Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Gdje otići ako se ne može kod zapadnih susjeda?

Nakon neočekivane odluke susjedne Republike Hrvatske o faktičkoj zabrani prelaska granice (jer neće nitko sebe staviti u samoizolaciju na 14 dana) iz Bosne I Hercegovine, dolazi nam prvi pravi ljetni vikend s temperaturama preko 30 stupnjeva.

U prijašnjim godinama to bi bila idealna situacija da Hercegovci u kolonama prijeđu granicu i zapute se na osvježenje na neku od dalmatinskih morskih plaža. Unatoč nekim najavama da će sporna odluka iz Hrvatske uskoro biti ukinuta, izvjesno je da se to neće dogoditi ovog vikenda. Pa će Hercegovci, za promjenu,  ovoga puta morati promijeniti plan pronaći alternative za osvježenje. A ponuda i nije baš toliko nezanimljiva.

Neum

75 km udaljen od Mostara gradić u kojem se odmarala elita prethodnog političkog sistema, jedini je izlaz na more Bosne i Hercegovine i po najavama će biti ovoga vikenda najposjećenije turističko mjesto u BiH , a možda i šire. Hoteli, moteli, pansioni, apartmani i sobe za iznajmljivanje u privatnom mještaju na raspolaganju su posjetiteljima privučenim bistrim morem i prelijepim plažama.
Osim našeg mora u Neumu, do kojeg vodi puno puta spominjana krivudava cesta preko famozne Svitave,  u zanimljive domaće ponude sigurno spade i vodopad Kravice, udaljen oko 40 km od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu se razuđuje i pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, stvarajući prirodnu predstavu koja podsjeća, naravno u mnogo manjoj mjeri, na slapove Nijagare.

Vodopadi na Trebižatu

U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga i lokalno stanovništvo i idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti. Rijeka Trebižat omogućava i prijatne izlete u kanuu, koje organiziraju lokalni iskusni operateri. Uz  Kravicu, i vodopad Koćuša u mjestu Veljaci ima štošta za ponuditi. Njegova ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim, kao ni bogata ponuda Prirodnog vodenog parka Koćuša. Visina vodopada je pet, a dužina 50 metara, dok se u neposrednoj blizini nalaze mlinovi i stupe koji su godinama krasili ovo mjesto. Jedno od posjećenijih, mjesta na istoj rijeci  je  Čeveljuša. Tamo se ljeti nudi bogat sadržaj, od gastronomije do sportskih aktivnosti.

Kupanje na Bunici i Boračkom

Osim Kravice područje Rekreacijskog centra Buna prostire se na 11 hektara, godinama je bilo posjećeno i omiljeno izletište Mostaraca, ali i stranih gostiju, posebno kampera. Vikendom se na Bunici u nekadašnjim vremenima znalo okupiti i do 10.000 izletnika, koji su znali uživati u čistoj vodi i prirodnim ljepotama.
Zbog ljudske ali i nebrige gradskih vlasti sjajni dani ovog lokaliteta ostali su u prošlosti ali ipak, pored svega, Bunica i dalje ima solidnu posjetu, a ako bi zabrana nametnuta od zapadnih susjeda potrajala, za očekivati je da se te posjete mogle umnogostručiti.
Ukoliko umjesto voda tekućica, preferirate stajaćice možda jedan od boljih izbora za provesti vikend može biti Boračko jezero. Leži na sjeveroistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Sa zapada ga okružuju strmi i šumoviti visovi Crne gore (1343 m), a sa istoka Tranjine (1055 m).


Jezero ima eliptičan oblik. Dugačko je 786, a široko 402 m. Površina mu iznosi 0,26 km². Dužina jezerske obale je 2,4 km. Jezero je najdublje u jugoistočnom užem dijelu oko 17 m, a sadrži približno 2,5 mil.m³ vode, koja je zbog bistro zelene boje prozirna i do 8,3 m. Voda je najtoplija u kolovozu (oko 25°C), a ako neke zabrane budu i tada na snazi temperatura je za kupanje sasvim ugodna. Iz jezera ističe Šištica, koja se poslije kratkog toka klisurom dugom 6 km i dubokom 60 m ruši 30 m visokim vodopadom u rijeku Neretvu. Ukoliko vam je Boračko jezero podaleko, zaustaviti se možete i na obalama Jablaničkog jezera.

Ribolov i rafting na Neretvi

Smaragdna rijeka Neretva kolijevka civilizacije i hercegovačke populacije, teče preko teritorija BiH u dužini od 203 km. To je najvažnija hercegovačka rijeka ali i jedna od najhladnijih. Međutim, i ona nudi razne sadržaje, pai  kupališta. Rijeka počinje svoj tok prolazeći kroz škrte vrleti u smjeru sjeverozapada cca 100 km, dodirujući mjesto koje se zove Glavatičevo, zatim gradić Konjic, da bi se potom spustila prema jugu preko Jablanice, prošla kroz Mostar, Počitelj i Čapljinu i “izbila” u Jadransko more. Rijeka je velika atrakcija, ne samo zbog čistoće vode i plahog toka, nego i zbog toga što na određenim dijelovima dozvoljava rafting i druge aktivnosti, kao što je ribolov pastrmke, zbog kojeg na nju dolaze ribolovci iz cijele zemlje. Rafting iz Glavatičeva rijekom Neretvom je, primjerice, nešto što ne bi trebalo propustiti.

Planine i Vjetrenica

Ukoliko, umjesto ‘vodenih’ atrakcija preferirate one ‘planinske’ nadohvat ruke su Blidinje, Rujište, Goranci i mnoga druga hercegovačka izletišta koja bi mogla itekako ‘profitirati’ od ‘zabrane’ odlaska na more. Među takvima je, makar ju posjetili na povratku s našeg mora u Neumu i  špilja Vjetrenica koja se nalazi u blizini mjesta Ravno, na oko 80 km od Mostara. Jak i svjež vjetar, koji konstantno puše na ulazu u pećinu, a po kojem je i dobila ime, predstavlja i prirodan rashlađivač u najtoplijim mjesecima u godini. 

VEZANO

Puno manje turista no prošle godine

urednik

Neizvjesna turistička sezona na Panonskim jezerima

urednik

ŠTO ĆE BITI S TURIZMOM U MOSTARU: Kamo sreće da je novca kao u Sarajevu!

urednik