Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

RASPAD SEBIJINOG ZDRAVSTVA: Kriju se zaraženi u sarajevskom Starom gradu, ranije u Ganićevom sveučilištu?

Pojedini ostrašćeni bošnjački krugovi, uz neobjašnjivo zapomaganje iz hrvatskih županija, na glup i paranoičan način šire mržnju prema Hrvatskoj zbog odluke o samoizolaciji, a prešućuju da je BiH stavljena na crnu listu WHO i da se kriju zaražene osobe u sarajevskoj općini Stari grad, na početku pandemije i na sveučilištu Ejupa Ganića dok se zdravstvo Sebije Izetbegović urušava na trudnicama i dugim redovima.

Mi smo prešli na švedski model, a da to građanima nitko nije objasnio. Išlo se s porukom javnosti najgore je iza nas, mi smo to pobijedili – a da virus nije nikuda otišao pa da se kao sada vraća. On je tu sve vrijeme, otkrio je stvarnost koju nam je podmuklo podvalila vlast dr. Slobodan Stanić, bivši ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a.

U Bosni i Hercegovini u četvrtak registriran je rekordan broj oboljelih od korona virusa, čak 119 osoba, od toga 62 novozaražena u Republici Srpskoj, a 57 u Federaciji! U Bosni i Hercegoviniu posljednjih 11 dana, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo RS-a i Ministarstva zdravlja FBiH, COVID-19 potvrđen je kod više od 800 osoba.

Na ‘listama’ smo zbog neozbiljne države

Unatoč tim zabrinjavajućim podatcima mnoštvo zaslijepljenih pojedinaca, institucija i utjecajnih centara moći, kao da ne vide problem u našem dvorištu, nego se obrušilo na susjednu Hrvatsku zbog odluke o uvođenju samoizolacije u trajanju od 14 dana.

U 11 zemalja ‘ubrzani prijenos’ izazvao je značajan uspon koji će, ako se ostavi bez nadzora, ponovo dovesti zdravstvene sustave u Europi do ivice, rekao je ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu dr. Hans Kluge.

Na listi WHO-a našle su se Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Kazahstan, Kirgistan, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Švedska i Ukrajina.  

Ljudi i svi dušobrižnici, pa vidite li vi pobogu u kakvom smo mi to društvu? Izvanredni profesor na katedri za internu medicinu na Medicinskom fakultetu u Tuzli, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterolog Nermin Salkić obratio se putem svog Facebook profila kako bi upozorio javnost na “nebuloze da korona ne postoji”. 

– Korona ne postoji! Plaćaju 900 KM da kažeš da si pozitivan! Što nam zatvaraju granice, a mi htjeli na more? Ovo su samo neke od izjava i nebuloza koje sam čuo posljednjih dana. Korona postoji!!! Nitko ne plaća nikoga da laže da je pozitivan!!! Evo danas imamo 119 dokaza za to. I najviše u regiji. Ne zatvara nama niko granice nego kad dođemo gdje želimo, moramo biti u izolaciji. Zato što možda imamo koronu. Točka. Hladno, bez emocija i racionalno. Sami smo sebe stavili u situaciju da budemo javnozdravstveni problem regije. I posve je normalno da će se drugi zaštititi od nas. Da li je normalno da Vam neko prebacuje ako stavite rukavice da dodirnete nešto što je opasno i infektivno? Naravno da nije. BiH je upravo sebe dovela u tu poziciju – da druge zemlje stavljaju rukavice pri ophođenju sa nama i našim građanima, inteligento, ironično, ali i bez imalo jala je u detalje pojasnio prof.Salkić.

Totalne nebuloze

Treba jasno poručiti, suludo je ljudima davati lažnu nadu i brbljati o procvatu domaćeg turizma, apelirati na prirodne ljepote i trošenje u zemlji, galopirajući porast ‘nevidljivog neprijatelja’ će poput zloćudnog tumora u jednom danu razoriti svaku turističku maštariju.

