Image default
DNEVNI RUKOMET

BENJAMIN BURIĆ: Očekuje nas paklena sezona

Piše: Ersan Bijedić

Jedan od najboljih svjetskih golmana, Benjamin Burić (29), posljednjih dvadesetak dana provodi u rodnom Maglaju gdje trenira individualno, po programu iz svog Flensburga, za koji se zimus obvezao na ugovor do ljeta 2024. godine.

Natjecanje u Bundesligi je prekinuto u ožujku zbog pandemije koronavirusa, da bi već sredinom travnja bila donesena odluka o tome da se Kiel proglasi za prvaka, a liga proširi na 20 klubova, bez da itko ispadne iz nje.

 – Proglasili su ih prvacima, na moju žalost i ljutnju, ali tako su napravili. Bili smo u konkurentnoj utrci. S druge strane nitko nije ispao, te klubove su zaštitili. Ne sviđa mi se ni to da su samo rukomet odmah ugasili, dok su se lige u drugim sportovima nastavile. Sve je doneseno nekako brzopleto, govori Benjamin Burić.

Paklena sezona

On i ostali rukometaši u najjačem europskom natjecanju, ali i velikoj većini ostalih europskih liga, će tako imati jako dugu stanku. Nova sezona Bundeslige bi trebala krenuti početkom listopada.

 – Imat ćemo proširenu ligu sa 20 ekipa, a manje vremena za igranje. Donijeli su to bez puno razmatranja, imat ćemo kalendar prebukiran utakmicama. Očekuje nas paklena sezona, vjerojatno ćemo ponekad imati po 3 utakmice u 7 dana. Sigurno će patiti igrači kroz te odluke koje su donijeli brzopleto, naravno, osim u BiH, priča Benjamin.

Podsjećamo, Rukometni savez BiH još nije donio odluku o prethodnoj sezoni Premijer lige.

 – Stvarno ne znam što se to događa, i ne zanima me. Samo sam vidio da nisu proglasili. Na Maglaj odluka ne može utjecati, a ostali me klubovi puno ne zanimaju. Osim toga odbija me da pratim što se događa, vjerojatno bi me glava zaboljela kad bih saznao razloge zašto to već nije zaključeno i proglašeno, govori Burić u stilu prosječnog posmatrača prilika u bh. rukometnom sportu.

Austrija ima bolji rejting

Monotoniju u rukometu je pomalo razbio ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine gdje je našu reprezentaciju zapala skupina B, odnosno Njemačka, Austrija i Estonija.

 – Nijemci su apsolutni favoriti, imaju najbolju reprezentaciju, najveći izbor igrača. Austrijanci su se malo pomladili, ali se odlično pokazali na Euru, s tim da su bili domaćini. Između njih i nas će biti borba za drugo mjesto. Nama su oni uvijek bili nagazna mina, moramo pokazati karakter ekipe. Ako njih ne pobijedimo, sigurno nećemo ići na Euro, ističe Flensburgov čuvar mreže.

Austrija zasad ima puno bolji međusobni skor u odnosu na naš A tim.

 – Ako mi imamo dobar dan, možemo pobijediti, ali oni su rejtingom ispred nas, ne možemo reći sigurno da smo bolji od njih. Mi ćemo pokazati karakter i ako dobijemo Estoniju dva puta. To moramo napraviti ako smo ekipa za Euro, istaknuo je Benjamin Burić.

Trening u Maglaju

Benjamin je po dolasku iz Flensburga u Maglaj proveo dva tjedna u samoizolaciji.

 – Kad sam stigao još je bila na snazi ta mjera. Ali ni poslije toga se ne krećem puno. Treniram po programu iz kluba, imam sve što mi je potrebno za to i provodim vrijeme s obitelji. Još uvijek nemamo ni konkretan termin početka klupskih priprema, ali bi svakako trebali krenuti krajem srpnja.

VEZANO

Burić: Zaboraviti SP i što prije se okrenuti novom ciklusu za Euro

urednik