Image default
DNEVNI SVIJET

EU objavila popis zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak

Vijeće EU je na današnjoj sjednici usvojilo Preporuku za postepeno ukidanje privremenih ograničenja na putovanja u EU.

Kako se navodi, ograničenja bi trebala biti ukinuta za zemlje koje su navedene na spisku uz napomenu da će se spisak ažurirati svake dvije sedmice.

Na osnovu kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, države članice bi od 1. srpnja trebale početi ukinuti ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih zemalja:

Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina zavisno od broja putnika u odnosu na broj državljana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da će Hrvatska popisu od 15 zemalja dodati i BiH, jer je “uvoz virusa iz te zemlje manji nego iz Srbije, a odluka je u interesu hrvatske ekonomije”.

 Ministar unutarnjih poslova Božinović je ocijnio da se ne radi se o političkoj odluci vezanoj uz održavanje izbora nego je odluka u interesu hrvatske ekonomije. Izjavio je i da se konačni tekst preporuke iz Bruxellesa još očekuje.

 “Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme, jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH”, rekao je hrvatski ministar. Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH, rekao je i ocijenio da stožeri u BiH, uključujući i epidemiološku struku, poduzimaju sve potrebne mjere.

“Ono što je bitno je da u Hrvatskoj imamo žarišta koja su pod kontrolom. Nije neočekivano da u nekim krajevima brojevi novozaraženih u Hrvatskoj rastu, kao što uostalom rastu i u drugim državama Europe. Budući da je riječ o blažim kliničkim slikama, zdravstveni sustavi nisu preopterećeni, mislim da je tek jedan respirator u funkciji”, rekao je ministar.

VEZANO

Johann Sattler: Za iskorake na europskom putu mora postojati politička volja

urednik

DEJA VU 2016.: Očekujemo status kandidata do kraja godine, 2020.: Očekujemo status kandidata do kraja godine

urednik

Johann Sattler: Ovo je prava prilika da se konačno da prioritet jedinstvu nad podjelama za dobrobit ove zemlje

urednik