Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Osveta Aljoši Čampari: Mijo Krešić ministar, Ensad Korman ravnatelj Uprave federalne policije?

Stožernikova uzdanica, pouzdani ‘špijun’ i pomagač u pokrivanju policijsko-sigurnosnog i pravosudnog sustava, Mijo Krešić po svoj prilici se nalazi samo na ‘privremenom radu’ u državnom ministarstvu obrane u uredu zamjenika ministra i u zamišljenoj kadrovskoj križaljci bi uskoro trebao biti ustoličen na poziciju Federalnog ministra unutarnjih poslova.

Izetbegovićeva osveta

Dakle, Krešić bi trebao izvršiti primopredaju od sadašnjeg ministra Aljoše Čampare. Objektivno, i bilo je pomalo čudno i nejasno otkuda uopće Krešić u Ministarstvu obrane jer je zbog svoje lojalnosti stožerniku Čoviću i zasluga u sigurnosnom sektoru bilo za očekivati njegov daljnji uspon po vertikali u toj oblasti. Smatralo se čak da je ‘agent’ iz  Tuzle, inače ratni zapovijednik i visoki čin Armije BiH, u neku ruku degradiran.

Sada je napokon postalo jasno gdje je Dragan Čović namjeravao usmjeriti Miju Krešića. Igra se zavrtila nedavno u Mostaru nakon razgovora čelnika SDA i HDZ-a BiH oko izbora u ‘stolnom hrvatskom gradu’ i izmjenama Izbornog zakona pa tako i oko formiranja nove Vlade FBiH.

Dnevni list doznaje od izvora iz vrha HDZ-a BiH kako je Bakir Izetbegović zatražio ‘uslugu’ od Dragana Čovića da zarotiraju čelne pozicije u federalnom MUP-u , pa će tako ostaviti Ensada Kormana na čelu Uprave federalne policije dok će istim ‘metkom’ osvetnički eutanazirati ministra Aljošu Čamparu kojeg će navodno naslijediti stožernikova obaviještajna perjanica Mijo Krešić, aktulani zamjenik državnog ministra obrane. 

Mijo Krešić

Vođa SDA se tako podmuklo i očigledno odlučio na odmazdu prema članu stranačkog Predsjedništva koji se u sukobu između Semira Efendića, načelnika sarajevske općine Novi grad, i njegove supruge Sebije, stavio na stranku nekadašnje velike nade SDA. I Čampara i Efendić su od vrha SDA i šefa Bakira Izetbegovića, nakon objave  skandalozne afere ‘Asim’ i namještanja izbora u Županijskom odboru u Sarajevu, zatražili poništenje izbora umirovljenog generala Fikreta Prevljaka i uvođenje povjerenstva.

Bakir Izetbegović nije smio popustiti, jer bi ‘skinuo glavu’ i otgrnuo moć svojoj supruzi Sebiji, pa je smušeno obrazlagao kako Prevljak nije ‘završio Sorbonu’, ali ga voli narod te je čak neslužbeno poručivao kako će Semir Efendić opet biti stranački kandidat za načelnika Novog grada.

Bošnjačka javnost je povjerovala kako je kompromis u SDA možda na pomolu, međutim insiderske informacije o tajnom dogovoru Izetbegovića i Čovića oko čelnih pozicija u federalnom MUP-u to demantiraju i nagoviještavaju ‘crne dane’ u karijeri Aljoše  Čampare.

Još uvijek aktulani ministar unutarnjih poslova FBiH ima ubojiti adut u oličenju županijskog zastupnika u sarajevskom parlamentu, presudnog za spas i opstanak županijske Vlade. Kako će tu kompliciranu situaciju razriješiti Izetbegović u ovom trenutku je nemoguće dokučitit.

Kadroviranje

Sporazum o Mostaru je u izvjesnoj mjeri relaksirao odnose SDA i HDZ, ali mnogi sumnjaju kako neće riješti problem imenovanja novog saziva Federalne vlade. Eventualni sporazum o izmjenama Izbornog zakona bi jedino mogao zauvijek riješiti ovakve probleme, jer HDZ će tražiti uvođenje mehanizama koji će manjinu zaštititi od samovolje većine, a SDA će tražiti uvođenje mehanizama koji će zaštititi sve Bošnjake od samovolje manjine.

Stožerna hrvatska stranka je u dva navrata imala zamjenika ministra unutarnjih poslova, pokojnog Jozu Leutarai na kratko njegovog nasljednika Ivana Baćka. Ravnatelj Uprave federalne pozicije je uistinu bio poslovično hrvatske nacionalnosti, ali redovito iz neke od sarajevskih stranaka koje su prethodno imenovale i ministra unutarnjih poslova FBiH iz reda bošnjačkog naroda tako da se može slobodno ustvrditi kako je kompletnim federalnim policijskim sustavom uglavnom dirigirala SDA ili je tek povremeno uskakala neka druga sarajevska stranka koja je “podebljavala” taj bošnjački blok u izvršnoj vlasti u većem entitetu.

Ensad Korman

I donedavnog ravnatelja Uprave federalne policije, umirovljenog Dragana Lukača, je ustoličila svojim utjecajem SDA. 

Prema Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, ravnatelj Federalne uprave policije ne može biti iste nacionalnosti kao i federalni ministar unutarnjih poslova. S obzirom da bi  ministar ovoga puta mogao biti Hrvat, jasno je da će budući ravnatelj Uprave federalne policije onda biti bošnjačke nacionalnosti. Iako je natječaj završen još 31. prosinca prošle godine, Neovisnom odboru se očito ne žuri previše da imenuju prvog policajca u FBiH. Neovisni odbor Parlamenta FBiH ranije je potvrdio da su na javni natječaj za poziciju ravnatelja FUP-a zaprimljene potpune prijave osam kandidata: Zorana Čegara, Ivice Bošnjaka, Ensada Kormana, Zorana Galića, Mustafe Hujdurovića, Milana Galića, Ljubana Frljića i Roberta Perića.

Ako je pogodio izvor Dnevnog lista federalnim policijskim orkestrom će ravnati dvojac: Mijo Krešić, ministar i Ensad Korman, ravnatelj Uprave policije.  J. S.

VEZANO

Čampara: Ne pada mi na pamet dati ostavku u Vladi FBiH

urednik

Čampara traži potpunu reformu uređenja javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo

urednik

Izetbegović: Čampara će teško ostati u SDA

urednik