Image default
ZVIJEZDE

Tragičan život omiljenog Chandlera Binga: Sanjao o slavi i ostvario ju, no iz nje je, u konačnici, uzeo ono najgore

Tijekom 90-ih činilo se da ima baš sve, no istina je bila sasvim drugačija. Slavu je stekao zahvaljujući glumačkim sposobnostima, ali i specifičnom smislu za humor, a njegov privatni život bio je sušta suprotnost. Duboko u sebi Matthew Perry vodio je najteže životne borbe, čije posljedice osjeća još i danas, piše Tportal.hr.

Prošlo je 14 godina otkako je finale hit serije Prijatelji’ emitirano diljem svijeta, otkako su se ugasile kamere na omiljenom setu, no popularnost glumaca i dalje je velika, pa tako i ona Matthewa Perryja, koji je utjelovio sarkastičnog Chandlera Binga. Njega doista niste mogli ne voljeti, baš kao ni ostale likove u ‘Prijateljima’, no za razliku od ostatka popularne šestorke, Matthew Perry iz slave i popularnosti izvukao je ono najgore.

Ovisnost

S time se nije mogao nositi, stoga su ga prema dnu počeli povlačiti opijati o kojima je ubrzo postao ovisan. Koliko ga je sve to uzelo, govori i podatak, koji je sam priznao, da se tri godine snimanja ‘Prijatelja’ – ni ne sjeća.

Iako je Perry silno želio postati uspješan glumac, želio je biti i slavan. I to se nije sramio priznati: ‘Silno sam želio postati slavan. Toliko sanjaš o toj pažnji, želiš taj novac i želiš najbolje mjesto u najboljem restoranu.’ Upravo sve to dobio je zahvaljujući ulozi Chandlera Binga 1994.

S Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisom Kudrow, Mattom LeBlancom i Davidom Schwimmerom ‘uselio’ se preko malih ekrana u domove milijuna ljudi diljem svijeta, a iako je sanjao o slavi, sve dok nije potpisao taj ugovor, nije mu baš polazilo za rukom ostvariti svoje snove. Prije ‘Prijatelja’ kanadski glumac imao je uloge u propalim komedijama, a na sve je pristajao samo zato što je očajnički trebao novac.

Unosnim ugovorom svoje je probleme riješio, ali i natovario neke druge na vrat. Samo u prvoj sezoni šestorka je dobivala 22.500 dolara po epizodi, što je do treće sezone poraslo na 75 tisuća dolara, da bi u devetoj i desetoj sezoni zarađivali nevjerojatnih milijun dolara po epizodi.

A iako se u javnosti smijao, kada bi se ugasila svjetla reflektora, Matthew Perry tonuo je sve dublje. ‘Sa strane je izgledalo kao da imam sve, no taj je period za mene bio vrlo usamljen, a utjehu sam tražio u alkoholu. Ne sjećam se čak tri godine snimanja ‘Prijatelja’. Bilo je to negdje između treće i šeste sezone’, priznao je Perry. Ipak, o takvom uspjehu sanjario je cijelo vrijeme, no kako je i sam rekao, kada se dogodi, sve je isprva kao bajka.

‘Za mene je ta bajka trajala osam mjeseci, kada se sve činilo idealno, kada nije bilo nikakvih problema. A onda shvatiš da te sve to ne ispunjava, da ti je život isprazan.’

Nažalost, alkohol je postao dijelom njegovog života, a onda mu se 1997. dogodila nesreća s jet-skijem, nakon čega mu je liječnik prepisao Vicodin.

‘Mislio sam da nema šanse da postanem ovisan o tome. No od samog mi se početka svidjelo kako se osjećam kada popijem Vicodin i htio sam više i više.’

I dok je preko dana kao iz rukava sipao šale zahvaljujući Chandleru, kada bi otišao sa seta tonuo je sve dublje, a sve to je rezultiralo i strašnim gubitkom kilograma. Prvi put je u rehabilitacijski centar otišao 1997. godine i proveo 28 dana u njemu. No nije ostao dugo trijezan. U svibnju 2000. primljen je u bolnicu u Los Angelesu zbog pankreatitisa, upale gušterače zbog prevelikog unosa alkohola, a stanje mu je bilo poprilično teško.

Unatoč borbi za život, Perry je bio toliko duboko u alkoholizmu da ni nakon toga nije odustao od uništavanja samog sebe: ‘Nažalost, ni to mi nije bilo dovoljno da prestanem piti’, objasnio je svojedobno. Samo dan nakon izlaska iz bolnice Porscheom se zabio u kuću, a nasreću po sve, u njoj u tom trenutku nije bilo nikog.

Popularnost

Za cijelo to vrijeme popularnost ‘Prijatelja’ rasla je sve više, a Perry je zahvaljujući njima počeo dobivati i filmske uloge. No ništa nije pomagalo, čak ni razgovori bliskih kolega i prijatelja, koji su bili svjesni svega, pa čak i onoga da ne mogu ništa napraviti dok on sam ne zatraži pomoć.

‘Kada se sve to počelo događati s Matthewom, bilo je strašno. Svi smo samo bespomoćno stajali sa strane’, otkrila je Lisa Kudrow. Iako je i on sam bio svjestan da mu žele pomoći, jednostavno u to vrijeme nije bio spreman ostaviti se svega. Jedino čega se od početka držao bilo je to da nikada neće popiti nijedno piće na setu, no i to se promijenilo jer je često snimao sa strašnim mamurlukom.

Kada je 2001. krenuo paralelno snimati ‘Prijatelje’ u Los Angelesu i ‘Poziv za Saru’ u Dallasu, počeo je piti votku kao vodu. Kako je i sam priznao, na snimanju je spavao, a kada je bio budan, tresao se. No nešto se ipak dogodilo. Tog 23. veljače 2001., dok je ležao u hotelskoj sobi u Dallasu, odlučio je nazvati roditelje i tražiti pomoć.

‘Nisam se otrijeznio jer sam mislio da to trebam, već zato što sam bio uvjeren da neću živ dočekati idući dan’, priznao je. Odletio je u Los Angeles, u kojem su ga dočekali roditelji i odveli u rehabilitacijski centar. Toga puta bilo je nešto drugačije – on sam nije želio umrijeti.

Nakon dva i pol mjeseca napokon je došao sebi, vratio se na snimanja i završio sve. No ni tu nije bio kraj svim njegovim problemima – 2011. se ponovno prijavio u rehabilitacijski centar kako bi nastavio s liječenjem, a sve da bi se riješio ovisnosti. Na sreću, ovisnost mu nikada nije oduzela smisao za humor, no zato ga je izobličila u fizičkom smislu.

‘Ne možeš se izliječiti od svega kroz što sam ja prošao preko noći. To je proces koji dugo traje i ide se dan po dan’, rekao je Perry i dodao: ‘Imao sam puno uspona i padova u svom životu i naučio sam puno od svojih neuspjeha.’ Zbog svega što je prošao čak je razmišljao o otvaranju kuće za pomoć alkoholičarima, no to na kraju nije zaživjelo, a svi su zabrinuti nakon njegovih najnovijih fotografija jer se ponovno fizički izobličio i doslovce je neprepoznatljiv. Svi se mogu samo nadati kako je to samo loša faza i da nije još jednom krenuo krivim putem.