Promidžbena mašinerija sarajevskog mindera, pojedini ostrašćeni bošnjački krugovi, uz neobjašnjivo sebično zapomaganje iz hrvatskih županija, na glup i paranoičan način šire mržnju prema Hrvatskoj zbog odluke o samoizolaciji, a prešućuju da je BiH stavljena na crnu listu WHO-a i da se kriju zaražene osobe u sarajevskoj općini Stari grad, na početku pandemije navodno i na sveučilištu Ejupa Ganića dok se zdravstvo Sebije Izetbegović urušava na trudnicama i dugim redovima.

-Općina Stari Grad Sarajevo poziva predsjedništvo Općinskog vijeća Stari Grad ‘ predsjedavajućeg Samira Muhića i dopredsjedatelja Vedrana Dodika i Sanela Dragolovčanina, da svojim istupima prestanu širiti paniku među građanima, uposlenicima i korisnicima usluga Općine Stari Grad. Što se tiče tvrdnji da je jedan uposlenika zaražen virusom COVID 19, obavještavamo javnost da se jedan uposlenik nalazi od 19. 6. 2020. godine u samoizolaciji i do danas Općina Stari Grad, niti njegov pretpostavljeni nisu dobili nikakvu zvaničnu potvrdu da je uposlenik COVID pozitivan. Ni sam uposlenik istu nije mogao predočiti i s njim je obavljen samo telefonski razgovor. Rukovoditelj službe u kojoj radi uposlenik koji je u samoizolaciji je u stalnom kontaktu s Domom zdravlja Stari Grad u cilju dobijanja smjernica za postupanje, pojašnjavali su sumnje iz spomenute općine.

Još tamo u rano proljeće na početku dolaska zla u našu zemlju sarajevska čaršija je tračala   kako je na jedno sveučilište također ušao COVID-19. Nitko nije javno zatražio odgovor na pitanje, tko to tako moćan i bezobrazan krije da je na sveučilištu Ejupa Ganića, bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH navodno bila zaražena osoba.

Problemi s KCUS-om

Ovih dana je javnost ponovno zgrožena morbidnim tretmanom bolesnika na Kliničkom centru sveučilišta u Sarajevu. Poznata analitičarka Ivana Marić je upozorila o skandaloznom vraćanju trudnice s kapije Sebijine institucije dok doktor Stevanović i dalje optužuje da ne postoji obećani put za pacijente. 

Opet, optužuje se ozbiljna, europska država Hrvatska, dok se urušava sarajevsko zdravstvo na trudnicama i dugim redovima.  

-Ovaj problem posebno usložnjava činjenica da se pacijentima koji trebaju bilo kakvu uslugu na KCUS-u traži negativan PCR test na COVID-19. Pošto se radi o pacijentima s različitim stepenima hitnosti, čekanje na nalaz, koji traži Vaša ustanova, a također isti i radi, može dovesti do ugrožavanja života i zdravlja pacijenata. Molimo vas da se hitno ovaj problem riješi, jer ako dođe do fatalnog ishoda zbog čekanja, osim tragedije gubitka ljudskog života, utvrđivat će se odgovornost kako onoga ko je uopšte uslovio zdravstvenu uslugu negativnim nalazom, tako i onoga ko je uzeo i dostavio bris, ustanove koja vrši analizu i izdaje nalaz, napisao je Sebiji Izetbegović, Edin Čengić, ravnatelj Doma zdravlja u Goraždu.

U ovakvome neredu i galopirajućoj zarazi opravdan je strah, da će i naša prelijepa izletišta biti sablazno pusta. Pustite vi druge države, ovdje itekako treba pomesti prljavštinu. J. S.

VEZANO

U Srbiji 62 novooboljelih

urednik

Troje djece u New Yorku umrlo od toksičnog šoka povezanog sa koronavirusom

urednik

Indijci počinju veliku proizvodnju cjepiva protiv korone

urednik