Image default
ZNANOST

UN istražuje izvještaje o novom temperaturnom rekordu u arktičkom krugu

UN-ova meteorološka agencija istražuje izvještaje koji sugeriraju novu rekordno visoku temperaturu od 38 stepeni u Arktičkom krugu u jeku produženog toplotnog vala i šumskih požara u istočnom Sibiru.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je da namjerava verificirati temperaturno očitanje u subotu u ruskom gradu Verhojansku s Rosgidrometom, ruskom saveznom službom za hidrometeorološki i okolišni nadzor.

Izvještaj ukazuje na još jedan mogući znak globalnog zagrijavanja na Arktiku, za koji agencija tvrdi da je jedna od svjetskih regija koje se najbrže zagrijavaju i njena stopa zagrijavanja dvostruko je viša od svjetskog prosjeka.

– Očigledno, ova konkretna regija istočnog Sibira ima veoma, veoma ekstremne hladnoće tokom zime, ali je također poznata i po ekstremima tokom ljeta, tako da temperatura iznad 30 stepeni nija neuobičajena. Temperatura od 38 stepeni očigledno je, međutim, izuzetna – izjavila je glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije Clare Nullis.         

– Vidjeli smo satelitske snimke jutros, i to je samo jedna crvena masa, to je zapanjujuće i zabrinjavajuće – izjavila je ona na brifingu u Ženevi.

Tu regiju zahvatili su šumski požari potaknuti visokim temperaturama.

– Evaluacijski tim WMO za brzu reakciju provizorno je prihvatio ovo posmatranje kao legitimni nadzor, koji je u skladu s nadzorom gornjih slojeva zraka u ovo doba godine u Sibiru – navodi u saopćenju specijalni izvjestitelj WMO Randall Cerveny.         

– To će biti predmet normalnog procesa detaljnog razmatranja komisije atmosferskih naučnika WMO – dodao je Cerveny, koji je također profesor geografskih nauka na Državnom univerzitetu Arizone.         

– WMO nije prethodno verifikovala moguće rekorde “najviših temperatura registrovanih sjeverno od Arktičkog kruga, ali razmatra uvođenje takve kategorije, uzimajući u obzir ovu ekstremnu temperaturu”, saopćila je agencija, prenosi Associated Press.

VEZANO

Rad sigurnih kuća ključan u pandemiji koronavirusa

urednik

Guterres poziva na globalno primirje, pandemija ‘najveći test’ za svijet

urednik

UN predviđa da će svjetska ekonomija zabilježiti pad od 3,2 posto

urednik