Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA ZNANOST

Đikić: Virus nije oslabio

Direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu Ivan Đikić rekao je u petak da se Nacionalni stožer civilne zaštite nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji te ocijenio da je hrvatskom ministru zdravstva Viliju Berošu teško biti i stručnjak i političar.

“Očigledno je da smo ulovljeni u iznenađenju, Stožer se nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji”, rekao je Đikić u razgovoru za N1.

“Virus je i dalje bio prisutan u Hrvatskoj, ali smo ga ignorirali jer nismo vidjeli dovoljno simptomatsko oboljelih ljudi, a druga stvar je da smo otvorili granice dosta agresivno i pozivali sve turiste da dođu”, dodao je.

Situaciju na teniskom turniru u Zadru ocijenio je neodgovornom. Pozvao je sve koji su bili na turniru da se testiraju, istaknuvši da bi broj testiranja u Zadru trebao biti značajno veći, prenosi Hina.

Vezano za polemike oko definicije bliskog kontakta i treba li premijer Andrej Plenković ići u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem, Đikić je rekao da se previše diskutira o lingvističkim temama i da, ako Stožer nekome kaže da ne treba ići u samoizolaciju, da je to njihova odgovornost.

Ipak, tvrdi, opasnost postoji te su mnogi znanstvenici i liječnici rekli da bi oni sami otišli u samoizolaciju.

“U ovom slučaju je puno veće pitanje premijeru kakva je njegova odgovornost i kakva je njegova poruka prema javnosti, a ne toliko mora li ili ne mora biti u izolaciji. Apelirao bih na diskusiju o tome što političari poručuju svim ponašanjem građanima, a manje o tome što je u pravilima napisala Svjetska zdravstvena organizacija”, mišljenja je Đikić.

Vezano za vjerodostojnost čelnih ljudi Stožera koji su istovremeno i vodeći kandidati HDZ-a na izborima, istaknuo je da te osobe koje su stručnjaci, sada imaju podijeljenu ulogu.

“Vrlo je teško kolegi Berošu da u isto vrijeme bude političar i koristi političke spinove i one informacije iz struke koje su za njegovu političku karijeru u tom trenutku važne. Bilo bi zdravije i pametnije da je umjesto njega i ministra Božinovića unutar Stožera netko drugi tko se može fokusirati prvenstveno na struku”, poručio je Đikić.

Istaknuo je da Beroševa izjava da je virus možda oslabio nema znanstvenih dokaza te da tu dolazi do konfuzije gdje Stožer nešto koristi za javnost, a znanstveni podaci govore nešto drugo. Iako nema dokaza da je virus oslabio, postoje pokazatelji o drugačijim simptomima zbog drugačijih okolnosti širenja virusa.

Kada bi dopustili to slobodno širenje virusa, kada bi virus ušao u staračke domove i zarazio ljude starije od 80 godina, smrtnost će opet doći preko 10 posto u toj populaciji, upozorio je Đikić te apelirao na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

VEZANO

Ivan Đikić: Drugi val je realnost, ali sada imamo prednost

urednik

Đikić, Ivanković, Jergović i Lovrenović istupili iz P.E.N. centra

urednik

Novi uspjeh Đikićevog tima: Došli su do otkrića što usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

urednik