Image default
SVAŠTA

U Beču procvjetala biljka stara 32.000 godina

Genom biljke lat. Silene stenophylla star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču. Ovaj cvijet koji pripada porodici karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti, saopćeno je iz Eurocomma.

Članici ruske akademije nauka  Svetlani Yashina  i njenom timu je 2012. godine uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina.

Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej “Mumok”.

Kako se navodi u saopćenju, cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji.

Na osnovu genetskih analiza moguće je istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uslovima.

-Upoređujući biljku sa njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i šta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina – saopćeno je iz Eurocomma.  

VEZANO

Bečka zračna luka testirat će putnike kako bi izbjegli karantenu

urednik

Beč želi postati prvi grad u Europi potpuno pokriven 5G mrežom

urednik

Vaučeri za restorane i kafiće za sva bečka domaćinstva

urednik