Image default
DNEVNI

Županije i dalje čekaju na novac od MMF-a

Županijama i općinama u Federaciji BiH još nisu doznačena sredstva od MMF-a. Oko 330 milijuna eura kredita, dio koji je dobila Federacija BiH, trebalo bi raspodijeliti na 10 županija u tom bh. entitetu no, u nedostatku prijedloga i kriterija po kojima bi trebao biti raspodijeljen, novac još nije u optjecaju, prenosi BHRT.

“O raspoređivanju novca od MMF-a nakon što stigne”, poručuju iz županijskih vlada o novcu koji je izvjesno vrijeme odležao na računu Centralne banke BiH dok se čekalo na odluku Vijeća ministara BiH o njegovoj raspodjeli. Vijeće je dalo zeleno svijetlo, ali novac i dalje čeka raspodjelu. BHRT stoga je kontaktiro Press službu Vlade Tuzlanske županije, iz koje su kratko poručili da sve ovisi o Vladi Federacije BiH a isto kažu i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

“Informirani smo da će sredstva na račun naše županije doći kada Vlada FBiH donese određene odluke. Bilo je nekih informacija da se to trebalo dogoditi u tjednu iza nas. Mi  zaista ne znamo. Sredstva u ovom trenutku nisu na računu Ministarstva financija”, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

Na raspodjelu sredstava utječu i predstojeći lokalni izbori

Iz Federalnog ministarstva financija, koje bi trebalo donijeti prijedlog odluka i kriterija za način raspodijele sredstava županijama, nije stigao odgovor, unatoč brojnim pozivima i pisanom upitu. Iz Vlade FBiH podsjećaju da je za transfer županijama u visini od 200 milijuna KM Parlament donio kriterije, a to je broj stanovnika.

“Stav Predsjedništva Saveza općina i gradova je da se svima dodijeli podjednak iznos, tj. 375.000 KM po načelu humanosti i solidarnosti imajući u vidu da su manje sredine možda i više pogođene pandemijom koronavirusa”, navodi Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH. Da situacija nije podgrijana samo koronavirusom već da na dio uzavrele atmosfere u pogledu raspodjele novca utječu i predstojeći lokalni izbori, smatraju ekonomisti.

“Što više sredstava od ove pomoći dobiju, moći će više pokazati da su nešto uradili i dobit će više glasova na izborima. U isto vrijeme, oni drugi, koji dobiju manje, imat će manje glasova. U tom natjecanju tko će sebi kroz ovu raspodjelu osigurati više sredstava, traži se način da se dobije više glasova. Žao bi mi bilo kada bi se to potvrdilo, ali plašim se da ne griješim. Novac je uvijek preduvjet za dobru izbornu utrku”, ističe ekonomist Željko Rička. (BHRT)

VEZANO

Izetbegović: Nije lako gubiti, ali mnogo je toga što u politici HDZ-a ne razumijem

urednik

Hoće li MMF i Svjetska banka poništiti dugove siromašnih zemalja?

urednik

Ministarstvo pravde bespotrebno utrošilo više od 70.000 KM

urednik