Image default
DNEVNI EU

EU sužava listu zemalja kojima dopušta ulazak

Očekuje se da su pregovarači Europske unije blizu finaliziranju liste zemalja čijim će građanima biti dopušteno da ponovo putuju Europom, moguće od kraja naredne sedmice, potvrdili su u subotu diplomati EU. Skoro je izvjesno da će Amerikanci biti isključeni na kratkoročni period zbog broja slučajeva koronavirusa u SAD-u.

Očekuje se da pregovarači tokom dana suze tačne kriterije za zemlje koje će uvrstiti na listu, koji uključuju i način na koji se pojedina zemlja bori s pandemijom. Drugi ključni kriterij je da li je pojedina zemlja uvela zabranu građanima iz evropskih država.

Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama skočio je tokom protekle sedmice, uz rekord od 45.300 potvrđenih novih dnevnih slučajeva zaraze. Predsjednik Donald Trump također je suspendovao ulazak u zemlju svim građanima iz Schengenske zone slobodnog putovanja dekretom u martu.

Diplomati EU potvrdili su kako se očekuje objava zvaničnog sporazuma o kriterijima dozvole ulaska – koji će vjerovatno uključivati limitiranje stope zaraze po 100.000 stanovnika – u ponedjeljak navečer ili utorak ujutru. Diplomati su tražili da ostanu anonimni jer je procedura u toku i politički je veoma osjetljiva.

Procjenjuje se da više od 15 miliona Amerikanaca putuje u Europu svake godine, a odgoda njihovih posjeta samo bi nanijela dodatni udarac ekonomijama i turističkom sektoru i u Europi i u Sjedinjenim Državama razorenim pandemijom virusa. Smatra se da desetak milijuna Europljana pređe Atlantik radi odmora ili poslovnih aktivnosti svake godine, prenosi AP.

VEZANO

EU I ZAPADNI BALKAN :Nova deklaracija, stari problemi

urednik

Europska komisija predlaže 750 milijardi eura za oporavak od pandemije

urednik

Von der Leyen: moguće pokretanje postupka protiv Njemačke

urednik