Image default
DNEVNI

ŠESTERO POZITIVNIH: Covid-19 se vratio u ZHŽ

U Širokom Brijegu su tijekom vikenda evidentirana četiri nova slučaja koronavirusa Covid-19.

Radi se o dvije muške i dvije ženske osobe s područja Širokog Brijega, a daljnjim epidemioliškim istraživanjima utvrdit ćemo kontakte od kojih su dobili virus, no vjerojatno se radi o unutarnjoj trasmisiji, pošto je koronavirus prisutan u cijeloj BiH, rekao je Dražen Bošnjak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ŽZH za portal Jabuka.tv.

Ovo je šesti slučaj koronavirusa u posljednjih tjedan dana na prostoru ŽZH.

U petak je potvrđen kod muškarca iz Ljubuškog, a u subotu je potvrđen jedan slučaj u Grudama. U Grudama je zaražena ženska osoba.

Ranije  je u Širokom Brijegu zabilježen 61 slučaj koronavirusa, a od čega su tri osobe preminule, dok ih 58 u potpunosti oporavilo.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH u ponedjeljak je objavio nove preporuke.

U cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučajeva bolesti izazvane novootkrivenim virusom Covid-19, koji je Zaključkom Vlade FBiH broj: 164/2020 od 31. siječnja 2020. godine proglašena zaraznom bolešću čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, te nakon Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH, kao i Županije Zapadnohercegovačke, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke donosi:

Preporuke

  • Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru sukladno točki 1. Naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, broj: 08-KS-22-2/20 od 28. lipnja 2020. godine, na javnim skupovima i drugim okupljanjima kao što su: vjenčanja, krizme, sprovodi i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva.
  • Preporučuje se osobama starije životne dobi izbjegavanje bespotrebnog kretanja i korištenja javnog prijevoza, te redovito korištenje zaštitne opreme pri izlasku iz stambenog prostora. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.
  • Svim pacijentima preporučuje se telefonsko naručivanje na potrebne preglede kako bi se izbjegle gužve na ulazima u zdravstvene ustanove i smanjio rizik od širenja infekcije koronavirusom (COVID-19).
  • Preporučuje se svim pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti obratiti se telefonskim putem svom obiteljskom liječniku za propisivanje redovite terapije.
  • Preporučuje se zdravstvenim ustanovama da organiziraju pregled pacijenata kod kojih postoji sumnja na COVID-19 u zasebnim prostorijama predviđenim za tu namjenu (COVID-19 ambulante).
  • Preporučuje se pučanstvu na području Županije Zapadnohercegovačke, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije u FBiH koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.
  • Preporučuje se svim stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.
  • Preporučujemo svim osobama iz Županije Zapadnohercegovačke koje žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Županiju, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Županiji.

VEZANO

U Hrvatskoj rekordnih 542 zaraženih koronavirusom

urednik

U Srbiji više od 10 tisuća osoba zaraženo koronavirusom

urednik

Stručnjaci tvrde: Dolazi novi val korone!

urednik