguža.

Glasnović je i kao neovisni kandidat na prijevremenim izborima za 9. saziv Hrvatskog sabora osvojio daleko najviše glasova – 4.282, dok je tada mandat potvrdio i nositelj liste HDZ-a, Božo Ljubić s 3.041 glasa te drugi na toj listi Željko Raguž s tek 1.609 glasova.

Mnogi analitičari već sada su mišljenja da je HDZ-ova lista nikad slabija, a posebno je indikativno što se ime Milijana Brkića, bivšeg potpredsjednika i često spominjanog kao jednog od najmoćnijih ljudi HDZ-a i sposobnog terenskog operativca, nije našlo niti na jednoj listi.

Predsjednik, kako se to često naziva, sestrinske stranke u BiH, HDZ-a BiH, dr. Dragan Čović nedavno je, tijekom posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića vrlo otvoreno kazao da će “u znak zahvalnosti na svemu što Vlada RH radi za BiH odužiti na način da će izaći na izbore za Sabor Hrvatske i glasovati za HDZ“.

Ovo obećanje popraćeno je bez pitanja o mogućoj trgovini političkim utjecajem, a premijera Plenkovića stavilo je u vrlo nezgodan položaj. No, sve je prošlo u tišini.

SDP nema listu za dijasporu

No, kako se prema  XI. izbornoj jedinici, kao zasebnoj izbornoj jedinici za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, odnose i same političke stranke, donosimo u kratkom presjeku. Naime, SDP kao druga najjača stranka u Hrvatskoj uopće neće imati svoju listu.

Također, od ukupno 106 kandidata iz 11 stranački lista ili koalicija, samo 30 kandidata je iz BiH, tri kandidata su iz Švicarske, jedan iz Australije, jedan iz Paragvaja i jedan iz Perua, dok su ostali iz Hrvatske.

Za sada, a kako se čini po medijskoj zastupljenosti, kampanja za izbore u Hrvatskoj protiče bez posebnog zanimanja. No, ovo bi mogli biti i izbori na kojima bi HDZ mogao izgubiti još jednog saborskog zastupnika.

Zbirna lista za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru u XI. Izbornoj jedinici

1. AUTOHTONA -HRVATSKA STRANKA PRAVA -A -HSP

1. ĐURO MARKUŠ

2. STJEPAN PRAVICA

3. KREŠIMIR ŠIKIĆ

4. JADRANKA BRKANIĆ

5. IVAN LUPINSKI

6. VIŠNJA VUKOVIĆ

2. MOST NEZAVISNIH LISTA-MOST

1. SLAVEN RAGUŽ

2. VESNA ŠUNJIĆ

3. TVRTKO MILOVIĆ

4. IVANA ĆUBELA

5. MIRKO VASILJ

6. DANIJELA PRCE

7. DANIEL REZO

8. KRISTINA MANDIĆ

9. TOMISLAV BANDIĆ

10. DRAGANA DŽALTO

11. DALIBOR RAVIĆ

12. MONIKA ZOVKO

13. IVICA BREŠIĆ

14. SLAVEN BEVANDA

3. MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORM ANOVA LJEVICA – NLRADNIČKA FRONTA -RF ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – ORAH ZAGREB JE NAŠ! ZA GRAD

