Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

NEUM NIKAD POPULARNIJI: Samo da se korona ne pojavi, to bi bila katastrofa!

Bosanskohercegovačko primorje vjerojatno odavno nije bilo popularno među građanima naše zemlje kao što je danas. Odluke vladajućih u susjednim zemljama, posebice u Republici Hrvatskoj, koje se odnose na strogu karantenu u slučaju prelazaka granica, poželjnim su učinile i Neum, i to putujući vrletima Svitave – putem koji je najblaže rečeno neuvjetan.

Vikend iza nas bio je prvi “vreli“ neumski, priznali su sugovornici – mali gospodarstvenici i hotelijeri u ovoj općini. U subotu je jutro na plažama dočekalo nekoliko tisuća kupača. Nešto manje bilo ih je u nedjelju, dok se potpuna ekspanzija očekuje u danima ispred nas, obzirom na sve veći buking.

Povoljne cijene

Hotel Sunce, jedan od elitnih u Neumu vrata za goste otvorit će 1. srpnja. Cijene polupansiona iznose oko 70 KM, što je i u vremenu krize prihvatljivo, pa je posljednjih dana rezerviran značajan dio kapaciteta kojim se raspolaže. Isti je slučaj i s drugim hotelima.

Ravnatelj Sunca Luka Prkačin vjeruje da se sezona donekle ipak može spasiti. Ipak, tek nakon usporedbe s prošlom sezonom, postaje nam jasno koliko ustvari gube gospodarstvenici na primorju.

– Ako bismo ostvarili 25 posto prošlogodišnjeg prometa bili bismo zadovoljni. Mislim da sam vam time rekao sve. Nažalost, koronavirus učinio je svoje i sad preostaje spasiti ono što se spasiti da. Bojazan postoji i dalje, jer je jasno da je virus još uvijek prisutan među stanovništvom. Mi smo se pripremili. Naravno, posebno smo pazili na higijensko-epidemiološke mjere tijekom prihvata gostiju i posluživanja hrane i pića, ističe Prkačin.

Mali problemi pojavili su se i glede sezonskih radnika. Potrebe za njihovim angažmanom do sredine prošlog tjedna nije bilo. Predviđala se propala sezona, a onda je došlo do odluke u Hrvatskoj koja je imala odjek i u našoj zemlji.

– Da li je ona ispravna ili ne u političkom smislu ne bih komentirao. Jasno je da je nakon što je ona obznanjena, buking u Neumu značajno povećan, te da se vratila i nada u spas sezone. I u slučaju da se odluka u Hrvatskoj poništi u što osobno vjerujem, nadam se da će bh. građani nastaviti trend ljetovanja u Neumu. To bi bilo spasonosno i za turizam ovdje, ali i za bh. gospodarstvo, dodao je uz napomenu da će se uz male teškoće vjerojatno riješiti i problem s manjkom radne snage (radnika sezonaca).

Što kažu kupači?

Da glavninu kupača u Neumu ovih dana čine državljani Bosne i Hercegovine uvjerili smo se i sami. Turisti spremni na razgovor uglavnom su građani gradova u Bosni. Jasmin Mešinović iz Zenice pristigao je jer se u Hrvatsku ne može. Bez “uvijanja“ kaže kako je na odluku da dođe u Neum utjecala odluka hrvatskih vlasti o karanteni.

– U Neumu sam posljednji put boravio prije 15 godina. Za to vrijeme ovaj gradić se dosta promijenio. Danas sve djeluje bolje i ljepše. Ne nedostaje ni ovdje ništa. Nisam pogriješio što sam ponovo tu. Ostajem nekoliko dana, rekao nam je.

Rijad Zalihić iz Sarajeva jedan je od onih koji svakako biraju Neum za odmor.

– Nema potrebe za odlaskom vani, kada i ovdje imamo sve. Ponuda u Neumu odavno je na zavidnoj razini i ja sam zadovoljan. Dolazim svake godine, dodao je.

Neumski gospodarstvenici kažu nam kako ni izbliza nemaju promet poput prošlogodišnjeg. Ipak, sve veći broj turista koji pristižu u posljednje vrijeme, vraćaju i nadu. Samo da se ovdje ne pojavi korona. To bi bila katastrofa, kazali su nam oni s kojima smo razgovarali.

D. A.

VEZANO

U prvih pet mjeseci broj turista manji za 65,7 posto, a noćenja za 59,7 posto

urednik

Državljanima BiH ipak dopušten tranzit preko Hrvatske do Neuma!?

urednik

U travnju svega 760 turista, pad od 99,3%

urednik