Image default
ONLINE+

Završena sezona u Narodnom pozorištu Mostar

Izvedbom predstave „Šta ćemo sad“ autora Branka Đurića Đure, u režiji Ahmeda Imamovića proteklog vikenda spuštena je zavjesa na pozorišnu sezonu 2019./2020. u Narodnom pozorištu Mostar.

Pored dobro poznatih pozorišnih komada „Ne igraj na Engleze“, „Ajmo na fuka“, „Alfa Beta“, „Šta ćemo sad“, „To“ i drugih, ove sezone publika je bila u prilici da uživa i u tri premijere: „Što te nema“ Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, rađena u koprodukciji sa HNK Mostar i NPRS Banja Luka, zatim „Identitluk“ prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji sa HNK Mostar i SIU Mostar, te „Huzur“ Martine Mlinarević u režiji Alme Lapajne. Sve tri predstave izazvale su veliki interes i pozitivne reakcije publike, te su izvođene na scenama širom BiH.

Ove sezone obilježili smo jubilarnih sedamdeset godina postojanja Narodnog pozorišta Mostar nizom različitih događaja, ugostili smo brojne predstave i događaje na sceni NPM-a, učestvovali na festivalu „Tuzlanski pozorišni dani 2019“ u Tuzli, te bili dio manifestacije Noć teatra BiH 2019.

Iako smo u drugom dijelu sezone bili spriječeni realizovati brojne aktivnosti te već dogovorena gostovanja, sezona je bila vrlo uspješna. U narednom periodu očekuju nas gostovanja na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, te na Festivalu Marulićevi dani u Splitu.

Osim navedenog, mostarska publika ni tokom ljeta neće ostati uskraćena za nova pozorišna uzbuđenja, jer će značajan dio manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ biti posvećen upravo teatru, a predstave će se igrati na otvorenom, na platou ispred Centra za kulturu Mostar.

Nove susrete na sceni Narodnog pozorišta zakazujemo za septembar, krajem kojeg će se održati i 17. međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2020“, sa najboljom domaćom produkcijom.

VEZANO

Narodno pozorište Mostar otvara vrata publici

urednik

‘Mostarska liska’ ove godine u rujnu

urednik

„Šta ćemo sad“ u petak u NPM-u

urednik