1. MARIO KOVAČ

2. DIANA BEKAVAC

3. JORGE RICARDO LUQUE PERDOMO

4. TEA ŠKOKIĆ

5. MIROSLAV PETROVIĆ

6. NAIMA BALIĆ

7. NIKOLA MEDIĆ

8. IVA KVAKIĆ

9. MILAN BOŽIĆ

10. VEDRANA KLEPICA

4. NEOVISNI ZA HRVATSKU – NHR HRVATSKA STRANKA PRAVA – HSP GENERACIJA OBNOVE – GO

1. NIKICA AUGUSTINOVIĆ

2. ALAN ŠAVAR

3. MARICA MARIĆ

4. ROMEO PAVLIĆ

5. RANKO TOPIĆ

6. TIN PETERNEL

7. STANKO DRAGIČEVIĆ

5. STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM PAMETNO FOKUS

1. GEORGIUS JOSIP FOGLAR

2. MARIJANA MIŠURAC

3. PAVLE BUBALO

4. IVANA ŽAJA

5. HRVOJE VRANKO

6. FRANKO BAKOVIĆ

7. MARIJANA PEZELJ

6. DEMOKRATI HRVATSKI LABURISTI – STRANKA RADA LISTA ZA RIJEKU ZELENI SAVEZ -ZELENI

1. AUGUST STANKIĆ

2. KRISTINA KINDA

3. ZORAN POPOVIĆ

4. HENRIET BILANDŽIĆ

5. BISERKA GOLUB

6. ANDREA PONISCH

7. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ

1. ZDRAVKA BUŠIĆ

2. NEVENKO BARBARIĆ

3. RADOJE VIDOVIĆ

4. STANA BURIĆ

5. IVICA MIŠIĆ

6. JOSIP GELO

7. DANIJEL NIKOLIĆ

8. VINKO SABLJO

9. JOSO MARKOVIĆ

10. IVAN KARLO STIPIĆ

11. ANITA PAURIĆ

12. ANA ANDRIĆ

13. JULIJA JAKEŠEVIĆ

14. IVAN BAĆAK

8. MOJA VOLJENA HRVATSKA – MVH

1. RUŽA STUDER

2. IVO PETROVIĆ

3. JOSIP TIHOMIR HRGETIĆ SEKULIĆ

4. HUGO EMANUEL ESTIGARRIBIA VILLASANTI

5. MARIJA TAFRA

6. TEREZIJA TURKALJ

7. IVANA PAVLETIĆ

8. ZDENKO MIGUEL TEPLY BATAGELJ

9. NARODNA STRANKA – REFORMISTI -REFORMISTI HRVATSKA SELJAČKA STRANKA BRAĆE RADIĆ – HSS BRAĆE RADIĆ STRANKA HRVATSKIH UMIROVLJENIKA – UMIROVLJENICI

1. KREŠIMIR HORVAT

2. VESNA VIDOVIĆ-OREŠKI

3. STJEPAN MAČEK

4. VERICA VITKOVIĆ

5. NIKOLA VIDONI

6. MAJA VUGLOVEČKI

10. NEOVISNA LISTA

1. ŽELJKO GLASNOVIĆ

2. MATE KNEZOVIĆ

3. INA VUKIĆ

4. TOMISLAV SUNIĆ

5.MARKO JURIĆ

6. SREĆKO TELAR

7. ELIZABETA MAĐAREVIĆ

8. MARKO PERKOVIĆ

9. KREŠIMIR TABAK

10. MILENA MATIĆ

11. MIRNA SUNIĆ-ŽAKMAN

12. MARTINA ĆURIĆ

13. FRANJO MIROSLAV PERKOVIĆ

14. MARINA SABLJIĆ

11. ŽIVI ZID STRANKA IVANA PERNARA -SIP PROMIJENIMO HRVATSKU -PH HRVATSKA SELJAČKA STRANKA -STJEPAN RADIĆ – HSS -SR

1. VESNA BALENOVIĆ

2. MARIJA GAŠPAR

3. IGOR MURKOVIĆ

4. TIHOMIR BLAŽEVIĆ

5. VALENTINA PERNAR

6. KATICA THORESEN

7. RATKO PIŠKOR

8. ANTUN STARÉ

9. JADRANKA MULC

10. SAŠA MELKUS

11. SANJA TROTIĆ

12. MARIO POPEC

13. ANTE LALIĆ

14. PATRIK BUZA

VEZANO

UKUPNO 130: CIK ovjerio prijave još 87 stranaka za učešće na lokalnim izborima

urednik

Jesu li mladi svjesni da je njihov glas bitan?

urednik

Ponovno brojanje glasova sa sedam biračkih mjesta u Mostaru

urednik