Image default
DNEVNI

‘Meni SIPA, tebi OSA, njemu UNO’

Prema najavi člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, ovog bi tjedna trebali biti intenzivirani razgovori o popunjavanju rukovodećih pozicija u agencijama i institucijama na državnoj razini.

Veliki je broj onih gdje su rukovodeće pozicije ili mjesecima upražnjene ili je njihovim rukovoditeljima odavno istekao mandat, zbog čega je, prenosi BHRT, zanimljiva podjela tih pozicija u ovom mandatu.

Iako ne bi trebalo, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH godinama predlažu politički predstavnici srpskog, Obavještajno-sigurnosne agencije (OBA) BiH bošnjačkog, a Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH predstavnici hrvatskog naroda. Nema rotacije, jer nema ni političkog dogovora.

Kako za BHRT, no mimo kamere, kažu neki od lidera stranaka koji su bili dio vladajuće koalicije u prethodnom mandatu, ne postoji niti je ranije postojao sporazum ili dokument kojim se definira raspodjela tih mjesta. Dogovor je usmen, a pozicije o kojima nema suglasnosti se nasljeđuje. To i ovaj put traži SNSD, koji se poziva na dogovor iz 2015., kada ta stranka niti je bila dio vlasti, niti je sudjelovala u pregovorima.

Što je dogovoreno, dogovoreno je

Dušanka Majkić, izaslanica SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH, poručuje da, što god da je dogovoreno, dogovoreno je.

“Problem je što imate partnere s kojim ništa ne možete dogovoriti. Jer, ako danas dogovorite jedno, to vam nije nikakvo jamstvo da ste to i dogovorili, da sutra neće nekom pasti na pamet da mu se više sviđa nešto drugo”, navodi ona

Načelo rotacije, koje podrazumijeva da se svake četiri godine na rukovodećim pozicijama smjenjuju predstavnici konstitutivnih naroda, primjenjuje se samo kada je riječ o “manje atraktivnim” institucijama. SDA sad inzistira da se i to promijeni te da Bošnjacima, nakon devet godina, pripadne Uprava za neizravno oporezivanje BiH. Inzistiraju i na svom kadru u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) i ‘Službenom glasniku’, što bi značilo nove pregovore izbornih pobjednika. Zanimljivo, komentira BHRT, SDA se ne buni što OSA-om od osnutka te Agencije rukovode predstavnici bošnjačkog naroda.

Rotacija i popis stanovništva

Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pojašnjava da je trenutno na pozicijama direktora agencija i direkcija, njih 13 iz reda srpskog naroda, 12 iz reda bošnjačkog, a 11 iz reda hrvatskog naroda.

“To je, evo, složit ćemo se kada pogledamo posljednji popis stanovništva, na određen način nesrazmijerno u odnosu na bošnjački narod te očekujemo da se rukovoditelje nekih agencija i direkcija rotira”, kaže on.

Dok SDA traži primjenu rezultata popisa, smatrajući da pozicije treba dijeliti srazmjerno broju stanovnika, HDZ BiH samo želi da zadrži mjesta koja su do sada imali, koja su, slučajno ili ne, uglavnom dio financijskog sektora.

BHRT tako podsjeća da je UNO BiH svojedobno pokušao dobiti Mladen Bosić, tadašnji predsjednik SDS-a, ali je direktora Uprave, ipak, dao HDZ BiH i tu funkciju je zadržao do danas. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kaže da neka imenovanja stoje.

“Pazite, nije bilo SNSD-a, tada su bili SDS, HDZ BiH i SDA, a već po dvije godine ne može ih se provesti. Jako puno direktorskih mjesta je danas v.d. na razini države. A njih nije malo, to je četrdesetak različitih funkcija”, navode se Čovićeve riječi.

BHRT dodaje da ne treba zaboraviti da tehnički mandat u nekim institucijama ne postoji, već, najčešće bivši direktori ostaju na pozicijama do imenovanja novih.

VEZANO

INTERVJU Aljoša Čampara: NiP-ovci su odavno u SDA!

urednik

Što su rekli Dodik i Čović nakon sastanka? Komšić odmah reagirao!

urednik

Izetbegović i SDA godinama slijede ‘sultana’ Erdogana, put prema EU nije nikada bio prioritet

urednik